Zadnji komentari

Izrael uništava Hamasovu složenu mrežu podzemlja: 'Govorimo o desecima i desecima kilometara'

Pin It

FOTO Gaza metro - ovo je misteriozni labirint ispod zemlje pred kojim su  Izraelci nemoćni: Hamas je izgradio stotine kilometara tunela

Izraelska vojska objavila je u srijedu da je od početka rata u Pojasu Gaze prije mjesec dana uništila 130 okna koja vode u Hamasove tunele.

Vojska je u srijedu objavila video snimke teških strojeva koji kopaju ulaze u tunele i podižu betonsku ploču.

Tuneli su opskrbljeni vodom i zrakom što dokazuje da su bili predviđeni za dulje boravke, navodi se u priopćenju.

Vojska je otkrila i tunelsko okno ispod Hamasova kampa za obuku na sjeveru Pojasa Gaze, koji je uništen.

Hamas je izgradio složenu mrežu podzemnih tunela u pjeskovitom tlu Pojasa Gaze, koji je oko 45 kilometara dug i oko šest od 14 kilometara širok.

U prosjeku su visoki dva i široki jedan metar

Neki tuneli imaju struju. U prosjeku su visoki dva i široki jedan metar, ali neki su dovoljno veliki za prolazak vozila. Neki se spuštaju desetke metara u dubinu kako bi mogli izdržati izraelsko bombardiranje.

Ulazi im se nalaze u stambenim zgradama ili džamijama, po Izraelcima.

Izraelske obavještajne službe tvrde da Hamas ima zapovjedni i kontrolni centar ispod bolnice Shife, najveće u Pojasu Gaze, što Hamas niječe.

"Govorimo o desecima i desecima kilometara podzemnih tunela sa zapovjednim, kontrolnim i komunikacijskim prostorijama, skladištima i poligonima za lansiranje raketa", rekao je za CNN vojni stručnjak Harel Chorev sa Sveučilišta u Tel Avivu.

direktno.hr