Zadnji komentari

Trump pozvao pristaše na zaštitu glasačkog procesa u odlučujućim demokratskim gradovima

Pin It

Bivši američki predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, poručio je u subotu svojim pristašama da “odu” u ključne gradove kako bi “zaštitili glasanje” 2024., ponovivši tako svoje neutemeljene tvrdnje o raširenoj izbornoj prijevari 2020. kao opravdanje za poziv na akciju, izvještava Reuters.

Trump se u govorima u Iowi također pokušao suprotstaviti rastućoj zabrinutosti među demokratima i nekim republikancima da njegov mogući povratak u Bijelu kuću predstavlja prijetnju demokraciji. Čak i dok se suočava s kaznenim optužbama zbog svojih napora da poništi svoj gubitak iz 2020., Trump je pokušao okrenuti scenarij i pobjednika, predsjednika Joea Bidena, oslikati kao opasnog autokrata, nazivajući ga komunistom, fašistom i tiraninom. Glasnogovornik Bidenove kampanje za reizbor rekao je da su Trumpovi komentari koji Bidena prikazuju kao prijetnju demokraciji bili pokušaj da skrene pozornost javnosti s vlastitih problema.

Trump je istaknuo da je važno pažljivo ispitati glasovanje u državama koje će vjerojatno odrediti ishod izbora. Izdvojio je najveće gradove u Michiganu, Pennsylvaniji i Georgiji – sve demokratske utvrde u središtu optužbi o izbornoj prevari koje su iznijeli Trump i njegovi saveznici prije tri godine. “Dakle, najvažniji dio onoga što slijedi je zaštita glasanja. I trebali biste otići u Detroit, trebali biste otići u Philadelphiju i trebali biste otići na neka od ovih mjesta, Atlantu”, rekao je Trump u Ankenyju, predgrađu Des Moinesa.

Trumpovi komentari daju naslutiti ono što će vjerojatno biti prijeporni izboru u studenom 2024. godine. Unatoč neuspjelih desetak tužbi koje su podnijeli Trump i njegovi saveznici s ciljem osporavanja ishoda izbora 2020. godine, Trump i dalje tvrdi, bez dokaza, da je izgubio od američkog predsjednika Joea Bidena zbog prijevare.

Trump nije precizirao od koga traži da „ode” u odlučujuće gradove, a jedan od pomoćnika u kampanji, upitan da pojasni, kazao je da se obraćao promatračima na biralištima i volonterima čiji bi cilj bio osigurati pravedne izbore. To se poklapa i s planovima koje si je zacrtao Nacionalni odbor Republikanske stranke, a koji ima za cilj regrutirati i obučiti desetke tisuća birača i promatrača u državama u kojima se vode žestoke političke borbe, budući da bi se biračke preferencije lako mogle okrenuti prema republikancima ili demokratima.

Trumpovi komentari dolaze uslijed sve većeg nadzora nad njegovom nedavnom retorikom u predizbornoj kampanji, a koja je uključivala proglašavanje njegovih neprijatelja „štetočinama”.

Viši znanstvenik u Školi za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Columbia Timothy Naftali rekao je da su Trumpovi komentari koji pozivaju na kontrolu izbora u velikim uglavnom demokratskim gradovima zabrinjavajući jer ih je izrekao pokušavajući potkopati povjerenje u američke izbore.

Posljednjih je tjedana Bidenova kampanja za reizbor agresivnije krenula protiv Trumpa, naglašavajući njegove rastuće pravne probleme i vjerojatne politike za koje tvrdi da bi naštetile gospodarstvu, demokraciji i lišile pojedince prava.

Trump se suočava s četiri kaznena suđenja, uključujući savezni slučaj vezan za optužbe da je pokušao potkopati izbore 2020., uz pomoć gomile njegovih pristaša koji su poharali američki Kapitol 6. siječnja 2021.

geopolitika.news