HDZ će pokušati smrviti desno biračko tijelo

Pin It

Kako doznajemo, HDZ će na svaki način pokušati spriječiti dobar rezultat Domovinskog pokreta, stranke koju je i Andrej Plenković posebno imao na nišanu u proteklom mandatu. Kako bi se oslabilo DP, HDZ će aktivirati sve potencijale kako bi što je moguće više razmrvio desno biračko tijelo. U toj će političkoj operaciji posebno angažirani biti Pupovčevi novinari i pobočnici

Iz visokih izvora u HDZ-u doznajemo da je u ovoj stranci zavladala panika. Rezultati interne ankete o potpori birača pred izbore pokazuju da HDZ jako loše stoji u Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Zadarskoj županiji. Upitno je hoće li osvojiti i 50 mandata što će jako otežati sastavljanje nove saborske većine.

Istodobno, anketa pokazuje da je Domovinski pokret u petoj izbornoj jedinici na rubu šest mandata, a u četvrtoj na rubu četiri. Domovinski pokret ulazi u Hrvatski sabor i u svim ostalim izbornim jedinicama, negdje s jednim, a negdje i s dva mandata. Osim toga, trendovi pokazuju rast potpore DP-u.

U HDZ-u se upalilo zvono za uzbunu.

HDZ će pokušati smrviti desno biračko tijelo

Kako doznajemo, HDZ će na svaki način pokušati spriječiti dobar rezultat Domovinskog pokreta, stranke koju je i Andrej Plenković posebno imao na nišanu u proteklom mandatu. Kako bi se oslabilo DP, HDZ će aktivirati sve potencijale kako bi što je moguće više razmrvio desno biračko tijelo. U toj će političkoj operaciji posebno angažirani biti Pupovčevi novinari i pobočnici jer je DP zadnja stranka s kojom SDSS želi koalirati.

Osim toga, DP jasno uvjetuje potencijalno koaliranje s HDZ-om time da u koaliciji ne bude Milorad Pupovac. To je i kod Pupovca upalilo alarm te je aktivirao sve dostupne medijske i političke veze s ciljem sprječavanja dobroga izbornog rezultata DP-a.

U skladu s ciljem mrvljenja biračkog tijela desnice, kako bi se uzeli glasovi DP-u, posljednjih se mjeseci pojavljuju različite nove „desne“ stranke, a mnoge izlaze iz političkih grobova nakon četiri godine potpune neaktivnosti. Postoje jake indicije da je to sve koordinirano s HDZ-om.

Klasičan primjer mrvljenja biračkog tijela osnivanje je stranke Hrvatsko bilo čije je mnoge istaknute pojedince egzistencijalno zbrinuo HDZ. Nedavnu osnivačku skupštinu Hrvatskog bila u Rijeci medijski je popratila Nova TV iako je na istoj skupštini bilo tek pet članova.

Nedavno smo doznali da u firmi koja je vlasnik Nove TV istaknutu funkciju ima sin ratnog zločinca Milana Martića, Duško Martić koji i sam jasno deklarira svoje velikosrpske stavove.

S obzirom na to da je upravo DP-ov zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe snažno angažiran u istraživanju srpskih zločina, očito je da je i politici tzv. srpskog svijeta – koji u Hrvatskoj djeluje putem SDSS-a – interes u tome da se spriječi dobar rezultat Domovinskog pokreta.

Može koalicija, ali bez Pupovca

Plenković se našao u velikim problemima jer mu za sastavljanje nove Vlade ne će biti dostatna potpora manjina. Kao potencijalni koalicijski partner nameće se Domovinski pokret, no u ovoj su stranci jasno poručili da u bilo kojoj koalicijskoj kombinaciji ne može biti SDSS Milorada Pupovca. S druge strane, visoki krugovi u Bruxellesu inzistiraju na tome da srpska manjina mora biti dio vlasti što Plenkovića stavlja u nezgodnu poziciju. Ako sutra želi aspirirati na visoku funkciju u Bruxellesu mora slušati nalogodavce iz Bruxellesa.

Kako bi se „spasio vojnik Plenković“ u sljedeća će dva mjeseca biti odriješena proračunska kesa kako bi se osigurala lojalnost klijentelističke mašinerije. Na bankovne račune mnogih zaposlenika u javnom i državnom sektoru, ali i na račune umirovljenika sjest će povećane plaće i mirovine. Ova visoka povećanja imaju isključivu svrhu kupovanja glasova birača, nemaju podlogu u rastu ekonomije te će dugoročno dovesti do novoga snažnog rasta duga i novih zaduživanja na međunarodnim tržištima po sada visokim kamatnim stopama.

Ovaj najveći rast plaća u državnim i javnim službama u povijesti, omogućen visokim porezima koji se nameću privatnom sektoru, dio je operacije „spašavanja vojnika Plenkovića“, ali i HDZ-a koji želi još jednu pobjedu na izborima kako bi mogao i dalje kontrolirati proračun i protežirati partikularne interese svoje klijentele.

dnevno.hr