Zadnji komentari

Milanović je uspio postići nemoguće: produljio je karijeru jednog od najnetalentiranijih hrvatskih političara

Pin It

Zoran Milanović uspio je postići nemoguće: produljio je političku karijeru ministra obrane Marija Banožića, jednog od najnetalentiranijih hrvatskih političara, za još neko vrijeme.

Nakon što se prošloga tjedna u svojoj najnovijoj ofenzivi brutalno obrušio na Vladu i premijera Andreja Plenkovića osobno – nazvavši ga, između ostalog, “udbaškim gojencem” – iz Banskih dvora su najavili potpuni bojkot predsjednika Republike.

Povod za salvu uvreda koje je Milanović izrekao na račun Plenkovića i njegovih ministara bila je polemika oko inicijative za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Plenković, koji je doista bio blizu da napravi rošadu većih razmjera i iz igre, između ostalog, izgura i Banožića koji njegovoj Vladi već mjesecima nanosi prilično veliku percepcijsku štetu, nakon toga je povukao ručnu. I po svemu sudeći odustao od promjene na čelu Ministarstva obrane očito ne želeći dati povoda tumačenjima da je kapitulirao pred Milanovićevim višemjesečnih zahtjevima za Banožićevom smjenom.

To naravno nije spriječilo predsjednika da u utorak ponovno izvrijeđa Banožića i njegovog šefa Plenkovića.

- Ministar je kriminalac, okej, kojemu trenutno nitko ne može ništa. On ne želi temeljem odluke Upravnog suda Burčula vratiti na posao. To je čovjek koji krši zakon zato što mu to ‘udbašeković’ omogućava – ustvrdio je Milanović.

- Plenković je perfidan, on je zao tip. Tko god je bio postavljen u onom sustavu, znao je da partiju štiti Udba. Kome god je mater radila u vojnoj bolnici, a ćaća u uredu ravnatelja Televizije Zagreb, tko god je predavao komunikologiju u komunizmu, taj je znao da ga štiti Udba. Je li netko od tih roditelja dao ostavku kad su ubijeni emigranti? Njihovi sinovi i kćeri moraju biti kuš. Plenkovići o tome ne mogu govoriti – poručio je Milanović. Predsjednik se složio sa ocjenom da djeca ne smiju odgovarati za grijehe svojih roditelja. Pritom je opsovao i dodao jedan “ali”.

- Ali prljava djeca, gojenci koji su profitirali od tog sustava, a danas se prave da s tim nemaju veze i drugima lijepe etikete, treba ih prokazati. Trebaju patiti, znojiti se, raditi sklekove, zgibove, trbušnjake pred Gotovinom, sve ono što nisu radili – ustvrdio je Milanović.

Zanimljivo je da je definitivnom ostanku Banožića na čelu MORH-a kumovala još jedna stvar.

U konzultacijama oko opširne rekonstrukcije Vlade na stolu je bio i prijedlog da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović preuzme Banožićevu funkciju. No Božinović je, prema neslužbenim informacijama, to odbio, pa se Plenković našao pred zidom jer nije imao zamjenu za Banožića.

Umjesto prvobitno planiranih pet ili šest imena, iz Vlade odlazi samo troje ministara. I to onih koji su se našli na udaru istraga USKOK-a: ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Umjesto njih u ministarske fotelje trebali bi sjesti gradonačelnik Novske i saborski zastupnik Marin Piletić, bivši HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović. Umjesto potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Boris Miloševića u igri su Snježana Vasiljević, izvanredna profesorica europskog javnog prava sa Pravnog fakulteta u Zagrebu i saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga. Tu bi promjenu, kako je najavljeno, Sabor trebao izglasati u petak.

Ostanak Banožića u Vladi dijelom je pomogao i ministrici regionalnog razvoja i EU fondova Nataši Tramišak. Ona je također bila na Plenkovićevoj listi za odstrijel. Plenković je na slučaju Tramišak pokazao da može preći preko povrijeđenog ega. Bar za sada, čini se, Plenković i Tramišak su nesuglasice izgladili i ona ostaje u Vladi.

POTENCIRANJE SUKOBA

Tu je, međutim, Milanović osjetio napuknuće i u utorak pokušao zaigrati na tu kartu sukoba unutar HDZ-a.

- Ne mislim da da su udbaši Tramišak, Anušić, Butković, ali dok god ne osude udbaša, kojeg je Udba hranila dok je bio dijete, oni su odgovorni – kazao je Milanović. Odmah je stigao Anušićev odgovor.

- Ovakav način komunikacije krajnje neprimjeren, a kao potpredsjednik HDZ-a smatram nedopustivim ovakva etiketiranja stranke. Kao što sam i prije govorio, neću biti oružje u ničijim rukama, pa tako ni u Milanovićevim, koji pokušava preko mojih leđa unijeti razdor u stranku – zaključio je osječko-baranjski župan. 

SD