„Ispovijed kraljice“ NP Krka Nelle Slavice izazvao žestok odgovor dr.sc. Ljiljanu Zmijanović…

Pin It

Image result for ljiljana zmijanović

U intervjuu komentirala dr.sc. Ljiljanu Zmijanović, pa dobila britke odgovore i vruća pitanja

Iz reagiranja saznajemo nevjerojatne stvari!  

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović, koja je bila među kandidatima za ravnatelja NP Krka i po čijoj je tužbi Upravni sud u Splitu poništio imenovanje ravnateljice NP Krka, reagirala je na intervju s aktualnom ravnateljicom NP Krka Nellom Slavicom, objavljen 29. veljače 2020 u “Šibenskom listu” pod naslovom “Ne prestaju prijepori: Afera oko izbora ravnateljice NP-a Krka zasjenila je jednogodišnji rad diplomirane ekonomistice i rođene Šibenke

Reagiranje dr.sc. Ljiljana Zmijanović donosimo u cijelosti:

Gotovo svakodnevno u javnom diskursu svjedočimo objavama skandala, afera, mega afera…u NP Krka. Izostanak medijske pozornosti tim temama u ovom intervju samo dodatno pali maštu svakom dobronamjernom čitatelju javnog štiva.

Saznajemo da je Nella Slavica ‘žrtva kleveta’, ali nije tužila  jer je u rodbinskoj vezi s mojim suprugom. Štoviše, smatra da je pogriješila što nije u javnost izašla prije s tim obiteljskim podacima. Misli li to Nella Slavica da činjenica rodbinske veze i kumstva treba biti neki faktor, kontrolni mehanizam, u konkretnoj situaciji? Naprosto, nevjerojatno!

Pa ako joj je žao, dodat ću, moj suprug je bio i principal ravnateljičinog brata Antuna Maričića dok je ovaj stjecao uvjete za upis u odvjetničku komoru, ali bio je i branitelj u kaznenom postupku koji se vodio protiv njezinog oca Marka Maričića, vlasnika i direktora Veterinarske stanice u Šibeniku, gdje je zaposlenica u knjigovodstva bila upravo Nella Slavica.

Gorljivo ističe da je kćerka i supruga ‘dobrovoljca’! Vjerovat ću da se radi o lapsusu, jer se u slučaju hrvatskih branitelja radilo o dragovoljcima, dok su dobrovoljci bili istočnije.

Nadalje, saznajemo za dobre odnose sa suradnicima, za uspješne projekte, odlaganje otpada… no, u izostanku pravih gorućih pitanja koja gotovo godinu dana ne silaze s naslovnica, ne mogu se ne zapitati gdje su pitanja i odgovori na bitne teme, ili ćemo ponovo dobiti šturo priopćenje i odgovor „pred kamere ne želi“ i „ja se nisam sama birala“.

Hoćemo li dobiti odgovor na pitanje ima li lovački lobi kakve veze s imenovanjem ravnateljice NP i kakva je uloga Nediljka Dujića, o čemu je pisala upravo Slobodna Dalmacija, a kasnije tražila od Dujića da konačno odgovori na pitanje koje je sam inicirao „Tko to zapošljava ljubavnice?“ Jasno je da ne zanima javnost ljubavne intrige, već radna mjesta koja su nekima uskraćena i šteta koju nanosi takav uhljebnićki karakter zapošljavanja.

Kako ravnateljica tumači navod da je njena Koncepcija ‘običan plagijat’ i da je nezakonito u njoj korišten službeni logotip JU NP Krka?

Kako tumači odluke i rješenja Državnog inspektorata i što može reći o izuzeću višeg državnog inspektora koje je osobno tražila?

Lijepo bi bilo dobiti odgovor na pitanje kako tumači incidente na području Kistanja gdje se nalazi lovište koncesionar kojeg je njezin brat, a na području kojeg su se naredali mnogi incidenti, uključujući i odstrel dva čistokrvna pastirska ovčara vrste kangal od strane lovca, člana lovačkog društva Sv. Hubert, kojega je Nella Slavica bila direktorica prije imenovanja ravnateljicom NP?

Kakvo je njeno očitovanje o ispustu na Skradinskom buku i tko je odgovoran za to onečišćenje fekalijama?

Hoćemo li i ovo ljeto usred sezone svjedočiti gomilama nerazvrstanog otpada u srcu temeljnog fenomena Skradinskog buka?

Hoćemo li i ovo ljeto svjedočiti potpuno uništenim hidro-etnografskim napravama na Skradinskom buku i Roškom slapu, kakav je to odnos prema kulturnoj baštini?

Valjanim bi bilo znati i kako komentira zatvoreno opasno gradilište u Kistanjama, aferu koju su prvi otkrili upravo novinari Slobodne, a daljnji tijek zbivanja na ‘horor gradilištu s plinskim bocama i minama’ kako je nazvano, pratili i drugi mediji?

Kako se tumači trend zapošljavanja u NP Krka na neodređeno bez raspisivanja javnog natječaja?

Smatra li ispravnim ravnateljica to što joj je ministar Ćorić omogućio ostanak na rukovodećem mjestu u NP Krka i nakon ravnateljskog mandata, bez obveze raspisivanja javnog natječaja, dakle je  li i trajno zbrinuta?

Ima li istine u sve češćim navodima o mobbingu prema najbližim suradnicima i vodi li se s tim u svezi kakav postupak pred sudom?

Konačno, ‘ad hominem‘ nikada se nisam obratila ravnateljici NP Krka. Predmet mojega interesa je preispitivanje zakonitosti rješenja o imenovanju, legalno i legitimno pravo. Kao društvo ne bismo smjeli tolerirati prepisivanje i plagiranje jer to je etički i moralno pogrešno i kažnjivo. Stoga, provjera autentičnosti stručnog djela, u konkretnom  slučaju Koncepcije rada i razvoja autorice N.S. priložene u natječaju i ocjenjene najvišom ocjenom 10, također je predmet mojega interesa, legalno i legitimno. Imam li pravo recenzirajući koncepciju sumnjati i u autentičnost diplomskog rada, naravno da imam. Kakvo bi to društvo bilo kada bismo tolerirali nezakonitosti, krađu, a što je plagiranje, i to, zbog rođaka, kumova?

U konačnici, držim, da je ovaj intervju neuspjeli podsmjeh intelektu hrvatske javnosti i cijeloj ovoj ozbiljnoj temi, obično blato prizemnih percepcija rodbinskih i kumskih intriga.

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović

bezcenzure.hr