Bartulica: Još nisam dobio odgovor od Pupovca

Pin It

Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati", rekao je. "Još nisam dobio odgovor od Pupovca zašto nije došao u Okučane na obljetnicu Bljeska. To su presudni događaji za našu slobodu i ako već služe Hrvatskoj državi, zašto ovo ignoriraju, nisam čuo koherentno objašnjenje

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u ponedjeljak je govorio o pregovorima s HDZ-om koji su u tijeku.

"Nismo se nikome predali, još ne postoji pouzdana većina, pregovori su u tijeku, ima pomaka u odnosu na prošli tjedan. Što se tiče komentara i spinova u javnosti, primjećujem da kada je riječ o tzv. antikorupcijskoj koaliciji, DP je dobar partner, poželjan, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda nismo dobri, onda smo čak opasnost za državu. Ja vidim jednu licemjernu dimenziju tih komentara, to su vrlo plitke analize", kazao je uvodno Bartulica za N1.

"DP je DP, imamo svoja načela koja smo komunicirali. U ovoj fazi može se eventualno doći do dogovora o formi, tko će činiti većinu, ali puno teže će biti sadržaj. Mi tražimo promjene i na unutarnjem i na vanjskom planu u hrvatskoj politici i tek ćemo vidjeti kako će to ispasti s Plenkovićem", nastavio je.

"Mi želimo konkretne stvari dogovoriti što prije i to smo iznijeli u svom programu. Mora HDZ shvatiti da su birači tražili određene promjene", poručio je. Na unutarnjem planu treba promijeniti klijentelistički način upravljanja javnim poduzećima i državom: "Politika se ne treba miješati u toj mjeri u realno gospodarstvo. Vidimo kod nas da samo javni sektor raste, a poduzetnicima nije ništa lakše. Drugo je europska politika. Mi vidimo EU na drugi način od gospodina Plenkovića", kazao je Bartulica.

'To socijalističko naslijeđe nas puno košta'

DP-u je, prema pisanju medija, veoma važan gospodarski sektor: "Do sada smo imali način da se politički kadrovira u poduzećima i HDZ na neki način tu uspije nahraniti sve koji su u hranidbenom lancu, to se mora promijeniti. Imamo uvjete vezano uz pristupanje OECD-u gdje je i tu glavno načelo da se ovakav model mora promijeniti. Drugo je način kako ćemo tražiti da se ekonomske slobode napokon krenu promovirati u Hrvatskoj. To socijalističke naslijeđe nas puno košta i HDZ će to morati promijeniti u suradnji s nama".

Dao je i primjer "poluge" Državnog inspektorata: "Stalno mi se javljaju i žale, ljudima je dosta da je država na neki način nekima majka, a nekima maćeha". Bartulica tvrdi da nije čuo za podjelu ministarstva: "Nismo dogovorili konkretne resore koje bismo mi preuzeli, to tek slijedi". Gospodin Plenković je imao komotnu poziciju do sada, imao je manjince i manje partnere, ali to se sad mijenja. Mi ćemo biti strpljivi, ali u odnosu na prošli tjedan pomaka ima"

Kaže da i oni sami u DP-u moraju definirati preko koje crte ne prelaze, ali, kako kaže, u utorak ne očekuje potpisivanje većine. Vlast se treba više ograničavati, kaže: "Poluge koje imaju vladajući su prevelike i tu vidimo opasnost da se to zloupotrebljava, to treba prestati. Vidimo previše obračunavanja s protivnicima, mješanja u gospodarstvo, a neke  stvari treba staviti na dnevni red".

Bartulica: Još nisam dobio odgovor od Pupovca

U prvom redu je spomenuo zdravstveni sustav, kazao je i rekao da nisu oduševljeni ni s monopolskom pozicijom HZZO-a. Treba definirati određene politike i to će biti na dnevnom redu u utorak, najavio je. OVaj način suradnje Plenkovića s manjinama, pogotovo s SDSS-om nije bio dobar, rekao bih da neke  stvari liče na korupciju, kada se financiraju neki dnevni listovi, to će se trebati staviti na dnevni red.

"Digla se je velika moralna panika oko SDSS-a i Pupovca. Kao zemlja se moramo emancipirati od nekih kompleksa. Hrvatska je sve zrelija demokracija, funkcioniramo unutar EU već više od 10 godina i prestalo je vrijeme da se nekima dokazujemo, pogotovo po pitanju nacionalnih manjina", kazao je DP-ovac i dodao: 

"Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati", rekao je. "Još nisam dobio odgovor od Pupovca zašto nije došao u Okučane na obljetnicu Bljeska. To su presudni događaji za našu slobodu i ako već služe Hrvatskoj državi, zašto ovo ignoriraju, nisam čuo koherentno objašnjenje", istaknuo je. 

direktno.hr