Hrvatska mora pripremiti i obučiti mlade ljude da budu spremni braniti Domovinu kao i mi 1991.

Pin It

Stipo Mlinarić Ćipe: Domovinski pokret je protiv predloženog Zakona o  pomorskom dobru | 24sata

DP je još prije dvije godine ukazivao na to da bi se trebao vratiti vojni rok. No, nažalost, politika od 2000. godine išla je u sotoniziranje hrvatskih branitelja te se vojni rok 2007. ukinuo. Rezultat je to sedam godina propagande da su hrvatski branitelji dno društva i nije bilo pozitivnih priča o Domovinskom ratu. 

Da su ljudi, koji su bili spremni stati i braniti svoju državu, bili predsjednici vlada, ministri ili veleposlanici, takve se stvari ne bi dogodile. Vojni rok je ukinut zato što se 2007. godine 85 posto mladih ljudi pozvalo na priziv savjesti. Sada imamo generacijsku rupu i mlade ljude koji ne znaju ništa o vojsci. 

Plenković je isprva govorio o uvođenju tečaja. Plenkoviću, vojska nije polaganje prve pomoći za B kategoriju, nego ozbiljan sustav. Pročitao sam da se planira obuka od mjesec dana, a što je u kratkom roku vjerojatno jedino i moguće. Mnoštvo vojarni je zapušteno, a nema ni dočasničkog kadra koji bi obučio mlade ljude. 

Teško se to može u mjesec dana i to bi trebala biti privremena mjera, a poslije bi trebalo uvesti obuku od barem tri mjeseca. Ministarstvo obrane je davnih dana trebalo imati novac u proračunu za to jer, nažalost, svi ukazuju na to da će se na europskom tlu u roku od dvije-tri godine dogoditi veliki rat.