Zadnji komentari

Crna Gora dobiva novu Vladu, četnički vojvoda bit će šef parlamenta

Pin It

VUČIĆ UNEO BADNJAK U PREDSEDNIŠTVO! Pomagali mu Dodik, Pupovac, Mandić...  (FOTO)

Početkom tjedna mandatar Milojko Spajić iz Pokreta Europa sad postigao je dogovor o novoj manjinskoj vladi koju će podržati prosrpska i proruska desnica, a njezin čelnik četnički vojvoda Andrija Mandić bit će predsjednik crnogorskog parlamenta.

'Jasno je očekivanje Bruxellesa da nova vlada treba voditi Crnu Goru ka EU', piše glasnogovornik Europske komisije

Europska unija u subotu je poručila da od nove vlade u Crnoj Gori, koju podržava prosrpska i proruska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, očekuje da bude proeuropska i da nastavi reforme neophodne za punopravno članstvo te zemlje u EU, priopćeno je u subotu iz Europske komisije.

Glasnogovornik Peter Stano u pisanoj izjavi za Radio Slobodnu Europu priopćio je kako je jasno očekivanje Bruxellesa da nova vlada treba voditi Crnu Goru ka EU.

“Nije na nama da komentiramo tko će konkretno biti u novoj vladi”, rekao je dodajući da je jasno očekivanje EU-a da nova vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje u EU. “Radi toga sve političke snage moraju zajedno raditi na provođenju reformi”, izjavio je Stano.

Deal s četničkim vojvodom

Početkom tjedna mandatar Milojko Spajić iz Pokreta Europa sad postigao je dogovor o novoj manjinskoj vladi koju će podržati prosrpska i proruska desnica, a njezin čelnik četnički vojvoda Andrija Mandić bit će predsjednik crnogorskog parlamenta.

Sporazum predviđa i rekonstrukciju vlade naredne godine, kad bi, kako je predviđeno, Mandićeva koalicija trebala preuzeti i ministarska mjesta u Spajićevoj vladi. Stano kaže, da je za EU važno da nova vlada u Crnoj Gori bude “jaka i proeuropska”, kao i da bude sposobna i posvećena nastaviti reforme neophodne za punopravno članstvo te zemlje u EU.

“Potičemo sve političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredotoče na izgradnju konsenzusa o prioritetnim potezima potrebnim za napredovanje Crne Gore na njezinom putu ka EU, posebno u području vladavine prava kako bi se ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, posebno putem imenovanja na upražnjena mjesta u pravosuđu”, istaknuo je Stano.

Podržavaju ukidanje sankcija

Nedavno su Sjedinjene Američke Države priopćile da su veoma zabrinute što novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori formiraju stranke i lideri koji se aktivno protive euroatlantskim vrijednostima. Slične poruke uputila im je ranije i Europska unija.

Stranke koje čine prosrpsku i prorusku koaliciju Za budućnost Crne Gore podržavaju ukidanje sankcija Rusiji, ne priznaju neovisnost Kosova, protive se članstva Crne Gore u NATO i negiraju genocid u Srebrenici.

Sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj bi se trebali izabrati predsjednik skupštine i i nova vlada održat će se 26. listopada. U novoj crnogorskoj vladi ministarska mjesta pored Pokreta Europa sad, trebali bi imati i Demokrati – stranka lijevog centra, SNP- umjerena prosrpska stranka, te albanske nacionalne stranke.

telegram.hr