Plenkovićev gubitnički AERO-show – Dezerter Plenković namjeravao je predizborno fascinirati javnost avionima kakve kupuju i Srbi

Pin It

Ostaje sumnja kako je Plenković kupio avione od Francuza za moguću političku podršku samom sebi. To ćemo lako provjeriti u EU dvorskim igrama koje dolaze…

Dolazak francuskih aviona u RH trebao je biti predizborna ratna predstava Anemičnog Dezertera, ali Predsjednik RH pomrsio mu je račune pomaknuvši izbore … Zašto nismo kupili  F-16 od Amerikanaca ?!

Načelno, Rafale nije loš avion u tehničkom smislu, ali politička pozadina ne-uzimanja podjednako dobrih F-16 mnogo je dublja … Kupuje li Plenković mjesto u EU ?

Šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale stiglo je u  Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjeg ugovorenog aviona očekuje se početkom sljedeće godine tempom 1 komad mjesečno.

Rafalei vs. F-16

Podjela borbenih zrakoplova na svenamjenske (engl. multirole) i višenamjenske (engl. multirole) odnosi se na sposobnosti zrakoplova za izvršenje različitih vrsta misija ili zadatke. Evo kako bi to moglo izgledati na primjeru aviona F-16 i Rafale:

F-16 Fighting Falcon:

F-16 je dizajniran kao svenamjenski borbeni zrakoplov. To znači kako može izvršavati širok raspon zadaća, uključujući zračnu borbu, napade na kopnene ciljeve, izviđanje i podršku za zračnoj borbi.

Višenamjenski: U kontekstu F-16, možete ga smatrati višenamjenskim zrakoplovom jer može izvršavati više različitih zadaća tijekom jedne misije. Na primjer, može napasti kopnene ciljeve koristeći bombe ili rakete, a istovremeno može preuzeti ulogu zračne obrane i borbe.

Rafale:

Rafale je također svenamjenski borbeni zrakoplov. On može obavljati širok spektar zadaća, uključujući zračnu borbu, zračno izviđanje, napade na kopnene ciljeve, pomorske operacije i taktičko izviđanje.

Višenamjenski: S obzirom na opseg zadaća koje može obavljati u jednom letu, Rafale se također može smatrati višenamjenskim. Primjerice, može istovremeno obavljati izviđanje i napadati ciljeve na kopnu ili na moru.

Dakle, i F-16 i Rafale su svenamjenski zrakoplovi jer su sposobni obavljati različite vrste zadaća. Njihova sposobnost da istovremeno obavljaju više zadaća čini ih također višenamjenskim. Ova kombinacija svestranosti i fleksibilnosti čini ih izuzetno korisnim u modernom ratovanju gdje su zahtjevi za operacijama često složeni i dinamični

Kako ne bi zbunjivali javnost podatcima koje Vojska ovih dana izbacuje za potreba obrane Anemičnog Dezertera, evo objašnjenja cijele game avionike, glede, osim svenamjenskih (omnirole) i višenamjenskih (multirole) borbenih zrakoplova, postoje i drugi tipovi zrakoplova koji se mogu podijeliti prema njihovoj namjeni i sposobnostima. Evo nekoliko primjera:

Specijalizirani borbeni zrakoplovi:

Ovi zrakoplovi su dizajnirani da se specifično nose s određenim tipom zadataka. Primjerice, postoji niz zrakoplova koji su specijalizirani za zračnu borbu (poput F-22 Raptor), dok su drugi fokusirani na izviđanje ili na napade na kopnene ciljeve.

Borbeni zrakoplovi za presretanje:

Ovi zrakoplovi su namijenjeni za brzu reakciju i presretanje neprijateljskih zrakoplova ili letjelica. Njihova glavna svrha je osigurati zračnu sigurnost i zaštitu zračnog prostora.

Borbeni bombarderi:

Borbeni bombarderi su zrakoplovi čija je primarna svrha napad na kopnene ciljeve bombama ili raketama. Iako mnogi moderni borbeni zrakoplovi imaju sposobnosti bombardiranja, postoje i zrakoplovi koji su posebno optimizirani za ovu ulogu, poput B-2 Spirit.

Nosači zrakoplova (Carrier-based aircraft):

Nosači zrakoplova su specijalizirani borbeni zrakoplovi koji su prilagođeni za operacije s nosača zrakoplova. Oni imaju posebne zahtjeve kao što su kratko uzlijetanje i slijetanje, te su često optimizirani za pomorske operacije.

Protuzračni zrakoplovi:

Ovi zrakoplovi su specijalizirani za uništavanje ili neutraliziranje neprijateljskih zrakoplova i projektila. Njihova glavna svrha je osigurati zračnu nadmoć i zaštitu vlastitih snaga.

Ova podjela pokazuje kako borbeni zrakoplovi mogu biti specijalizirani za različite zadatke ili okruženja, a neki od njih mogu imati sposobnosti i svestranost koje se preklapaju s kategorijama svenamjenskih (omnirole) ili višenamjenskih zrakoplova. ;

Rafale

Najveća poletna masa od 24.500 kg omogućuje mu, borbeno djelovanje u radijusu od 1100 milja (1800 km ili 970 nautičkih milja) uz širok spektar naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja, ukupne nosivosti 9,5 tona,. Najveći dolet mu je 3700 km. Pogone ga dva mlazna motora koji mu osiguravaju najveću brzinu od 2200 km/h.

To jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. Za zračno ophodne zadaće to nije loše…

F-16 Fighting Falcon

S najvećom poletnom masom od 19.187 kg, F-16 omogućuje širok spektar borbenih operacija. U radijusu od 800 milja (oko 1287 km ili 693 nautičke milje), ovaj višenamjenski borbeni zrakoplov može djelovati s raznolikim naoružanjem zrak-zrak i zrak-zemlja, s ukupnom nosivošću do 7 tona. Najveći dolet F-16-a je 4220 km. Pokreću ga jedan mlazni motor koji mu omogućava maksimalnu brzinu od 2414 km/h.

F-16 također ima sposobnost zračnog punjenja goriva, što mu omogućuje produljenje operativnog vremena u zraku ili dopunu drugih zrakoplova u letu. S super krstarenjem, F-16 može održavati brzinu od 1,2 maha bez potrebe za dodatnim gorivom, što povećava njegov dolet i smanjuje potrošnju goriva. Ove karakteristike čine F-16 izvrsnim izborom za razne zračne operacije.

Suma sumarum …

Niti Rafale niti F -16 nisu u vojno-tehničkom smislu loš odabir, ergo varijacije na temu jedan motor, dva motora, dolet, nosivost malo pretežu na stranu francuskog proizvoda, ali vrag je uvijek u rastavnom vezniku na kraju rečenice …

Kupovinom F-16, „u paketu“ dolazi i svemirsko-zračna informacijska podrška SAD-a, ali i ono mnogo važnije, politička sigurnost. Francuzi će svoj avion, čak u novijoj inačici prodati Srbima. SAD su nama uvijek bili uredan saveznik u turbulentnim desetljećima i sigurno ne će ništa prodavati Srbima. U godinama koje dolaze, to je možda važnije od pukog nabrajanja avionike  i podvijesnog naoružanja na oba zrakoplova.

Ostaje sumnja kako je Plenković kupio avione od Francuza za moguću političku podršku samom sebi. To ćemo lako provjeriti u EU dvorskim igrama koje dolaze…

Zoran Grgić mag. ing.

priznajem.hr