Zadnji komentari

U Vukovaru u tri godine povećali broj obrta za skoro 60 posto, najveći skok u građevini

Pin It

Jutarnji list - VUKOVAR OBLIJEPLJEN PLAKATIMA, IZRUGUJU SE HDZ-ovcu PENAVI  On za sve optužuje SDP: 'Nismo mi, ali baš nam je to simpatično'

Iako je grad Vukovar, kao i većina drugih gradova u Hrvatskoj, između 2011. i 2021. godine zabilježio pad broja stanovnika (sa 27.683 stanovnika u 2011. na 23.915 u 2021.), to ne znači da su sve brojke u ovom gradu loše. Naprotiv, u nekim brojkama Vukovar bilježi rekorde na kojima bi mu mogli pozavidjeti i puno veći gradovi od njega.

Tako uz odlične turističke rezultate, veliki zamah u posljednjih nekoliko godina bilježe i vukovarski obrti. Službena statistika pokazuje kako ih u Vukovaru trenutačno ima 755 što je rast od skoro 60 posto u odnosu na 2019. kada je bilo samo 478 obrta.

U tom razdoblju najviše je rastao broj u cehu građevinskih djelatnosti, s 62 u 2019. na 132 u 2022. i cehu uslužnih djeltnosti, sa 139 u 2019, na 255 u 2022. Dobre brojke bilježe i drugi sektori, ugostiteljski, trgovački, frizerski, prijevoznički i ceh bravara-metalaca i automehaničara.

Izdašne potpore za otvaranje obrta

Očigledno je kako su u Vukovaru radi. Ljudi se trude i otvaraju nove obrte, zapošljavaju nove radnike, iako je veliki broj Vukovaraca morao trbuhom za kruhom na zapad.

Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovara Dražen Zovko ističe su najzaslužnije za takvo stanje potpore Grada Vukovara,

“Grad je u ovoj godini imao Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima na područja Grada Vukovara sa svrhom stvaranja i očuvanja povoljnog poduzetničkog okruženja, razvijanje poduzetničke klime i stvaranje preduvjeta za razvoj poduzetništva kroz dvije mjere. Riječ je o mjerama za razvoj postojećih poduzetnika koje su uključivale opremanje i uređenje prostora, najam, zakup, kupnja prostora i slično kao i mjeru za sufinanciranje troškova energenata”, objašnjava nam Zovko.

Ističe kako je Udruženje obrtnika Vukovara još u tgravnju upozoravalo kako će doći do enormnog rasta cijena struje, plina i goriva za poduzetnike zbog čega se grad odlučio veliki dio sredstava preusmjeriti u mjeru za sufinanciranje troškova energenata,

“Mnogi od njih plaćaju i 300 posto više račune nego prošle godine u isto vrijeme. Grad je tako dodijelio oko 2,5 milijuna kuna, a od 160 poduzetnika, potporu je dobilo 100 poduzetnika”, kaže Zovko.

Pitamo ga što se to zbiva u Vukovaru da toliko građana kreće u poduzetničke vode.

“Bojim se da je jedan od razloga činjenica što je mnogo mladih otišlo iz Vukovara zbog čega se pojavila rupa u nekim obrtima koju su pa, oni koji su ostali, odlučili iskoristiti”, objašnjava Zovko.

“Pomogle se izdašne potpore Zavoda za zapošljavanje i Grada Vukovara, zahvaljujući kojima su građani koji prije nisu imali priliku, sada mogli otvoritib svoj obrt”.

Zovko ističe kako je u prethodnom razdoblju otišlo puno Vukovaraca koji su radili u građevinskom sektoru, zbog čega se tu pojavila potreba za novim obrtima.

“Jako puno kuća i zgrada je zahvaljujući potporama države i grada krenulo s energetskom obnovom. Kako u Vukovaru nije bilo dovoljno građevinskih obrta, mnogi su prepoznali priliku da dođe do neke zarade”.

Vukovarci na baušteli u Njemačkoj, a njima dolaze Nepalci

I grad Vukovar kao i ostatak Hrvatske muku muči s nedostatkom radne snage. Dok rođeni Vukovarci rade na bauštelama po Austriji, Njemačkoj i Irskoj, u grad na Dunavu su počeli dolaziti radnici iz jugoistočne Azije.

“Teško je naći radnike i znam da su neki moji obrtnici morali zapošljavati Nepalce preko agencija za zapošljavanje kako bi mogli nastaviti s radom”, kaže Zovko ističući kako i Udruženje obrtnika Vukovar radi kako bi povećali broj mladih u obrtnih zanimanjima.

“Od sljedeće godine planiramo u osnovnim školama održati niz predavanja na kojima bi mladima pokazali što je to obrti i kako se može živjeti od istoga. Želimo pokazati da nije sve samo u računalima, već i da ima nešto u građevinskim zanimanjima. Hitno nam trebaju krovopokrivači, električari, keramičaru…. Svega nam nedostaje”, nabraja Zovko.

Grad Vukovar ulaže i znatna sredstva u Veleučilište Lavoslava Ružičke koje bi uskoro trebalo preseliti u novi prostor.

“Želimo postati grad mladih, privući što veći broj studenata u Vukovar u nadi da će ostati ovdje, otvoriti svoje obrte, firme, zaslovati i obitelji. Treba nam to”, govori Zovko koji priznaje da usprkos velikom broju rasta obrta, mala je šansa da će većina njih preživjeti prve dvije godine.

“Oni koji su vezani samo uz grad Vukovar, bojim se da im je šansa 50:50. Nažalost, imamo smanjemn bro stanovnika i ao žele uspjeti, moraju razmišljati kako da svoje poslovanje prišire i na druge županije. To im je jedini način ako žele raditi i živjeti od svog rada”, zaključuje Zovko.

vukovar.dnevno.hr