Možemo optužuje Izrael za agresiju i traži da Hrvatska prizna Palestinu

Pin It

WARNING BEWARE OF IDIOTS Metal Sign 6x12 | eBay

Možemo je zatražio od Hrvatske da prizna Palestinu i da osudi Izrael za agresiju na Gazu, što je jedna od točaka predizbornog programa te političke platforme.

Saborska zastupnica Možemo Jelena Miloš tvrdi da bi priznanje Palestine bilo potpora slabljenju sukoba.

Taj zahtjev dio je predizbornog pozicioniranja Možemo i pokušaja da na izborima prikupi glasove onih koji su u sukobu između Palestinaca i Izraela na strani Palestinaca.

To će, poručila je Miloš, biti dio izbornog programa Možemo na izborima za Sabor i Europski parlament.

Teške optužbe na račun Izraela kao dio predizborne kampanje

Predstavnici Možemo pritom su nabrojali niz optužbi na račun Izraela, spominjući pritom čak i genocid. Konkretno, traže osnivanje međunarodnog povjerenstva za prevenciju genocida koja bi donijela mjere prema Izraelu.

Glasnogovornik Možemo Gordan Bosanac čak traži da Hrvatska vlada nedvosmisleno kritizira “vojnu agresiju” na Gazu iz perspektive mogućnosti počinjenja genocida.

Možemo je 8. listopada, dan nakon invazije Hamasa, na društvenim mrežama objavio sljedeću poruku: “Snažno osuđujemo oružani napad Hamasa na Izrael, ubojstva, zarobljavanje i ponižavanje nedužnih civila”.

Možemo je tada tvrdio da je napad Hamasa na Izrael korak prema produbljivanju problema i sukoba u regiji. U međuvremenu, Možemo je potpuno okrenuo ploču i žestoko kritizira Izrael.

Zahtjevom za priznanjem Palestine Možemo pokušava osvojiti glasove, znajući da taj zahtjev u ovome trenutku nema realnu podlogu. Time se međutim dalje svrstava među krajnje ljevičarske snage u Europi koje se suprotstavljaju Izraelu.

Hrvatska kao i čitavi niz zapadnih država nije priznala Palestinu, ali s njom održava diplomatske veze putem njezina predstavništva u Beču. Od članica EU, Palestinu su priznale samo Bugarska, Češka, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Švedska.

narod.hr