Stiglo još jedno istraživanje: Škoro i Penava pomrsili račune HDZ-u

Pin It

Penava i Škoro idu zajedno na parlamentarne izbore! Penava kao ...

HDZ-u Domovinski pokret pomrsio račune na jugu Slavonije

Slavonija je tradicionalno bila HDZ-ov bazen glasova. Tamo su prije četiri godine od 28 zastupnika osvojili njih 14. Sada su i dalje vodeća stranka, ali nagrižena od Domovinskog pokreta

Hrvatska za pet dana izlazi na birališta, a Dnevnik Nove TV donosi još jedno istraživanje o raspoloženju birača po izbornim jedinicama. U ovom prvom od tri dijela objavljujemo raspoloženje birača u Slavoniji te na Sjeveru Hrvatske, odnosno 3., 4. i 5. izbornoj jedinici, dok će rezultate ostalih izbornih jedinica prikazati u iduća dva dana.

HDZ-u Domovinski pokret pomrsio račune na jugu Slavonije

Slavonija je tradicionalno bila HDZ-ov bazen glasova. Tamo su prije četiri godine od 28 zastupnika osvojili njih 14. Sada su i dalje vodeća stranka, ali nagrižena od Domovinskog pokreta. U 4. izbornoj jedinici vodi HDZ s 31 posto, odmah iza je Restart koalicija s potporom od 24 posto i na trećem je mjestu Domovinski pokret sa 16,6 posto. Oko izbornog praga je Most s 4,9 posto.

Kada se postoci pretvore u mandate, HDZ ima pet izglednih mandata, Restart koalicija njih četiri, a Domovinski pokret tri. Vodi se borba za dva mandata i njih dobivaju ili gube HDZ, Most, Restart i Domovinski pokret. U konačnici, najveće su šanse da HDZ ima šest mandata, a Most dobije zastupnika u 4. izbornoj jedinici.

Jug Slavonije ili 5. izborna jedinca zanimljiva je zbog sraza Zdravka Marića i Ivana Penave. HDZ je tamo prije četiri godine osvojio osam mandata. Sada ta stranka dobiva bitno manje postotaka – točnije 33,4 posto – ali i mandata . Domovinski pokret dobiva pak 22,4 posto, Restart koalicija 15 posto, a izborni prag prelazi i Most sa 6,9 posto.

Drugim riječima, HDZ dobiva šest mandata, Domovinski pokret njih četiri, Restart koalicija tri i Most jedan mandat. Za 14. mandat zapravo se bori Restart koalicija i ako ga osvoje dobila bi spomenuta tri zastupnika. U suprotnom, taj bi mandat mogao prijeći u ruke HDZ-a ili Domovinskog pokreta. Prije četiri godine SDP, tada u drugoj koaliciji, u ovoj je jedinici osvojio je četiri mandata.

Sjever Hrvatske i dalje sklon ljevici

Sjever Hrvatske tradicionalno je sklon ljevici. Tako je i sada. Restart koalicija osvaja 36,7 posto, slijedi HDZ sa 17,5 posto i Domovinski pokret s 10,7 posto. To znači da Restart ima sigurnih sedam mandata, HDZ tri te Domovinski pokret jedan.

No, tu su još tri liste oko izbornog praga i to Reformisti Radimira Čačića s 5,4, HNS s 3,5 posto te MOST s 3,5 posto. Tri su granična mandata za koja se bore te tri liste. Ako ne uspiju prijeći prag, na dodatni mandat vrebaju HDZ, Restart i Domovinski pokret. Po trenutačnom stanju najizglednije je da Restart dobije osmog zastupnika, Domovinski pokret drugog zastupnika, a Reformisti Radimira Čačića osvoje jedan mandat.

Ukupan broj zastupnika i neodlučni birači

Nakon tri izborne jedinice HDZ i Restart su poravnati s po 15 mandata. Domovinski pokret imao bi devet zastupnika, a Most njih dva i na kraju su Reformisti s jednim mandatom.

Ovisno o izbornoj jedinici, neodlučnih je oko 10 posto i njihova finalna odluka za koga će glasovati i hoće li uopće može značajno utjecati na konačne rezultate izbora.

Drugi bitan aspekt, a koji se kroz rezultate istraživanja ne može vidjeti, je mobilizacija birača na dan izbora. U izborima koji se održavaju na ljetnu nedjelju i u uvjetima korone, u slučaju niske izlaznosti jako je upitno tko će svoje birače motivirati da glasuju. Odustajanje od izlaska na izbore nije ravnomjerno među glasačima različitih političkih opcija tako da i to može jako utjecati na rezultate.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr