Lažna domoljubna patetika

Pin It

Osmijeh na licu i ruka na srcu: Plenković i Kolinda dali nagrade ...

Ovdje još uvijek ima onih tko Hrvatsku, samostalnu, suverenu, neovisnu, slobodnu i demokratsku državu nije htio. Ti i takvi još uvijek sanjaju svoj san kako će Hrvatsku uništiti, pripojiti nekoj uniji, pokoriti i prisvojiti, na bilo koji način.

“Falliturvisus” - Izgled vara (latinska poslovica)

Pravi domoljub je onaj koji svojoj Domovini (državi) daje sve što najviše može i mora, po ustavu i zakonima, a od nje traži samo ono što, što mu je dužna dati, sigurnost, pravnu jednakost, uz poštivanje temelj ljudskih i građanskih prava.

Međutim, u nas je domoljub onaj koji drži ruku na srcu kad se svira himna, omotava se hrvatskom zastavom, svuda ističe i “brani” državne insignije, skriva se iza njih, prezire sve one druge i drugačije, naročito one koji slobodno misle i govore.

Domovinski rat je daleko iza nas. Drugi svjetski rat još dalje. Sve to pripada povijesti, iz koje bi trebali učiti i naučiti kako nije dobro i nikuda, osim u propast ne vodi stalno podgrijavanje negativnih strasti, podsjećajući tko je kome što napravio u tom ratu, tko je bio na kojoj strani, tko nam je zbog toga i takvoga još dan danas neprijatelj, koga treba marginalizirati, neutralizirati i uništiti. To se ne smije zaboraviti, ali bi obostrano trebalo oprostiti, posebice ako radimo, djelujemo i živimo u istoj državi. Zajedništvo je ona suptilna vidljiva i nevidljiva spona, uz pomoć koje ćemo opstati, napredovati i živjeti dostojanstvom čovjek. Predsjednik Tuđman je to dobro znao, kao čovjek, stručnjak, vojnik (general) i državnik, stvarao je i obranio državu na pomirenju svih sa svima. Nije to bilo jednostavno i lako. Posljedice toga se još dan danas osjećaju, jer je mnogo toga prividno bilo dobro, a u stvari je bilo loše. Istina, ovdje još uvijek ima onih tko Hrvatsku, samostalnu, suverenu, neovisnu, slobodnu i demokratsku državu nije htio. Ti i takvi još uvijek sanjaju svoj san kako će Hrvatsku uništiti, pripojiti nekoj uniji, pokoriti i prisvojiti, na bilo koji način. Nisu to samo oni koji su u Domovinskom ratu bili na suprotnoj strani. Tu su i mnogi lažni domoljubi, obmanjivači, lopovi, uhljebi, obični, stranački i visoko pozicionirani ljudi, u vlasti, pri vlasti, na upravljačkim funkcijama, u mnogim resorima, koji se zaklinju u Hrvatsku, potkradajući je, prodavajući je, nagrizajući njezin suverenitet, neovisnost, ekonomiju, prosvjetu, zdravstvo, poljoprivredu, bankarstvo i ostale važne i bitne grane  za ostanak, opstanak, napredak, rast, razvoj i cjelovitost  pojedinca  i društva. To se najučinkovitije radi politikom, koju vode stranački prvaci, čija je stranka  godinama ostala na vrhu, postala najjača i najbrojnija, opstala unatoč mnogih teških skandala, optužbi i presuda, ….Znalci kažu da je to stranka kojoj je “korupcija dio građevinskog materijala”. 

Da bi se to pokazalo i dokazalo, ne treba ići u dalju prošlost. Zadnjih dana mediji su puni novih priča o zloporabi državnih funkcija članova HDZ-a, njihovom netransparentnom materijalnom bogaćenju, brzom “penjanju” po  ljestvici društvenog i političkog uspjeha, iskakanja iz opanka u štikle i salonske cipele, pretvorbi seljančice u damu (domaću, europsku, svjetsku), što pokazuju i dokazuju  materijalnim dobrima, kućama, stanovima, vilama, jahtama, skupim automobilima, skupocjenim vrijednim unikatnim umjetninama, skupocjenim nakitom i satovima, markiranom odjećom i obućom, torbicama ….druženjem s već dokazanom društvenom i političkom elitom, ispijanjem kave na javnom mjestu s visoko rangiranim sucem, dok si po optužbama, prkoseći i pokazujući time: Nitko mi ništa ne može. Ja sam kraljica. (Sasvim svejedno čija: balkanska,  bosanska, kninska, HSS-ova, HSP-ova, HDZ-ova, HNS-ova, SDP-ova, civilna, vojnička, pentagonska, afganistanska, kaptolska, trilateralna, masonska, … , vjernica, agnostičarka, ateistica, ….ili sve u jednom.

“ Ja sam simbol uspjeha u svojoj stranci, svojoj državi i svom narodu. Ja sam Bog i batina, na svim nivoima, kao lokalnom, regionalnom, tako i državnom.”

Vrč ide na vodu , dok se ne razbije, čak i kad je napuknut na više mjesta. Novac čuda čini, mane, poroke, laži, obmane, krađe, neznanje, nesposobnosti, prostituciju svake vrste, pretvara u vrline.

Novac otvara mnoga vrata, pa i ona besplatna. Novac kurvu pretvara u sveticu, koja nakon nekog vremena, zaista pomisli da je svetica. Tako se ponaša, pogotovo kad je uvažavaju visoko rangirani crkveni ljudi. Najveće je zlo što te i takve postaju uzori i idoli mnogim malim seljančicama i pravim seljančugama, koje uz sitnu lovu, Judine škude i raznovrsne poklone postanu sluge i robovi ”finim” damama. I one žele vile s bazenom, luksuzni stan i skupi automobil, markiranu odjeću i obuću, te na elitnim mjestima ispijati kave, s poznatim javnim i političkim visoko rangiranim osobama. Pitanje je : Je su li to uopće osobe. No to je jedna druga priča.  Tu priču nam možda jednog dana ispričaju povjesničari, psiholozi, sociolozi i ostali znanstvenici, kad se s vremenskim odmakom znanstveno osvrnu na ovo naše vrijeme.

Mi smo malobrojni narod, na relativno malom prostoru. O svima se gotovo sve zna, posebice o onima koji se bilo čime ističu. Tako se zna tko je od njih pravi, a tko lažni domoljub. Tko radi za sebe, a tko za narod i državu. Ideje su tu sporedne, ako ih uopće više ima. Bitni su moć, vlast i  novac. Ta tri jahaća “uspjeha” nužno dovode do jahaća Apokalipse, koji će nas uskoro pohoditi, ne probudimo li se na vrijeme, ne postanemo svjesni tko je tko, tko je kakakv i tko je čiji.

Parafraziram: Neću dopustiti da mi unište Hrvatsku , Beljak i njegova klapa, kao što su uništili HSS, rekla je nova stara nada HDZ-a gospođa Marijana Petir, koja tom floskulom, kao mnogim drugima i drugačijima opravdava svoju prisutnost na HDZ-ovoj listi za parlamentarne izbore. Moram priznati. Davno prije u samom početku njenog javnog političkog djelovanja, ta mi se djevojka (žena) sviđala. Obećava je puno. Bila je relativno skromna, solidno obrazovana, pokazala se i dokazala sposobnom u mnogo čemu,….Na ovoj našoj političkoj sceni, bila je jedna od rijetkih kojoj se moglo vjerovati, naročito u njenom zalaganju za selo i seljaka, odnosno poljoprivrednu proizvodnju, domaću hranu, kulturu, folklor, narodne običaje ,,, 

Za pitati se; Gdje, kada, zbog čega (koga) i zašto je nestala ta njena skromnost, poniznost, pobožnost, jednostavnost, “narodnost”, ... domaća cura, koja se bori za domaće

Gospođa Petir je postala vrlo važna, bitna mnogima, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, što je pohvalno, ali nije nikakva opravdana podloga za njenu aroganciju, prepotentnost, svemogućnost, neophodnost, zahtjevnost, uvjetovanost, jedinstvenu domoljubnost, veliko hrvatstvo,…., na čemu zasniva svoje pravo da svima dijeli lekcije, osuđuje ih, daje sebe kao primjer općeg i posebnog poštenja, istinoljublja i postojanosti.  Kaj god! Vjerujem da nije lopovica, ali nije iskrena i postojana. Ne možeš sjediti na dvije ili više stolica istovremeno. Ne možeš ljubiti oltare i u isto vrijeme pregovarati s lopovima, koji su po tebi, manji lopovi od Kreše Beljaka, koji te je izbacio iz “svoje” stranke. Mogla još mnoge njoj slične nabrojiti, u svim strankama, kojih su se politički lideri  nekorektno riješili, jer se nisu slagali, u nečemu s njima.

“Nemo sine vitioest.” (Nitko nije bez mane.) Mnogi misle kako oni jesu bez ikakve mane, kako su Bogom dani da  upravljaju državom i narodom. Sami smo si za to krivi. Mi smo ih birali. Mi ih trpimo i mi ćemo ih opet birati.  Nema veze što su nas mnogi izigrali i prevarili. Na jednoj su listi došli u sabor i vladu, a na drugoj će izaći. Nema veze, svoje su postigli, zaogrnuvši se “domoljubljem” i velikim hrvatstvom. Pri tom ne osjećaju grižnju savjesti i ikakav sram, čak niti onda kad su otkrivene njihove nedolične, nepoštene i kriminalne rabote. Ponose se time što “njihovi” njihovom zaslugom, posredovanjem njima sličnih dobivaju od države ono za što nemaju uvjete i što ne zaslužuju. Koga briga za to. Njima je pala dobra provizija u džep., kao i njihovim “pomoćnicima”, jadnim malim nikogovićima, koje je stranka uzdigla na položaje i funkcije, gdje mogu neometano krasti i raditi protiv države i naroda.

Kraj djelo krasi. Vidjeti ćemo što bude kraj ovom novom kriminalnom slučaju u državotvornoj stranci, koji vodi do vrha više vlada.

S vremenom će se i to kao i mnogo toga zaboraviti. Na idućim izborima će se neke osumnjiče ili optužene osobe naći opet i ponovo na izbornim listama. Glorificirati će se njihovo znanje, sposobnosti, minuli rad, državotvorna politika, poštenje, domoljublje i vjerodostojnost, ukoliko se ne dogodi čudo, da ovaj narod već   jednom progleda i probudi se iz dubokog sna.

U ovoj zemlji punoj lažne domoljubne patetike, korupcije, nepotizma, klijentelizna,  frakcijskih borbi, gdje nitko nije odgovoran, a mnogi su zaslužni, gdje se političke koalicije grade, na temelju raspodjele ministarskih mjesta i ostalih visokih državnih funkcija, u jeku punog rascvjeta političke trgovine, za upitati se j: 

“Ima li u nas onih, koji sanjaju i žele, poštenu, bolju i uspješnu Hrvatsku.”

Ankica Benček