Zadnji komentari

Premijera dokumentarnog filma "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca" u Vukovaru

Pin It

Premijera dokumentarnog filma "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca" u  Vukovaru povodom navršavanja 30.obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade  i odlaska zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara - Portal Dnevnih  Novosti

Poštovani, povodom navršavanja 30.obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade i odlaska zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara gdje se u tim sudbonosnim trenucima branila Hrvatska, pozivamo Vas da medijski popratite premijeru dokumentarnog filma "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca" koja će se u sklopu Festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer" održati u Vukovaru 23.9.2021.godine u Dvorani Lavoslava Ružičke s početkom u 19 sati.

Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca je dokumentarni film koji u prvom redu govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991.godine od srbijanske i JNA agresije.Film prikazuje položaj i situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, preko širih konteksta raspada SFRJ, razoružanja hrvatskoga naroda i agresije Srbije, Crne Gore, JNA i pobunjenih Srba te uloge u obrani Vukovara zagrebačkih dragovoljaca. Vukovar je, zbog svog geostrateškog položaja, bio jedan od prvih ciljeva osvajačkog pohoda Srbije na Republiku Hrvatsku 1991.godine.Film Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca govori o motivima Zagrepčana i Zagrepčanki koji su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar jer su znali da se Zagreb, ali i Hrvatska brane u Vukovaru. Tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas. Film govori o tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, koji su nevjerojatnim otporom izrazito nadmoćnijem osvajaču, Vukovar učinili svjetskim medijskim fenomenom. Sve međunarodne organizacije, čije su nadležnosti i ovlasti morale biti stavljene u obranu žrtve, potpuno su zatajile. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Srdačan pozdrav,

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara