Zadnji komentari

Pokušaji revizije Miloševićevog poraza 90-ih i njihov kraj!?

Pin It

Balkan

I kada se nakon više mjeseci „baci geopolitički pogled na Zapadni Balkan“, odnosno kada se s njega otpušu sve medijske magle i prepoznaju spinovi / dezinformacije, vidi se da Aleksandar Vučić nastavlja praviti nered na Zapadnom Balkanu – u cilju uspostave srpske dominacije.

Amerikanci nisu pronašli rješenje za obuzdavanje Vučića

Nadalje gledajući – još se ne vidi da su Amerikanci, pronašli pravo rješenje za Zapadni Balkan, odnosno rješenje za obuzdavanje Vučića (a im šapćemo – to bi bile ciljane sankcije, ali očito za sada Zapad preferira „imati nad biti“!). Naime, Beograd ne želi – ne samo nezavisno Kosovo, već ne želi ni nezavisnu CG, niti BiH.

Da može, opet bi napao i Hrvatsku. Dakle, politika Beograda se sastoji u destrukciji / destabilizaciji svih susjednih država sa srpskim stanovništvom… naravno ovo se tiče i Sjeverne Makedonije”. Dakle, budimo realni i prepoznajmo da Vučić u bici za veliku Srbiju podiže ulog! No, krenimo redom i to od Rusije, kao Vučićevog saveznika, ka jugoistoku Europe:

Rusija – Ukrajina – Srbija

Dana 22. 8. o.g. Aleksandar Vučić se u Ateni sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon čega je (Vučić) izjavio kako misli da Ukrajina neće priznati nezavisnost Kosova.

U tom je kontekstu indikativan navod američkih diplomata koji su tada ustvrdili da je „Beograd prigrlio Zapad…“, na što se profesor međunarodnih studija sa Sveučilišta „John Hopkins“ u Washingtonu Daniel Serwer (koji Vučića percipira kao „kuma svih Srba širom regije“), cinično osvrnuo tvrdnjom „kako mu se čini da srpsko streljivo / municija koja kao ide ka Ukrajini, uglavnom završi u Rusiji”!?

Crna Gora se pretvara u Republiku Srpsku na Jadranu

Novoizabrani predsjednika CG je Jakov Milatović, dok je mandatar za sastavljanje buduće tamošnje vlade Milenko Spajić. Obojica pripadaju „Pokretu Evropa sad (PES)“, koji je, unatoč prijetvornom imenu, velikosrpski politički projekt. O njima beogradski povjesničar Nikola Samardžić tvrdi da su (Milatović i Spajić) „uz Dritana Abazovića, zbrisali institucije i zaustavili europsku integraciju CG…

“Nadalje, po Samardžiću, „dovoljno je glasna njihova šutnja pred Vučićevim prijetnjama – koji ne želi buduću vladu bez ruskih agenata… i to onakvih koji bi bili spremni na svaku izdaju i psinu“. Dakle, Samardžić je mišljenja kako je „PES ustvari samo rezervni proruski / prosrpski Demokratski front (DF)“, te kako je jedino rješenje za CG – raspisivanje novih izbora.

Kosovo – pokušaj dizanja ustanka na sjeveru države

Da je nedjeljna (24.9.2023.) „Balvan / kamion revolucija“ na Kosovu uspjela (s epicentrom u manastiru SPC-a Banjska / Zvečan), i da je potakla / digla na oružje 50-ak tisuća Srba na sjevernom Kosovu, ona bi vjerojatno bila uvod i u dizanje srpske pobune u CG (NATO članici). Možda bi se proširila i na RS/BiH. Dakle, riječ je o potezu (državnom terorizmu) povučenom unatoč okolnosti šta je u Miloševićevim ratovima za veliku Srbiju već poginulo do 150.000 ljudi (navod Mile Đukanovića).

Sličnog je stava i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije – Sonja Biserko, koja je u razgovoru za portal CdM, glede spomenutog terorističkog napada, iznijela kako sve ukazuje na to da se radilo o scenariju „upada Vojske Srbije na sjever Kosova sa ciljem – podjele Kosova“. Naime, kako je iznijela “Grafiti ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’ kao najava, preplavili su ne samo Beograd, već i unutrašnjost Srbije. Zatim govor predsjednika Vučića na Općoj skupštini UN-a, njegov ton i poruka – sve to ukazuje da se nešto priprema. Beograd je uvijek bio transparentan u svojim namjerama, kao i 90-ih kad je krenuo u rušenje Jugoslavije, tada je svaka akcija i namjera bila najavljena u medijima”!

Ovdje podsjećamo na tvrdnju britanske zastupnice i predsjednice Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns (vjerojatno podatak dobiven od MI6) iz lipnja ove godine da se iz Srbije kolima hitne pomoći prenosi / krijumčari oružje u samostane SPC-a na Kosovu“! Ujedno, vjerujemo da je predmetni potez bio iskoordiniran s ruskom stranom, makar preko nedalekog „Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu“!?

BiH i „srpski Mengele“

Figura Milorada Dodika nastavlja „igrati“ / plesati prema Vučićevom i Putinovom „talambasanju“, s time da mu oni ubrzavaju tempo sukladno potrebama, odnosno stanju na drugim „šahovskim pločama“ na ZB i šire….

No, da ovaj osvrt na BiH ne bi ostao štur i da se ne bi priviknuli / „oguglali“ na velikosrpske poteze / fašizam, prenosimo vijest koja govori kako je ponekad „put nakon smrti strašniji od same smrti“. Naime, u njoj se navodi da su u Bijeljini, iz dvorišta obiteljske kuće liječnika Nebojše Mraovića, ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci, izvjesne bošnjačke žrtve, s područja Srebrenice.

Glede toga, lucidni Dragan Bursać, je u svojoj nedavnoj kolumni, istakao da je Mraović – koji je „strašniji od doktora Josefa Mengelea“, posmrtne ostatke donio u Bijeljinu s područja Srebrenice 1997. g., „gdje ih je kao ortoped proučavao“, da bi ih 2012. zakopao u svom dvorištu, nakon čega je preko njih izgradio fontanu. Napominjemo da je protiv Mraovića otvorena istraga – zbog skrivanja spomenutih posmrtnih ostataka. No, on se u međuvremenu „sklonio“ u Republiku Srbiju.

Proglasila dan žalosti zbog pogibije „svojih“ terorista

Okolnost da je Srbija kao jedina država na svijetu – proglasila Dan žalosti zbog pogibije „svojih“ terorista, može se sagledati i kao „iskaz vlastite odgovornosti“, čime je i službeno postala sigurnosna prijetnja po mir u regiji ZB-a. Odnosno, kako je to napisao čestiti beogradski kolumnist Tomislav Marković „Zapad je tetošio Vučića, povlađivali su mu, davali su mu skoro sve što zatraži, pustili ga da širi utjecaj po BiH, CG i sjeveru Kosova, dozvolili mu da destabilizira pola bivše Jugoslavije, samo da bi ga odobrovoljili da ne pokrene novi ratni sukob – za račun Rusije!“

Također, navedeno ponašanje Srbije može se sagledati i kao rezultat neozbiljne politike Zapada prema njoj (slično „appasementu“, odnos Chemberlaina i Hitlera), te je sada za očekivati – početak kraja takvih sumanutih, međusobno pothranjujućih politika – i Vučićeve i Zapadne. Naime, one se mogu svesti na pogodbu, na „deal“ – mala-velika Srbija za mir na ZB.

Ezopova basna o škorpionu i žabi

Nadalje, ovdje se također, ironizirajući, može primijetiti kako zapadni diplomati očito nisu čitali Ezopovu basnu o škorpionu i žabi, jer bi tada – više znali o balkanskom / srpskom / radikalskom mentalitetu!

Dakle, priča je to o škorpionu koji je zamolio žabu da ga prenese preko rijeke. „Žaba se ispočetka bojala da će je škorpion ubosti, ali škorpion je uvjeravao kako će, ako je ubode i ona potonuti, te će se i on utopiti. Žaba je potom pristala, ali je škorpion ipak na sredini rijeke ubo i tako je oboje osudio na smrt. Kada ga je žaba u samrtnom hropcu upitala – zašto si to učinio, škorpion joj je odgovorio: ‘Ja sam škorpion i to mi je u prirodi.'”

Očito, nesavladiva je i priroda srpskih radikala (fašista), pa makar se oni danas zvali Srpska napredna stranka (SNS). Podsjećamo – to su oni koji su još 1928. sa skupštinske govornice u Beogradu pucali na Stjepana Radića i na druge hrvatske zastupnike…!

I konačno, s obzirom na iznijete navode, ovdje je suvišno otvarati pitanje – zašto je radikal Vojislav Šešelj, ujedno i Vučićev mentor, još 2014. g. vraćen u Beograd iz haškog zatvora. Dakle, pametnom dosta, odnosno – „LA COMEDIA E FINITA“!

narod.hr