Sanjin Baković: Karamarko je dokazani HDZ-ov pobjednik, a gura ga se u propast na desnom spektru

Pin It

Bivši predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko jedini je lider i član HDZ-a koji je HDZ vodio do pobjeda u svim izbornim ciklusima, a permanentno ga se u očima javnosti nastoji diskreditirati i samostalno gurati u osmišljenu propast putem platformi na desnom političkom spektru.

Ako povučemo paralelu s Karamarkovim prethodnicima i nasljednicima, s jedne strane, tada možemo konstatirati da je Karamarkov HDZ pobijedio dva puta na europarlamentarnim izborima, lokalnim izborima, predsjedničkim izborima i parlamentarnim izborima, dok s druge strane, Sanaderov HDZ izgubio je predsjedničke izbore s Jadrankom Kosor, Jadranka Kosor kao nasljednica Ivo Sanadera izgubila je predsjedničke i parlamentarne izbore, a Andrej Plenković pao je sa 6 mandata na 4 mandata koliko je imao Bernardićev SDP na izborima za EU parlament u odnosu na Tomislava Karamarka, izgubio Pantovčak s Kolindom Grabar Kitarović te doživio povijesne neuspjehe na lokalnoj razini, jer zatresla se cijela Dalmacija s epicentrom u  Šibensko - kninskoj županiji. U konačnici Tomislav Karamarko porazio je Jadranku Kosor i Andreja Plenkovića u paketu na unutarstranačkim izborima kada je preuzeo HDZ i od stranke napravio pobjedničku domoljubnu mašineriju.

Drugim riječima, ni jednom HDZ-ovom lideru nakon Franje Tuđmana nije uspjelo vratiti Pantovčak, a Tomislav Karamarko uspio je politički devastirati SDP na vrhuncu političke moći dok je Zoran Milanović bio predsjednik Vlade RH, Ivo Josipović predsjednik RH, a Josip Leko predsjednik Hrvatskog sabora. Otišli su sva trojica u paketu. Uostalom, uspio je Tomislav Karamarko postaviti temelje i na lokalnoj razini što se najbolje moglo zamjetiti na uvjerljivoj pobjedi Ivana Anušića u Osječko - baranjskoj županiji, jer upravo Ivan Anušić izabran je za predsjednika osječko - baranjskog HDZ-a u Karamarkovom mandatu ili na uvjerljivoj pobjedi Ivana Penave u Vukovaru.

Dakle, postavlja se retoričko pitanje zašto se nakon navedenih povijesnih i nepobitnih činjenica koje ne može obraniti niti jedan sadašnji ili bivši lider odnosno član HDZ-a stavlja Tomislava Karamarka u kontekst propalih ili ozbiljno uzdrmanih projekata na desnom političkom spektru?

Odgovor je veoma jednostavan jer ljevicu nitko nije uspio politički eutanazirati kao što je to uspjelo Tomislavu Karamarku na platformi Domoljubne koalicije i svaka njihova pomisao da bi se isti mogao vratiti na čelo HDZ-a stvara im noćne more, kao što ih trenutno proživljavaju svi bliski Bandićevi suradnici, jer ne znaju hoće li im tijekom rane zore pokucati policija na vrata. Svrsishodno navedenom ne treba nas iznenaditi kada se putem mainstream medija održava Plenkovićev HDZ na životu uz pomoć Milanovićevih kukuriku pijetlova u Hrvatskom saboru poput Čačićevih Reformista, Hreljinog HSU-a, Vrdoljakovog HNS-a uz suho zlato Pupovčevog SDSS-a, jer njima nije cilj jaki i domoljubni HDZ, već povratak ljevice na vlast putem platforme Možemo kao u Gradu Zagrebu. Tada će svi oni pobjeći kao što je pobjegao Radimir Čačić na predsjedničkim izborima RH i podržao Zorana Milanovića javno dok se Silvano Hrelja nalazio uz predsjednika s karakterom, a nove koalicije testiraju se na lokalnim razinama kroz općinska, gradska i županijska tijela te će biti preduvjet za buduću suradnju na nacionalnoj razini oko platforme Možemo. 

Za pretpostaviti je da će se od Tomislava Karamarka nastaviti kao i do sada raditi sprdnju stavljajući ga u kontekst Zorro osvetnika s maskiranom maskom Miroslava Škore u ruci kao potencijalnog kandidata za preuzimanje Domovinskog pokreta, kao kada bi ga isti ti mainstream mediji gurali u propast isticanjem kandidature za gradonačelnika Grada Zagreba ili u utrku na parlamentarnim izborima na platformi Brune Esih, ali indikativno je to da kada Andrej Plenković doživi povijesni neuspjeh na EU izborima i postigne ekvivalentan rezultat Bernardićevom SDP-u, izgubi Pantovčak od Zorana Milanovića ili kolosalno uzdrma vlastite utvrde HDZ-a u Dalmaciji, ali i šire tada mainstream mediji ne guraju Tomislava Karamarka u kontekst starog odnosno novog predsjednika HDZ-a jer je ostvario sve pobjede dok je vodio HDZ, a pritom ostao vjeran, dosljedan i strpljivi član HDZ-a kojem je učinjena nepravda na vrhuncu političke moći. Analogno strahu od povratka Tomislava Karamarka prije nego li ljevica preuzme sve poluge moći u državi modus operandi je u potpunosti jasan i pomalo već izlizan. 

S obzirom da Tomislava Karamarka ne zanima angažman u visokoj politici izvan HDZ-ovih struktura riječ je o još jednom u nizu podmetanja putem mainstream medija s ciljem potopa pobjednika svih dosadašnjih izbora koji je podigao HDZ iz pepela za vrijeme korupcijskih afera. U suštini iako bi određeni centri moći to htjeli neće im se obistiniti pokušaji da preko noći od pobjednika svih dosadašnjih izbora naprave gubitnika svih budućih izbornih ciklusa.

Sanjin Baković dipl.ing.