Plenković: Izbori za Sabor prije europskih, raspuštanje Sabora 22. ožujka, partneri SDSS

Pin It

Izbori za Sabor bit će prije izbora za Europski parlament, što znači najkasnije početkom lipnja, objavio je danas predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković.

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, Plenković je izjavio da će izbori za Sabor biti prije europskih izbora, a Sabor će se raspustiti najkasnije 22. ožujka, prenosi HRT.

“Raspravili smo niz političkih pitanja i donijeli neke ključne odluke kada je riječ o raspuštanju Sabora. Prije izbora za Europski parlament će biti izbori za Sabor”, rekao je Plenković.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će biti 9. lipnja, što znači da bi se izbori za Sabor trebali održati najkasnije početkom lipnja.

Tekuća sjednica Sabora zadnja prije izbora

“Prva strateška odluka je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Druga odluka je da će ovo biti zadnja sjednica Sabora prije njegova raspuštanja”, rekao je Plenković.

Objavio je također da će se izvještajni sabor HDZ-a održati 17. ožujka. Osim toga, otkrio je i da i nakon izbora računa s nastavkom dosadašnje koalicije: “Vjerujemo da ćemo ostvariti najbolji i najuvjerljiviji rezultat, a da će nam u formiranju većine pomoći naši dosadašnji partneri”.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić bit će šef Izbornog stožera HDZ-a. Nina Obuljen Koržinek bit će članica izbornog stožera HDZ-a zadužena za izradu programa, Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, Marko Milić će biti čelnik političko medijske komunikacije, a glasnogovornik kampanje će biti Zoltan Kabok, objavio je.

U slučaju pobjede HDZ-a, izgledan nastavak dosadašnje koalicije

Plenković će biti nositelj liste HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će nositelj u drugoj. Anđelko Stričak predvodit će listu u trećoj, Ivan Anušić bit će nositelj u četvrtoj, Marin Piletić u petoj, Davor Božinović u šestoj, Tomo Medved u sedmoj, Oleg Butković u osmoj, Ivan Malenica u devetoj, Branko Bačić u desetoj izbornoj jedinici, a u 11. Zvonko Milas.

Govoreći o koaliciji, Plenković je rekao kako su HDZ-ovi partneri oni koji su sad s njima.

“A oni koji nas vrijeđaju i koji su se pokazali politički nezreli nisu naši partneri”, dodao je.

Na pitanje novinara, hoće li partner HDZ-u biti Most, Plenković je odgovorio: “Prosudite sami!“

narod.hr