Boris Milošević: Zbog afere otišao iz Vlade, no Pupovac i dalje računa na njega

Pin It

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) krenula je u kampanju uz slogan: “Hrvatska treba Srbe”. Na listi za 12. izbornu jedinicu, predviđenu za izbor zastupnika nacionalnih manjina, zasigurno će se i ovaj put naći Boris Milošević. Dosadašnji saborski zastupnik, bio je i potpredsjednik Vlade Andreja Plenkovića. No, s tog mjesta je otišao zbog afere i istrage. Unatoč tome, Pupovac i dalje računa na njega.

Boris Milošević jedan je od najbliskijih suradnika Milorada Pupovca. Potpredsjednik je Glavne skupštine SDSS-a, a 2019. došao je na čelo Srpskog narodnog vijeća. Na tom mjestu nije se dugo zadržao. Naime, 2020. postao je potpredsjednik Vlade RH pa je dao ostavku na čelu SNV-a. Danas tamo obnaša funkciju zamjenika predsjednika.

Politički put Borisa Miloševića?

Milošević je rođen 5. studenoga 1974. u Šibeniku. U Rijeci je završio Pravni fakultet, a pravosudni ispit položio je u Zagrebu.

U Vladi Zorana Milanovića, Milošević je bio pomoćnik ministra uprave Arsena Bauka i šef Uprave za politički sustav i lokalnu (regionalnu) samoupravu. Otada je, može se reći, u samom vrhu hrvatske politike. Od 2016. do 2020. bio je zastupnik SDSS-a i predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru. Na izborima 2020. Milošević je dobio je 7.715 glasova. No, tada postaje Plenkovićev potpredsjednik Vlade.

Afera i vraćanje u Sabor

U Saboru ga je zamijenila kolegica Anja Šimpraga, dotadašnja zamjenica šibensko-kninskog župana iz redova srpske manjine i potpredsjednica SDSS-a. Samo dvije godine kasnije Šipraga i Milošević ponovno su zamijenili mjesta jer je Milošević bio pod istragom.

Naime, Milošević je, uz HDZ-ove ministre Darka Horvata, Josipa Aladrovića i Tomislava Tolušića, bio jedan od aktera afere nazvanoj “po babi i po stričevima”. Milošević je osumnjičen da dodjeljivao nepovratna sredstva pripadnicima nacionalnih manjina bez kriterija. Neko vrijeme ostao je u Vladi, no zbog istrage je morao otići. Tada je aktivirao svoj saborski mandat, a na mjestu potpredsjednika Vlade zamijenila ga je Šimpraga. Prema imovinskoj kartici, za svoj mandat u Saboru zarađivao je 2398,45 eura neto.

Predsjednik SDSS-a, koalicijski partner Andreja Plenkovića, pokazao je da unatoč aferi zbog koje je otišao iz Vlade i dalje računa na Miloševića.

Ustaštvo, ZDS, Thompson…

Milošević se često nađe uvrijeđen pa tako Hrvate nerijetko optužuje za ustaštvo i govor mržnje. Prošle je godine u Saboru rekao “kako se često na nogometnim utakmicama čuje govor mržnje kao i da je taj govor često usmjeren prema Srbima, a da se takve nogometne utakmice ne prekidaju”. Zbog ustaške zastave na Rujevici prozvao je i HNS, suce i komentatore da ignoriraju govor mržnje.

I ranije je upozoravao na “na poruke mržnje, o povicima na utakmicama, o grafitima koji postaju sve ogavniji”. Optužio je da je sve “to rezultat relativizacije i normalizacije ustašluka i pokliča mržnje”.

U intervjuu 2020. govorio je o pozdravu “Za dom spremni”.

“Ono što očekujem od Vlade u kojoj bih trebao sam sjediti je da napravi iskorak u tom pogledu. Nemam iluzija da će biti apsolutne zabrane, mada bih osobno volio da idemo prema kaznenom tretiranju tog pozdrava. Ono što očekujem jest da taj pozdrav neće imati pravo javnosti izvan iznimki koje je utvrdilo Vijeće za suočavanje prošlošću jer ni to se ne poštuje. Već to bih smatrao velikim korakom naprijed jer sadašnja situacija, gdje stavovi Visokog prekršajnog suda u slučaju Thompsona ili postupanje Državnog inspektorata proširuju te iznimke, nije dobro. Šalju se zbunjujuće poruke javnosti”, kazao je za Večernji list.

I na N1 se obrušio na Thompsona i ZDS.

“Ne može ZDS biti govor mržnje, a u toj pjesmi da ne bude govor iz mržnje… Zar se zaboravlja da je riječ o pjevaču koji je javno izražavao simpatije prema NDH i Paveliću, koji je pjevao o Jasenovcu i Gradišci Staroj?”, kazao je.

Napadi na GI Narod odlučuje

Milošević se obrušio i prije nekoliko godina na referendum GI Narod odlučuje. Rekao je kako je to politički referendum usmjeren na manjine.

Podsjetimo, inicijativa je u referendumskom pitanju predlagala da zastupnici manjina više ne mogu glasati o Vladi i proračunu. Ovaj se zahtjev temelji na zaštiti načela demokratičnosti i jednakosti biračkog prava. Naime, glasovi pripadnika nacionalnih manjina koji glasaju u posebnoj izbornoj jedinici, i za koje je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, vrijede i deseterostruko više nego glasovi ostalih birača koji glasuju u prvih deset izbornih jedinica). Njihovo nesudjelovanje u tim odlukama ni na koji način ne zadire u zaštitu prava manjina u Republici Hrvatskoj, no Milošević je tvrdio suprotno.

“Taj referendum i cijela ta procedura i namjera je po meni izrazito antimanjinska i uperena prvenstveno na srpsku nacionalnu manjinu, ne gledam na nju blagonaklono. Imao sam prilike govoriti u saboru i govorit ću u saboru kad bude rasprava na tu temu.

Već smo dosta tinte potrošili ali kako ja to gledam to je čisti politički referendum usmjeren na manjine, jer manjine su kad su predmet referenduma automatski gube”, rekao je Milošević tijekom prikupljanja potpisa za referendum GI Narod odlučuje.

Odlazak u Knin

Pažnju i ljute reakcije Milošević je izazvao kada je kao potpredsjednik Vlade otišao na proslavu obilježavanja 25. obljetnice akcije Oluja u Kninu. Zbog toga ga je kritizirao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

“Društvo treba prihvatiti da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve te da se prihvati sjećanje na njih”, rekao je Milošević u Kninu.

Iste godine na komemoraciji u Gruborima prisustvovao je s Miloševićem ministar Tomo Medved.

narod.hr