Banić i Koić: Ravnatelj JUSP Jasenovac je došao s politikom i s njom i odlazi

Pin It

DRAGOVOLJAC - Vrijeme je da se objavi istina o jasenovačkom logoru

Ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio je ostavku prije nekoliko dana, ali ne, kako bi mnogi očekivali, zbog pogrešnog podatka o broju žrtava. Učinio je to jer je mrežna platforma CroFacta, koja se bavi provjerom točnosti informacija, objavila članak povjesničara Vladimira Geigera u kojem se navodi kako su neke informacije na mrežnim stanicama JUSP-a Jasenovac netočne.

Temom Jasenovca godinama se bave Nikola Banić i M. Koić, s posebnim naglaskom na broj žrtava. Stoga su upravo oni za Narod.hr odgovorili na nekoliko pitanja o ovoj temi.

Njih dvojica autori su knjige „Jasenovački popis – Lažne žrtve“. Knjiga analizira popis jasenovačkih žrtava Javne-ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac i pokazuje da taj popis sadrži tisuće lažnih žrtava, odnosno osoba koje su stradale drugdje, preživjele su rat ili nisu ni postojale, a sadrži i desetke tisuća podataka koji su statistički nepouzdani ili praktički nemogući pri čemu se ništa od toga ne ispravlja. Upravo zbog tog nedostatka uklanjanja pogrešaka je popis žrtava JUSP-a Jasenovac moguće okarakterizirati kao svojevrsnu masovnu prevaru.

Narod.hr: Ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio je ostavku, ali nije to učinio zbog broja od 83 145 žrtava, koji je naveden na njihovim stranicama, nego zbog drugih netočnih informacija. Kako to komentirate?

Banić i Koić: Broj od 83.145 žrtava je odavno zastario, no u JUSP-u Jasenovac imaju važnijeg posla od ispravljanja netočnih podataka na svojoj mrežnoj stranici. Pejaković je došao s politikom i s njom i odlazi.

Narod.hr: Kad ste prvi put počeli upozoravati na netočnosti oko broja žrtava? Kako je moguće da toliko godina kasnije i dalje se nitko ne smatra odgovornim za iznošenje pogrešnog broja žrtava, nego daje ostavku zbog nečeg drugog?

Banić i Koić: Sustavno se popis počeo istraživati od 2015. godine. Kroz skoro 10 godina službena politika prema jasenovačkom mitu je ostala ista bez obzira koja je partija, stranka ili zajednica na vlasti.

Narod.hr: Jeste li slali dokaze oko vaših otkrića Spomen-području Jasenovac? Ako jeste, je li ikada bilo ikakve reakcije?

Banić i Koić: Dokaze o tome smo slali još na početku naših istraživanja, al sami izravno nikad nismo dobili odgovor tako da smo kasnije prestali izravno slati. Međutim, u nekoliko slučajeva su dio postignutih rezultata zbog raznih okolnosti u JUSP-u Jasenovac bili prisiljeni prihvatiti i ukloniti lažne žrtve s popisa. To je primjerice bilo u slučaju poznatih osoba koje su lažno bile navedene kao jasenovačke žrtve.

Narod.hr: Kakva su vaša očekivanja, hoće li se ikada podatak na njihovim stranicama promijeniti, a u skladu s dokazima o neutemeljenosti?

Banić i Koić: Općeniti odgovor je da se prvo mora promijeniti pristup države, odnosno promijeniti nadzor nad javnom ustanovom i smijeniti sadašnje inkluzivno-inertno Upravno vijeće, imenovati novo, postaviti kompetentnog ravnatelja koji mora napraviti reda u JUSP-u Jasenovac. Od političara očekujemo rezultate, a ne šuplje priče kao i do sada. Bez obzira na poteze političara, mi ćemo nastaviti s našim radom i suradnjom sa svima koji su spremni za borbu protiv laži.

narod.hr