Sanjin Baković: Gromoglasan pljesak Karamarku pokazao je da mu je mjesto u HDZ-u

Pin It

Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu  HDZ-a i novom sloganu

Dolazak bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na XX. Opći sabor HDZ-a izazvao je veliki interes javnosti nakon što je Zoran Milanović raspisao parlamentarne izbore RH za 17. travnja 2024. godine i najavio kandidaturu za predsjednika Vlade RH na SDP-ovoj listi kao aktualni predsjednik RH. 

S jedne strane, gotovo da ne postoje portali i medijske kuće mainstream medija koje nisu prenijele vijest kako se bivši predsjednik HDZ-a družio u prvom redu sa svojim stranačkim kolegama. Čak ga je javno u svojem govoru prvi puta od kako je predsjednik HDZ-a sa govornice pozdravio Andrej Plenković. Međutim, ono što do sada u prethodnih osam godina nije bio slučaj Tomislav Karamarko davao je izjave za medije i odgovarao na pitanja novinara. 

S druge strane, krenule su razne teorije na razini političkih komentatora kako je Tomislav Karamarko trebao osnovati vlastitu stranku, ali je u zadnji trenutak otkazao osnivačku skupštinu i razočarao nesuđene osnivače, kao i potencijalne koalicijske partnere koji su se osjećali prevarenima. Zar mislite da se Tomislav Karamarko trebao nalaziti između dva brda odnosno u bitki svih bitaka između Pantovčaka i Banskih dvora sa novoosnovanom strankom mjesec dana prije izbora?

Da se to dogodilo tada bi ga svi optuživali da razbija HDZ, da je ruski igrač koji se financira na platformi desnice sa ruskim novcem, a u konačnici da je pokušao srušiti HDZ sa vlasti i dovesti SDP na vlast. Jel mu to u životu potrebno nakon političke karijere kojom se rijetko tko može pohvaliti, a najmanje oni koji ga osuđuju da ih je izdao?

Naravno da nije, ali legitimno je u politici sa svima razgovarati i sjesti za isti stol te nuditi suradnju, no kada shvatite da s vama pregovaraju političari koji to ističu u javnosti i čekaju na vas da ih predstavljate kao kandidat za predsjednika Vlade RH, a zatim pozovu u koaliciju stranku koja vas je srušila i smjestila vam nepostojeću aferu dok ste bili prvi potpredsjednik Vlade RH tada donesete najbolju moguću odluku i povučete se iz projekta koji je bio unaprijed osuđen na propast, jer na Karamarkovom primjeru nisu ništa naučili iz prošlosti. 

Drugim riječima, pokušalo se nametnuti ne-temu putem nekoliko malih portala i najaviti osnivanje stranke bez da ste to čuli u medijima od Tomislava Karamarka i dobili javni poziv na osnivačku skupštinu. Pojedinci su izlazili s poluinformacijama i najavljivali povratak Tomislava Karamarka kao da je njihova želja bila veća od samog bivšeg predsjednika HDZ-a koji je član HDZ-a i kada to nije realizirano kako su oni zamislili koristili su se svakakvi neprimjereni termini u javnom prostoru, ali zatim je Tomislav Karamarko donio državničku odluku i pokazao gdje mu je mjesto u bitki za Hrvatsku između dva brda. 

Uostalom, svi oni koji osuđuju Tomislava Karamarka da se povukao i pritom ih izdao moraju shvatiti da bez ustrojene infrastrukture HDZ-a ne mogu participirati u vlasti, jer prvo nemaju prepoznatljivog državnika u rangu Tomislava Karamarka, a drugo stranke im vrijede nekoliko posto i upitno je tko bi od njih prešao izborni prag kada bi išli svi samostalno. Ne znači ako netko osnuje stranku da je bitan faktor na političkoj sceni. Ova bitka je igra velikih za koju je potrebno strpljenje, a ne ishitrenost koja dovodi do nestabilnosti.

Da je Tomislav Karamarko provjereni pobjednik pokazao je to tijekom davanja izjave kada je otkrio formulu za pobjedu protiv Zorana Milanovića kojeg je pobjeđivao pet puta u nizu i pritom nabrojao stranke o kojima aktualno vodstvo HDZ-a treba razmotriti mogućnost buduće suradnje sa desnog političkog spektra uz umirovljenike neovisno što su se pojedinci poslije smatrali izdanima, ali nikada nije kasno izvući kontekst iz Karamarkovih riječi koje na političkoj pozornici imaju težinu, jer u suprotnom ga ne bi pozvao niti Andrej Plenković ispred skoro dvije tisuće izaslanika na XX. Opći sabor HDZ-a.

U suštini gromoglasan pljesak Tomislavu Karamarku pokazao je da mu je mjesto u HDZ-u, jer ta reakcija okupljenih izaslanika nije bila pripremljena, već spontano izvedena. Međutim, kako ne bi ostalo sve samo prazno slovo na papiru Andrej Plenković treba opravdati termin jedinstva i pokazati biračima na primjeru Tomislava Karamarka kako i za bivšeg predsjednika HDZ-a ima mjesta na listi HDZ-a te mu ponuditi jedno od prva tri mjesta u IX. izbornoj jedinici. Da se mene pita postavio bi Tomislava Karamarka za nositelja liste u IX. izbornoj jedinici kao nagradu za sve što je učinio do sada za pobjednički HDZ i pritom zatvorio usta svim kritičarima. 

Sanjin Baković mag.ing.pp.tp.