Opasan oblik vladavine sve je popularniji u svijetu

Pin It

Prema novoj studiji, kvaliteta demokracije pogoršala se u posljednjih 20 godina u 137 zemalja koje se mogu opisati kao zemlje u razvoju. Prema "Indeksu transformacije Zaklade Bertelsmann", sada imamo 63 demokracije naspram 74 autokracije.

Sloboda izražavanja i sloboda tiska su sve više ograničene i to u 39 zemalja. S obzirom na to da je desničarski populizam u porastu i u Njemačkoj, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je zadovoljan što su stotine tisuća ljudi nedavno zbog toga izlazile na ulice."Moramo razmišljati o obrani demokracije, i to nije igra, to se ne radi na internetu, već smo to mi. Demokraciju moramo mi sami zaštititi", rekao je Scholz.

Sabine Donner jedna je od autorica studije te za DW govori o učinku koji je pandemija korona virusa, s policijskim satom i privremenim smanjivanjem građanskih sloboda, imala na demokratski razvoj. "Pandemija je bila prilika da se još više ograniče prava i da se još više moći koncentrira na vlade. Ali u osnovi, pandemija nije stvorila probleme koji već nisu postojali", rekla je. 

Studija se temelji na 5000 stranica izvješća koje je provelo 300 stručnjaka u oko 120 zemalja. Ispituje se stanje demokracije, gospodarski razvoj i djelovanje vlade, a sve tri kategorije trenutno su na najnižoj razini u povijesti. No, Sabine Donner primjećuje da u etabliranim demokracijama raste svijest da svijet postaje sve manje slobodan.

Autoritarni vladari opravdavaju svoje postupke

Autoritarni vladari svoje postupke tumače tvrdnjom da su demokracije glomazne i nefleksibilne. Studija se suprotstavlja ovim tvrdnjama te pokazuje da su loše organizirani i korumpirani režimi poput Kambodže, Venezuele ili Zimbabvea prošli najgore. Svih 45 zemalja s najnižom učinkovitošću ne spadaju u demokracije.

Kako smatra Sabine Donner, činjenica da se autokracije ne ponašaju razboritije od demokracija u kriznim vremenima vidljiva je  u ponašanju Kine tijekom pandemije.Ako postoji kontinuirani pritisak, obrana od autokratskih tendencija može biti uspješna. U studiji se kao primjeri navode nedavni izbori u Keniji i Zambiji te u Poljskoj i Moldaviji.

Kulturni ili vjerski utjecaji igraju manju ulogu. Glavni zaključak studije je da sve zemlje još uvijek najbolje prolaze ako u njima vlada demokracija i vladavina prava. Tamo gdje demokracija već funkcionira, vlade moraju tražiti konsenzus od najširih mogućih skupina stanovništva i to više nego prethodnih godina. 

direktno.hr