Zadnji komentari

Priznate Pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj

Pin It

HRVATSKI ARHIEPISKOP ALEKSANDAR O NOVOM PATRIJARHU: “Porfirije nije 46.  nego 8. patrijarh SPC-a, ne bi me iznanadilo da je Vučić namjestio njegov  izbor!“ - Herceg-Bosna

Glas koncila od prošle nedjelje u svom jednom tekstu spominje Crkvu koja bi bila mjerodavna za pravoslavne Ukrajince u RH i tamo navodi da je to „Pravoslavna crkva u Hrvatskoj”. Nije jasno koja je to PC u Hrvatskoj. Nama, HPC ili Pravoslavnoj crkvi Hrvatske se nitko od katoličkih svećenika nije javio stoga izgleda da nisu na nas mislili.

Mi priznajemo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kao kanonsku pravoslavnu crkvu Ukrajine. Ako su mislili na SPC, nisu dobro učinili kad su pravoslavne Ukrajince uputili na njih jer oni ne smiju u Crkvu koja ih ne priznaje. SPC ne priznavajući UPC također ne priznaje niti njene vjernike, koji su po definiciji sastavni dio Crkve.

Državna priznanja

Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica (NN 83/2002-1359 ) u svom članku 1 kaže: „Crkva ili vjerska zajednica … u smislu ovoga Zakona je zajednica fizičkih osoba … upisana u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.” U Evidenciji nema HPC ali također nema niti SPC. Katolička crkva ne priznaje HPC, koja je zapravo pravoslavna crkva Hrvatske ali priznaje kao nadležnu u Hrvatskoj SPC, koja je pravoslavna crkva Srbije.

Crkvena priznanja

Pravoslavna crkva Hrvatskog kraljevstva – Karlovačka arhiepiskopija, koja je postojala više od 200 godina nikad nije donijela odluku o pridruživanju novoj crkvi u Kraljevini SHS te s toga de jure ona još uvijek postoji. Odluke svih pravoslavnih crkava koja su ikad priznale Karlovačku arhiepiskopiju ili kasniju njenu sljednicu HPC (1942-1945), još uvijek su na snazi. SPC je nešto kao nasljednica „Autokefalne ujedinjene srpske pravoslavne crkve Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”, koja je podmićivanjem Carigradske patrijarhije 1922. dobila Tomos o autokefalnosti. SPC je sa svojom odlukom da ne priznaje UPC ušla u shizmu (razkol) s UPC ali također i s Carigradskom patrijarhijom. Od toga slijedi da sada SPC, koja ionako nema državnu registraciju (upis u Evidenciju), više nema niti crkveno priznanje. Makedonska PC i Crnogorska PC su upisane u Evidenciju ali nisu priznate od Carigradske patrijarhije. Od svih pravoslavnih crkava u RH sada je jedino Bugaska PC priznata i od strane RH upisom u Evidenciju i istodobno uživa priznanje od strane Carigradske patrijarhije.

Iz svega toga proizlazi da vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj nisu bitna niti crkvena priznanja niti državne registracije nego utabana državna politika po kojoj suprotno crkvenim kanonima i državnim zakonima kao „državna” PC u Hrvatskoj djeluje pravoslavna crkva države Srbije.

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR