Penava: Hrvatska nije učinila puno da pomogne Hrvatima u BiH

Pin It

ZBOG KOMADA LIVANJSKOG SIRA ILI PRŠUTA NA GRANICI IH SE KAŽNJAVA KAO KRIMINALCE!

Predsjednik DP-a Ivan Penava u Saboru je komentirao Izvješće o provedbi Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH:

''Pokušavajući ne omalovažiti sve ono dobro što se čini, moram istaknuti činjenicu koja je najbolje iskazana kroz broj pripadnika hrvatskog naroda u BiH, a koji je s gotovo 800.000 tisuća, koliko ih je brojalo 1991., pao na 300.000-350.000''. 

''Hrvatski sabor smatra da je, kada donese određenu deklaraciju, problem riješen, da će biti riješen ili da će ga riješiti netko treći umjesto nas. Tako unatoč Deklaraciji o Domovinskome ratu i domoljublju, plaćamo filmove poput 'Masakra u Dvoru', dok istodobno nemamo ništa o Blagi Zadri, Damiru Tomljanoviću Gavranu i brojnim drugim herojima''.

''Tiskamo knjigu 'Krajina' za hrvatske novce u Kragujevcu i imamo mauzolej četničkom vojvodi Šoškočaninu u Borovu Selu. Žali Bože Deklaracije i domovinskog duha u Hrvatskoj! Tako bismo mogli reći i za ovu Deklaraciju. Ono što muči naše sunarodnjake iz BiH je tvrda schengenska granica koju zastupamo prema našem narodu u BiH kao da je zid između dvije civilizacije, a ne granica koja spaja jedan te isti narod''.

''Kada kaznu dobiju baka ili djed jer preko granice pokušaju prenijeti Livanjski sir ili malo pršuta, to je nedopustivo i loše za hrvatski narod. Druga stvar koja muči naš narod u BiH je demografski slom. Korupcija i partijski mentalitet guše svaku moguću propulziju i loše je nasljeđe iz bivše države te s tim treba čim prije raščistiti''.

''Što uopće reći o pripadnicima HVO-a, koji nisu izjednačeni po nizu prava s pripadnicima Hrvatske vojske? To je nedopustivo, jer ako smo bili jedno '91., onda treba voditi brigu i o njihovim materijalnim pravima. Tu je i obnova kuća, gdje se našim ljudima, ukoliko imaju nekretninu u Hrvatskoj, sprječava obnova u BiH, a ako netko ima nekretninu u Novom Sadu, Beogradu ili Nišu, to nije problem''. 

''Znam da je naš narod u BiH prevaren zbog Washingtonskog sporazuma, no primjer koji im pružamo nije za ohrabrenje i ovi izbori koji su pred nama trebali su dovesti do dopisnog glasanja i olakšanog pristupa glasanju, a ne do blokade demokratskog prava svakog našeg građanina''.