Inflacija u Hrvatskoj 4,8%, znatno iznad prosjeka eurozone

Pin It

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u siječnju, a Hrvatska se svrstala uz Estoniju s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, znatno većim od prosjeka, pokazali su u četvrtak izračuni Eurostata.

U siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,8 posto, izračunali su statističari.

U prosincu je iznosila 2,9 posto, pokazuju podaci, što znači da je rast cijena tek neznatno usporio na početku nove godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u 20-članom gospodarstvu pale za 0,4 posto, nakon što su prosincu porasle za 0,2 posto.

Najviše je u siječnju poskupjela svježa hrana, za 7,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec neznatno snažnije nego u prosincu.

Cijene energije ponovo su pale, sedmi mjesec zaredom, za 6,3 posto. U prosincu smanjile su se za 6,7 posto.

Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je u siječnju 3,6 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u prosincu.

Hrvatska uz Estoniju

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je na početku godine Estonija, za 5,0 posto, piše HRT.

Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom HICP-om od 4,8 posto. U prosincu iznosila je 5,4 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u Hrvatskoj u siječnju za 0,3 posto. U prosincu bile su se smanjile za 0,4 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u siječnju porasle za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini smanjene su po DZS-u za 0,4 posto.

Godišnju stopu inflacije mjerene HICP-m znatno iznad prosjeka eurozone bilježile su u siječnju i Austrija i Slovačka, gdje je iznosila 4,3 posto.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježila je Finska, za 0,7 posto. Slijede Italija sa stopom inflacije od 0,9 posto, te Latvija i Litva s 1,0 posto.

narod.hr