Prijava HNS-a: Tko je Zoran Stevanović, predstavnik FARE-a u Hrvatskoj?

Pin It

Zoran Stevanović, očito je uživao podršku i ministra Željka Jovanovića, postavio se kao arbitar koja određuje što hrvatski navijači smiju, a što ne. A njegova je “ljubav“ prema Hrvatskoj, državi u kojoj i od koje živi, tolika da mu, prema riječima Damira Vrbanovića, smeta i samo ime Vukovar, budući da je njegova udruga tražila i da se sve na čemu piše Vukovar ukloni sa stadiona

HNS-u je stigla obavijest UEFA-e da ga je FARE prijavio za rasizam i diskriminaciju. Dakle, nije riječ o Nogometnom savezu Srbije, nego je u pitanju već poznati Zoran Stevanović. FARE je prijavio povike “Ubi Srbina”, kao i “Srbe na vrbe”, a na meti nije samo Hrvatski nogometni savez, nego i albanski.

Povike su izvikivali albanski navijači smješteni iza jednog gola i jako su se čuli. Očekivali su, budući da su to radili na hrvatskom jeziku, da će se naši prikloniti, prihvatiti i proširiti na cijeli stadion, međutim to se nije dogodilo. Samo mali dio Hrvata se pridružio. Na tome će HNS temeljiti obranu, doznaju Sportske novosti.

”Hrvatski FARE ”je zapravo Udruga ‘Korak ispred’ iz Rijeke, na čelu sa Zoranom Stevanovićem, koji još od ciklusa za SP 2006. surađuje s HNS-om.

Tko je Zoran Stevanović – čovjek koji tužaka hrvatske navijače?

Tko je Stevanović?

Stevanović je Riječanin na čelu udruge Korak ispred i organizacije FARE (Football Against Racism in Europe) koja je izravno povezana s UEFA-om, FIFA-om i Europskom komisijom.

Vodio je navijačka veleposlanstva na EURO-u 2008. godine te portal i vodič za navijače EURO 2008 i 2012. godine. Kako sam tvrdi, bio je sudionik europskih navijačkih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u civilnom sektoru bavi se petnaest godina.

Za što je zadužen?

Kao čelnik FARE-a, Stevanović je zadužen za sastavljanje izvješća koja se podnose predstavnicima UEFA-e. Oni odlučuju o kaznama domaćim nogometnim savezima. Već od ranije poznat je po svojem prijavljivanju navijača UEFA-ii na što su u više navrata upozoravali iz kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije ‘Uvijek vjerni’, pa mu je primjerice prije utakmice s Islandom 2013. navodno zasmetao i transparent “Zapamtite Vukovar“, te ga je dao ukloniti.

Ranije je bio u središtu pozornosti hrvatske javnosti zbog Uefine kazne Hrvatskom nogometnom savezu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je kvalifikacijski susret protiv Italije morala igrati pred praznim tribinama.

Hrvatski nogometni savez odgovorio je u travnju 2015. na Stevanovićeve izjave u Jutarnjem listu ističući da se hrvatski partner FARE-a Zorana Stevanovića već nekoliko godina kontinuirano bavi prijavljivanjem hrvatskih navijača Uefi i uvelike je zaslužna za mnogobrojne kazne i prazne tribine na reprezentativnim utakmicama.

U sklopu akcije u 2014. godini, Stevanović je bio organizator i sudionik međunarodnog nogometnog turnira koji se održao u Surčinu, u Srbiji, na kojem je kako navode na stranicama Udruge, poslana jasna poruka da na nogometnim stadionima nema mjesta mržnji, rasizmu, nacionalizmu te ostalim oblicima diskriminacije.

FARE, Zoran Stevanović i Željko Jovanović

Prema izvješću iz Ureda za udruge, “Korak ispred” je 2011. godine samo od države dobila preko 160.000 kuna, dok je 2012. godine za svoju djelatnost nagrađena i poveljom ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića.

Prije europske nogometne smotre u Poljskoj i Ukrajini u Ministarstvu prosvjete, znanosti i sporta promoviran je Regionalni info centar iz Rijeke na čelu kojeg se nalazio Zoran Stevanović. Štoviše, u cilju toga, sam ministar Željko Jovanović s dotičnom udrugom potpisao je Povelju o suradnji, koja bi trebala obuhvaćati i otvaranje svojevrsnih navijačkih veleposlanstava u Poljskoj.

Zoran Stevanović, očito je uživao podršku i ministra Željka Jovanovića, postavio se kao arbitar koja određuje što hrvatski navijači smiju, a što ne. A njegova je “ljubav“ prema Hrvatskoj, državi u kojoj i od koje živi, tolika da mu, prema riječima Damira Vrbanovića, smeta i samo ime Vukovar, budući da je njegova udruga tražila i da se sve na čemu piše Vukovar ukloni sa stadiona, upozorio je Damir Vrbanović na HRT-u.

Tako se obljetnica pada Vukovara, prema Vrbanovićevim riječima u studenome 2013., nije mogla obilježiti na Maksimiru pred navijačima i kamerama HRT-a koje su prenosile tu utakmicu. Vrbanović je dodao i kako je Stevanović prijavio FIFA-i HNS-ovu želju da se prije utakmice održi i minuta šutnje za žrtve vukovarske tragedije.

Nisu izostajale prijave niti nakon skandiranja – U boj u boj…, upozorili su iz udruge navijača “Uvijek vjerni”.

Izvršni direktor udruge Korak ispred Zoran Stevanović u razgovoru za jedne dnevne novine kazao je kako oni nisu prijavili Šimunića. No Vrbanović je to odbacio i rekao: “Jesu, oni su prijavili Šimunića. Imam njihovu prijavu na stolu”, kazao je tada izvršni predsjednik HNS-a.

narod.hr