Tako to rade HDZovi domoljubi; Zatvorili arhive da bi zaštitili udbaše iz svojih redova

Pin It

Vrijeme je odmicalo, a HDz-ova podrška otvaranju arhiva stagnirala pa se na dnevnom redu promtno našao novi Vladin prijedlog Zakona o arhivima koji je izglasan prošle godine uz lavinu negativnih reakcija, ponajprije stoga što njime nedopstupna postaje arhivska građa iz 90-ih

Vladin Zakon o arhivima kojega je kreiralo Ministarstvo kulture kojim ravna ministrica Nina Obuljen, na snazi je već godinu dana, a prema tvrdnjama izvora iz Mosta riječ je o zakonu koji se može okarakterizirati kao korak u nazad, u usporedbi s onim kojega su oni svojedobno predlagali dok su bili djelom vladajuće koalicije. Prema Mostovom prijedlogu Izmjena dopune Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, gradivo iz komunizma postlao bi dostupno kako zainteresiranoj javnosti, tako i raznim stručnjacima, međutim, u vrijeme kada su Mostovci predlagali izmjene Zakona naišli su na prepreke upravo kod HDZ-ovaca, kojima se dostupnost arhiva iz nekog samo njima znanog razloga nije dopala. Mostov zakon predstavljen je inače koncem ožujka 2017.godine, a Vlada ga na sjednici obacuje kao neodrečenog najavivši da Ministarstvo kulture priprema cjelovit zakon kojim bi trebala biti uređena ta tematika i materija.

Mostov Nikola Grmoja bio je jedan od najglasnijih zagovornika Zakona, a baš u tom periodu zaoštrili su se odnosi između HDZ-a i mostovaca, pa ujedno puca i koalicija, a Plenković koncem travnja raskida suradnju s mostovim ministrima. Baš u tom trenutku neslaganja pred saborske zastupnike dolazi Mostov zakon o arhivima, a za njega svoj glas daju svi zastupnici, njih ukupno 94 kako iz HDZ-ovih, tako i SDP-ovih redova. Vrijeme je odmicalo, a HDz-ova podrška otvaranju arhiva stagnirala pa se na dnevnom redu promtno našao novi Vladin prijedlog Zakona o arhivima koji je izglasan prošle godine uz lavinu negativnih reakcija, ponajprije stoga što njime nedopstupna postaje arhivska građa iz 90-ih, a uz to u Mostu danas vjeruju kako je pravi razlog raskida koalicije upravo taj što su se novim Zakonom ministrice Obuljen nedopstunim učinili dokumenti o suradnicima tajnih službi pa i zloglasne Udbe, zbog toga veliki dio dokumentacija Hrvatskog državnog arhiva neće biti predan u Državni arhiv, jer je arhiva djelomično zatvorena.

”Prije dvije godine zatvoreni su arhivi. Nakon što smo ukinuli Mesićev ured, uspjeli smo prisiliti droboljube da otvore arhive. Kasniji razvoj situacije je svima dobro poznat. Nismo htjeli biti poslušne čmarulje koje ne pitaju ništa već dižu ruke zbog osobnih interesa. Presložili su se – i naravno, ponovno zatvorili uvid u djelovanje svojih Kolega, Sova, itd”, napisao je podsjetivši na tijek događanja na svojem facebooku mostov Natko Felbar.

7dnevno