Jedan podnio ostavku, hrpa lažova ostaje

Pin It

Dan nakon što je mrežna platforma CroFacta, koja se bavi provjerom točnosti informacija, objavila članak povjesničara Vladimira Geigera u kojem se navodi kako su neke informacije na mrežnim stanicama JUSP-a Jasenovac netočne, ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio je ostavku.

"Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time i za tekstove koji se nalaze na mrežnim stranicama Spomen-područja Jasenovac. U tom kontekstu, a s obzirom na tekstove koji su objavljeni na platformi CroFacta te u Večernjem listu, a koji ukazuje na neke neprecizne formulacije koje se nalaze na internetskoj stranici Spomen-područja Jasenovac, jutros sam podnio ostavku na mjesto ravnatelja Spomen-područja Jasenovac", potvrdio je Pejaković u utorak za Večernji list.

Na pitanje hoće li te informacije ukloniti s mrežnih stranica te tko je autor, Pejaković je odgovorio kako je o svemu obavijestio nadležno Ministarstvo kulture i medija te Upravno vijeće i Savjet Spomen-područja Jasenovac. "O daljnjim koracima i izmjenama u tekstovima koji se nalaze na mrežnim stranicama Spomen-područja Jasenovac odlučit će osoba koja će u sljedećem razdoblju biti imenovana na funkciju ravnatelja Spomen-područja Jasenovac", rekao je.

Radi se o netočnim informacijama o sadržaju sastanka predstavnika Trećeg Reicha i NDH u lipnju 1941. godine, pojašnjava taj list te dodaje kako je na stranicama JUSP-a Jasenovac objavljeno da je na tome sastanku predstavnika Njemačkoga Reicha i NDH u njemačkome poslanstvu u Zagrebu 4. lipnja 1941. zaključeno da se "srpsko pitanje" u NDH riješi "masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore".

Probajte i uživajte u prekrasnoj koži bez bora! Nekoliko godina manje u nekoliko dana!

Nadalje se tvrdi da su na tome sastanku nacisti vlastima NDH odobrili 'već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH', a i da su se vlasti NDH 'na vlastiti zahtjev' priključile planu preseljenja 'obvezavši se deportirati u Srbiju 30.000 više Srba nego što će prihvatiti Slovenaca iz Trećeg Reicha'.

Nitko od hrvatskih, slovenskih, bosanskohercegovačkih ili srpskih povjesničari u svojim radovima nije spomenuo da je na tom sastanku razmatrano 'da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore'. Osim toga, ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili 'već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskoga pitanja u NDH'.

direktno.hr