Poticanje na nasilje i mržnju na FB stranici TV voditelja Zorana Šprajca

Pin It

The optics of American hate • Missouri Independent

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris podnijela je Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv M. M. zbog kaznenog djela protiv javnog reda – javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. Kaznenog zakona i to zato jer je putem svog privatnog Facebook profila na Facebook stranici TV voditelja i urednika emisije „Stanje nacije“ Zorana Šprajca pozvao na nasilje

prema članovima Ordo Iuris-a izjavivši: „Te pizdune treba polit benzinom i zapaliti.“ (https://www.facebook.com/reel/1348074986072392 )

Važno je naglasiti da je to bio komentar na epizodu emisije „Stanje nacije“ u kojoj je Ordo Iuris klevetan i vrijeđan od strane urednika i voditelja emisije. Šprajc je svojim nastupom isprovocirao takve riječi, no nije našao shodnim obrisati sporni komentar, koji usput rečeno nije bio jedini koji sadrži govor mržnje upućen Ordo Iuris-u.

Ovdje bi htjeli istaknuti da je u poznatom slučaju Sanchez v. France iz 2023., Europski sud za ljudska prava proširio polje odgovornosti kada je riječ o političarima koji koriste društvene mreže te utvrdio njihovu odgovornost zbog govora mržnje objavljenog od strane trećih, tj. komentatora na društvenim mrežama.

ESLJP je naglasio da se pred političare kao javne osobe koje koriste društvene mreže moraju postaviti veći zahtjevi za odgovornost glede objavljenih sadržaja iz razloga što imaju veća prava i dužnosti koja dolaze s njihovim društvenim položajem te se pretpostavlja da imaju bolje mogućnosti korigiranja komentara na društvenim mreža.

Stav je ESLJP-a da činjenica da su komentatori osuđeni ne isključuje posebno utvrđivanje odgovornosti vlasnika Facebook profila, u predmetnom slučaju političara.

Ordo Iuris smatra da se isti stav može protegnuti i na novinare, jer su oni kad je riječ o ostvarivanju prava na slobodu izražavanja, uz političare, najzaštićenija skupina po tom pitanju, stoga, argumentum a contrario, imaju i veću odgovornost kod uživanja tog prava.