Zadnji komentari

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom - „47 potencijala u meni“

Pin It

21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Tim povodom, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) proveo je dvotjednu kampanju pod geslom „47 potencijala u meni“.

U suradnji s Centrom za neurorazvojnu integraciju refleksa i Para taekwondo klubom Rugvica, SSMH je javnosti približio svakodnevicu obitelji osoba s Downovim sindromom. Nizom objavljenih članaka o životnim pričama osoba s Downovim sindromom, njihovih obitelji te stručnih suradnika, javnost je imala priliku otkriti koje sve potencijale te osobe kriju u sebi i kako im kao društvo možemo i trebamo pomoći da ih ostvare.

Tako su se čitatelji portala Svjetskog saveza mladih Hrvatska mimladih.hr imali priliku upoznati s mladom peteročlanom obitelji Vlah iz Čakovca, čiju svakodnevicu obogaćuju zgode i nezgode s princezom Noemi. Upoznali su i majku Ondinu te Ivu Ivanov, 27-godišnju djevojku čiji radosni pogled, životni entuzijazam, otvorenost prema drugima i veliko srce nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, te svestranog i zanimljivog 19-godišnjaka brojnih zanimacija Kristijana Burušića.

Također, u nedjelju 20. ožujka u Osnovnoj školi Rugvica u Općini Rugvica, SSMH je organizirao radionice likovnoga i sportskog karaktera za osobe s Downovim sindromom i njihove obitelji. Sudionici su iskoristili bijele čarape, kistove i boje kako bi izradili prava mala umjetnička djela

- mnoštvo šarenih čarapa, koje su simbol Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom. Bila je to, ujedno, prilika za druženje, razgovor i upoznavanje, a kreativnosti svakako nije nedostajalo. Dok su se oslikane čarape sušile, članovi Para taekwondo kluba Rugvica i Para taekwondo kluba Čigra demonstrirali su forme kojima su, između ostaloga, osvajali i državna prvenstva. Pozitivni komentari sudionika, roditelja i djece, više su nego dovoljan dokaz uspješno provedene kampanje „47 potencijala u meni“.

Svjetski savez mladih Hrvatska smatra da smo pozvani svakoga dana imati na umu da osobe s Downovim sindromom nisu one koje bi trebale tek promatrati kako se život odvija i svijet oko njih mijenja, već su, kao i ostali članovi društva, sposobne i željne aktivno sudjelovati u različitim područjima društva.

Molimo Vas da navedene informacije podijelite široj javnosti sredstvima javnog informiranja kako bismo zajedno doprinijeli pozitivnim društvenim promjenama i uključivanju osoba s Downovim sindromom u društvo.

Više informacija o kampanji „47 potencijala u meni“ možete pronaći na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram. 

Srdačan pozdrav,

HANA KILIJAN 

Programs Director

World Youth Alliance Croatia