Zadnji komentari

Predstavljanje filma Grabovica 93′: Dokumentarni film u spomen na 33 ubijena hrvatska civila

Pin It

Prije 30 godina dogodio se masakr u Grabovici: Žrtve još uvijek čekaju  pravdu, a pravosuđe tvrdi da dokaza nema - Dnevno.baDnevno.ba

U nedjelju 3. ožujka u kino dvorani Narodnog sveučilišta “Sesvete”, Trg Dragutina Domjanića 6, bit će predstavljen dokumentarni film Grabovica 93′. Film je nastao u spomen na ubojstvo 33 hrvatska civila u Grabovici (BiH) za vrijeme Domovinskog rata.

Zločin su počinili pripadnici Prvog korpusa Armije RBIH, točnije njena 9. brdska brigada. Bošnjački su vojnici ušli u Grabovicu i zaposjeli je 10. svibnja 1993. kada su u ovom selu između Jablanice i Mostara živjeli isključivo Hrvati. Četiri mjeseca kasnije ubili su 33 hrvatska civila. Najmlađa žrtva bila 4-godišnja Mladenka Zadro, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Do sada su za zločine u Grabovici za pojedinačna ubojstva osuđena petorica pripadnika Armije RBiH, ali nalogodavci ovog stravičnog zločina nikad nisu osuđeni.

Seferu Haliloviću, tadašnjem zapovjendiku Armije RBIH suđeno je pred sudom za ratne zločine u Haagu i za slučaj Grabovica, ali je proglašenim nevinim po zapovjednoj odgovornosti.

Film Grabovica 93′ prvi je film iz dokumentarnog niza „Digitalni žrtvoslov“ u kojima će se obraditi veći broj zaboravljenih stratiša hrvatskih civila i vojnika na području Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1992. do 1994. godine

narod.hr