Zadnji komentari

Narcisoidna Grlić Radmanova bahatost

Pin It

Obrana ministra  vanjskih i europskih  poslova Grlić Radmana povodom traženja oporbe za njegovim opozivom, zbog po njemu tehnike greške neprijavljivanja redovnih višegodišnjih  prihoda (dividende) u imovinsku karticu, je eklatantni primjer i potvrda Sokratovih misli i tumačenja kako se demokracija pretvara u tiraniju.

U pogledu samog ministra i njemu sličnih tu nikakve demokracije nije niti bilo. Nametnut je, poduprt i postavljen i ostavljen na važnoj poziciji, u ime svoje političke stranke, svemoćnog HDZ-a. Rema samoj definiciji demokracije vlast potiče i proizlazi iz demokracije. Koji bi to i kakav narod u slobodnoj, samostalnoj, neovisnoj i demokratskoj državi, svoje voljno izabrao za ministra tipičnog komunističkog gojenca, koji je na svojem bankovnom  računu skupio basnoslovnu svotu novca, čiji je začetak u socijalističkom kapitalu i sramotnoj pretvorbi i privatizaciji. Taj novac nije prikazao u svojoj imovinskoj kartici, što mu je bila dužnost i na što je upozoren, još prije četiri godine od Povjerenstva za sukob interesa, Nije to bila nikakva tehnička greška, kako ministar i aktualni premijer, koji ga brani žele prikazati. To je tipično HDZ-ovsko muljarenje i prikrivanje. Ministar kaže kako je na taj novac platio porez i da je sve transparentno. Njemu je 2.1 milijun eura zanemariva svota, koju nema u vidu. Ne zanemarivo je kako je taj novac stečen. Uglavnom u poslovanju s državom i svojevrsnim monopolom koji ima Agroproteinka, u kojoj je ministar G To vlasništvo i upravljanje navedenom firmom  čiji je Grlić Radman suvlasnik, vlasnik njene jedne petine. To vlasništvo kao i upravljanje njime je navodno prenio na odvjetnika, čim je postao ministar. O tome on ne vodi računa, niti ikakve brige, tako da je zanemario i smetnuo s uma sav prihod koji od tuda dolazi is slijeva se na njegov bankovni račun. Kaj god! Nismo baš toliko bedasti i naivni da u to povjerujemo.

Svojom obranom u ovom slučaju ministar nas pokušava napraviti budalama i totalnim neznalicama. On bahato, onako s ministarske visine poručuje, kako o tome nije mislio i bavio se time, jer je bio zauzet diplomatskim poslovima, koji proizlaze iz njegove funkcije. Iz te i takve funkcije očito ne proizlazi učenje napamet Jesenjinove i Lavrovljeve (Lavrov je pjesnik! poučio nas je Grlić Radman). poezije, koju je recitirao na ruskom jeziku, onomad u Moskvi, prilikom   diplomatskog posjeta, sav ozaren, veseo i produhovljen, u maniri dotad neviđenog ulizivanja i poltronstva, što karakterizira sve. one s intelektualnom insuficijencijom. Ti i takvi kod kuće, pred narodom koji ih je tobože izabrao prosipaju svoju narcisoidnost, aroganciju, bahatost, ruganje, vrijeđanje zdrave pameti, sprdačinu,…,  Bez trunka empatije i odgovornosti nastupaju i govore besmislice, kojima brane neobranjivo. Ministrova obrana pred zastupnicima u saboru bila je groteskna. Govor je završio s usklikom: HDZ će opet pobijediti! Vjerojatno i hoće. Međutim, narod kojeg se pravi blesavim i pokušava mu se za istinu prikazati ono što istina nije, neće birati one osobe koje su mu se na neki način ogadile i u koje nema povjerenje. Narod će pred očima imati one poubijane svinje, navodno bolesne od afričke kuge, što su satima ležale uz cestu, ispred kuća u jednom slavonskom selu. Agroproteinkine hladnjače nisu po njih došle na vrijeme. Zaraza se širila i mogla ugroziti puno toga. Koga briga. Što više pobijenih svinja veća je zarada i veća dividenda na  ministrovu bankovnom računu. On pokazuje i prikazuje kako ga to uopće ne zanima. Zanima ga funkcija i fotelja u kojoj se našao po nečijoj preporuci, uz podršku HDZ-a.  Koliko se sjećam, u jednom intervjuu je rekao kako on svoju djecu danas sutra vidi na položaju kakav ima on. Za početak ih je vjerojatno učlanio u HDZ.  Zar je funkcija koju on obnaša njegovo leno i nasljedstvo? Zar misli da se sve može kupiti. Novac očito ne smrdi, makar je stečen na ne baš transparentan i zakonit način u “smrdljivoj” industriji i atmosferi.

Ministar Grlić Radman svojim nastupom i ponašanjem vrijeđa sugovornike . Iz svake pore mu izbija narcisoidna bahatost, umišljenost i prijezir prema onima ispod sebe, dok je prema onima iznad sebe sluga pokoran, posebice prema svojem stranačkom šefu, o  kojem ovisi. 

Takav čovjek nas zastupa i predstavlja u Europi i svijetu. Čovjek koji se uopće ne trudi “popraviti” svoj materinski jezik. Stječe se dojam da ne može glatko i pravilno izreći tri složene rečenice. Slično je i engleskim jezikom. Bio je ambasador u Njemačkoj. Njemački jezik je valjda dobro savladao.  Nije to bitno i važno za takvu osobu. Njemu je bitna i važna funkcija i fotelja. Da ima imalo srama i morala odstupio bi s dužnosti, nakon ovog skandala. Mediji pišu da je na pomolu novi skandal. Naime, iz ministrove imovinske kartice nestao je veliki stan u centru Zagreba i skupocjeni automobil.  Uz silne obaveze i učenje napamet ruske poezije, ministar je zaboravio ponovo ažurirati svoju mirovinsku karticu. Gospođa Sandra Benčić, fronmenka Možemo je u svoju imovinsku karticu zaboravila unijeti podatak koliko plaća podstanarstvo. Za premijera Plenkovića to je u rangu neprijavljivanja dividende od 2.1 milijun eura u Grlić Radmanovoj imovinskoj kartici. Tko je tu lud ?  Mi ili oni koji od nas rade budale. 

U Plenkovićevoj vladi se puno ministara izmijenilo. Bilo je tu svakakvih i svakojakih likova. Mislim, da nitko nije bio toliko bahat, napuhan i umišljen kao sadašnji ministar vanjski i europskih polova Gordan, Grlić Radman.  Tim osobinama on očito svjesno i nesvjesno kompenzira neke svoje nedostatke. Stručnjaci bi to znali objasniti. Te komplekse ne mogu ukloniti niti izliječiti nikakvi milijuni eura dividende od Agroproteinke, firme nastale iz bivšeg ogranka tvornice Sljeme iz Sesveta. Mnogi od nas se sjećaju te filijale spomenute tvornice. Od nesnosnog smrada koji je izlazio iz te tvornice i širio se u okolicu, nije se moglo disati. Kad smo se tuda vozili autom bilo je neizdrživo. Kako li je tek bilo ljudima koji su tu stanovali i živjeli. Moderna tehnologija i tehnika je uklonila taj smrad. Međutim, nije uklonjena sumnja u privatizaciju i pretvorbu, kad se iz socijalizma ulazilo u kapitalizam. Kako bilo da bilo, danas se u toj tvornici obrće stotine milijuna eura godišnje. Njihovi vlasnici se bogate. To im nije dovoljno. Oni žele moć i vlast, kako bi bili iznad drugih i kako bi se mogli bahatiti i rugati svima koji žele transparentnost, istinu-, pravdu i pravednost.

Pred 10 godina ušli smo u EU, ove godine u Schengen i euro zonu, članica  smo NATO-a, međutim mi smo još uvijek po mnogo čemu, posebice po socijalističkom mentalitetu i manirima, još uvijek duboko na Balkanu.

Ankica Benček