EU ukida pravo veta, a neki zastupnici SDP-a to su i podržali

Pin It

Stop EU Dictatorship

“Tvrdnja da je proširenje nemoguće bez ukidanja prava veta je naprosto netočna“, rekao je i dodao da se 2004., kad je pravo veta bilo još raširenije, dogodilo najveće proširenje Europske unije u povijesti.

Na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu govorio je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

Nakon što je usvojeno Izvješće o produbljenju integracije EU-a s obzirom na buduće proširenje u kojem se zagovara ukidanje prava veta država članica, odnosno jednoglasnosti u odlučivanju u Vijeću, Sokol je snažno kritizirao ovo izvješće.

U svom plenarnom govoru, upozorio je da se njime proširenje Europske unije koristi kao izgovor da se ukine pravo veta.

Podsjetio na proširenje EU 2004. godine

“Proširenje Europske unije ne smije se koristiti kao izgovor da se ukine pravo veta država članica u Vijeću, a upravo je to ono što se ovim izvješćem pokušava napraviti. Pod krinkom povećanja učinkovitosti Unije, ovo izvješće zagovara uvođenje glasovanja kvalificiranom većinom u ključnim područjima poput vladavine prava, VFO-a, pokretanja pregovora o pristupanju te otvaranja i zatvaranja pojedinačnih pregovaračkih klastera”, istaknuo je Sokol.

“Tvrdnja da je proširenje nemoguće bez ukidanja prava veta je naprosto netočna“, rekao je i dodao da se 2004., kad je pravo veta bilo još raširenije, dogodilo najveće proširenje Europske unije u povijesti.

Sokol: ‘Žalosno je da su neki u SDP-u glasali za ukidanje prava veta’

“Kako tada uvođenje kvalificirane većine nije bilo potrebno? Pored toga, prema pravilima međunarodnog prava, za pristupanje novih država uvijek će se tražiti ratifikacija od strane svih postojećih članica”, kazao je Sokol.

“Kakvog onda ima smisla preglasavati pojedine zemlje članice kod otvaranja i zatvaranja pregovora, kad će se na kraju te države opet jednoglasno morati složiti s proširenjem i ratificirati ugovor o pristupanju”, upitao je.

“Potpuno je jasno da bi ukidanje prava veta i uvođenje preglasavanja negiralo temeljne dimenzije nacionalnog suvereniteta, povećalo podjele u Europskoj uniji i ugrozilo sam njen opstanak“, rekao je Sokol.

Dodao je da je ovo “još jedno u nizu pitanja gdje SDP-ovci nastupaju protiv nacionalnih interesa”.

“Žalosno je da su neki u SDP-u glasali za ukidanje prava veta, dok su se drugi uplašili pa uopće nisu glasali”, kazao je Sokol.

narod.hr