Zadnji komentari

Manjina uništava Poljake - zvuči poznato?

Pin It

Srbi- manjinci Hrvatima biraju Vladu, Poljacima će se dogoditi isto …?!

IZBORI U POLJSKOJ: Rezultati minorne koalicije Trećeg puta mogao bi definirati budućnost vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS)

Izborni duel, vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS – za koju glasaju svi normalni konzervativni ljudi), i oporbenog bloka Građanske koalicije (KO – ekstremnih ljevičara i evrofila) u biti je odlučen;

Prema anketama,  PiS je još uvijek vodeći, te je na dobrom putu za  osvojenje svoje treći uzastopne pobjede, s prognoziranih 35,1 % glasova Poljaka.

Građanska koalicija (KO) – blok kojeg je utemeljila dubiozni Donalda Tuska – nalazi se na drugom mjestu, sa 27 % potpore.

Rezultat koalicije niza manjih stranaka nazvane Treći put (TD) mogao bi biti presudan.

Rejting Trećeg puta kreće se oko izbornog praga, što znači kako će, ako oni ne uđu u parlament, PiS-u (preko D’Hondt-ove metode) biti dovoljno osvojiti 38-39 posto, za formiranje neovisne većine.

ukoliko TD ne uspije prijeći izborni prag, koji je postavljen na osam posto glasova za višestranačke koalicije, to bi značilo kako PiS može  u parlamentu osigura apsolutnu većinu.

O vladi bi mogao odlučivati predstavnik njemačke manjine u Poljskoj

Rezultati Trećeg puta su i u službenim anketama slični onima iz anketa PiS-a. Prema anketi IBRiS-a, mogu računati na potporu 10,4 posto birača, dok po drugoj anketi instituta Ipsos osvajaju osam posto.

Osim toga, neke od posljednjih anketa ukazuju na mogućnost zanimljivog scenarija prema kojem bi o parlamentarnoj većini u Sejmu (Poljskom Saboru) – u kojem ima 460 zastupnika, a za većinu je potrebno 231 – mogao odlučivati samo jedan mandat. Stoga bi njemačka etnička manjina, koja ima jedno zastupničko mjesto, mogla odlučivati o budućnosti PiS-a.

Predstavnika njemačke manjine kandidiraju i bira izborni odbor njemačke nacionalne manjine i na njega se primjenjuje pravilo o izbornom pragu od pet posto glasova.

Plenkovićev prijatelj u ulozi trojanskog konja?!

Usput Europa podržava gotovo, nameće ekstremno lijevog Donalda Tuska, koji čak i nije Poljak (Pomeranca je – tj. pripadnik male i povlaštene manjine iz vremena komunističke okupacije, nešto kao Srbi u tzv. „SR Hrvatskoj“). Plenković se često hvalio s prijateljstvom njega i Donalda Tuska … Još veća dubioza je nejasna prošlost Tuska koji je radio „medvjeđe usluge“  Lech Wałęsa, potičući studente na nerede što je SSSR-u trebalo poslužiti kao izgovor za agresiju na Poljsku …

priznajem.hr