Zagrljaj HND-a i Možemo – zagrebački model financiranja medija

Pin It

Je li moguće u istoj rečenici imati Možemo, HND i neovisan način odabira projekata za financiranje? Krenimo redom.

Prošlogodišnja sredstva Grada Zagreba dobili i članovi Možemo

“Mi smo između ostalog uveli u Zagrebu i novi model financiranja medija, u suradnji s HND-om i Sindikatom novinara; stvorili smo neovisni način odabiranja medijskih projekata koje se financira, tako da tu odluku ne donosi više gradonačelnik, pa više ne dijeli gradonačelnik novce šakom i kapom medijima, kako se to prije radilo, nego na potpuno drugačiji i transparentan način i to zaista prema nečemu što je predložilo HND”, kazala je u siječnju saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić.

Je li moguće u istoj rečenici imati Možemo, HND i neovisan način odabira projekata za financiranje? Krenimo redom.

Prošlogodišnja sredstva Grada Zagreba dobili i članovi Možemo

Narod.hr u više je navrata pratio ključ dodjele financijskih sredstava određenim medijima, poglavito iz zagrebačke gradske blagajne.

Tako smo pisali i da su u studenome prošle godine objavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2023. godinu.

Znakovito, dobitnici su bili uglavnom mediji ideološki usklađeni sa strankom Tomislava Tomaševića, a neki od djelatnika tih medija članovi, vijećnici i simpatizeri Možemo.

Tomašević obilato nagradio H-Alter

Primjerice, dobitnik najveće potpore u iznosu od 8 tisuća eura bio je portal H-Alter, kojemu i nisu baš u primarnom fokusu lokalne teme iako su upravo one bile jedna od propozicija javnog poziva.

Nadalje, tu su bile i brojne ljevičarske udruge i mediji poput Mreže antifašistkinja Zagreba i portala Lupiga.

Tako je još jednom Tomaševićeva vlast neskriveno pokazala da se sredstva Grada Zagreba najradije dijele njegovim ideološkim i političkim istomišljenicima.

Sličnosti s HND-om

Hrvatsko novinarsko društvo, koje bi trebalo stati u obranu novinarske struke u cijelosti, dijeli, međutim, retoriku s članovima i poklonicima Možemo.

Tako HND procjenjuje, ocjenjuje, nagrađuje, ali i proganja isključivo po ideološkim kriterijima.

Poznato je, novinarima koji ne dijele i(li) ne slijede retoriku Hrvoja Zovka i ekipe smiješe se ‘kazne’ i prijave.

Stoga ni dogovori HND-a na lokalnoj razini s Možemo nimalo ne čude budući da su im ideologije istovjetne.

Najviše sredstava Grada Zagreba dobio YAMMAT

No, podsjetimo na još dobitnika pozamašnih iznosa.

U drugoj kategoriji, “za subvencioniranje proizvodnje i emitiranja audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja u programima nakladnika televizija i radija, u programima pružatelja medijskih usluga na zahtjev i programima pružatelja medijskih usluga uz dopuštenje za satelitski, internetski, kabelski i drugi dopušteni oblik prijenosa za 2023.”

Grad Zagreb dodijelio je ukupno 264.459,87 eura.

Najviše novca dobio je YAMMAT d.o.o., i to čak 98.100,00 eura za svoja četiri programska sadržaja: Nula, Zagrebačka sedmica, Gradske minute i Selo moje malo.

Riječ je, inače, o radio postaji na kojoj se Možemo, gle čuda, oglašavao u svojoj predizbornoj kampanji.

Tomašević odobravao iznose potpora 

Podsjetimo, programski sadržaji rangirali su se prema ostvarenim bodovima sukladno Listi kriterija za procjenu programskih sadržaja.

Sredstva su se raspoređivala na temelju rang-liste, a dodjeljivala su se do visine sredstava osiguranih u proračunu Grada Zagreba za 2023. godinu.

Povjerenstvo za dodjelu potpora male vrijednosti za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama predložilo je listu gradonačelniku Grada Zagreba.

On je zatim donio zaključak o odabiru korisnika potpore male vrijednosti te odobrio iznose potpora.

Benčić: “Više ne dijeli gradonačelnik novce šakom i kapom medijima”

Sandra Benčić dva mjeseca kasnije ističe da „više ne dijeli gradonačelnik novce šakom i kapom medijima, kako se to prije radilo, nego na potpuno drugačiji i transparentan način i to zaista prema nečemu što je predložilo HND“.

Logično bi bilo pitati se zbog čega bi HND uopće predlagao način financiranja jednoj jedinici lokalne samouprave.

No, ako znamo ideološku pozadinu tog novinarskog društva, onda je logično njegovo padanje u zagrljaj trenutnoj zagrebačkoj vlasti.

Zagrljaj iz kojeg se očito rodio dogovor o budućim raspodjelama sredstava Grada Zagreba.

narod.hr