Zadnji komentari

Dok Gaza gori, Arapi trguju

Pin It

Deset činjenica o trgovini oružjem u arapskom svijetu | Arapski svijet  Vijesti | Al Jazeera

Tragedija palestinskog stanovništva u Gazi nije mogla biti nikakav razlog otkazivanja Dubai Air Showa. Štoviše, proizvodi vojne industrije koje Izrael koristi u ratu u Gazi time dobivaju dodatnu reklamu. Dok Palestinci ginu, njihova arapska braća hladno trguju

Dok Gaza gori u nesmiljenom ratu Izraela i Hamasa, i masovno ginu palestinski civili, njihova arapska braća održavaju sajmove naoružanja i vojne opreme i trguju oružjem.

Nikakav pokolj u Gazi nije mogao spriječiti održavanje redovitog sajma zrakoplovnog naoružanja i vojne opreme u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Proizvođači oružja sa svih strana svijeta trljaju ruke zbog najavljenih ili potvrđenih poslova u Dubaiju. Izraelsko korištenje američke vojne tehnike u napadima na Gazu u tom svijetu prodavača smrti čini se kao vrhunska reklama pa tako američki Boeing s ponosom izlaže upravo prilagođene i usavršene derivate svojih proizvoda koji su u Gazi, smatra se, ponovno potvrdili svoju učinkovitost. Istina, korišteni su u potpunoj odsutnosti neprijateljske protuzračne obrane, ali takav podatak se u trgovinskim poslovima izbjegava.

Ruski vitezovi

S ciljem povećanja svojih prihoda na Bliskom istoku, Boeing je pokazao mnoštvo zrakoplova u statičnom dijelu aeromitinga kao što su zračni tanker KC-46A, borbeni avion F-15EX, školsko-borbeni avion T-7A te helikopteri CH-47 Chinook i AH-64 Apache.

Na sajmu su, unatoč zapadnim sankcijama, bili i ruski proizvođači zrakoplovnog naoružanja i opreme koji su prikazali, između ostaloga, i svoj novi transportni zrakoplov IL-76MD90A(E), a ruska akrobatska grupa “Ruski vitezovi” s avionima SU-30 i SU-35 održala je svoj letački program.

Očito, gdje se trguje naoružanjem vrijednim kao suho zlato, interesi su mnogo snažniji i od najsnažnijih sankcija.

Američki proizvođač Boeing bio je u središtu pozornosti Dubai Air Showa 2023. Prikazao je svoj novi avion za kontrolu zračnog prostora E-7, vođene bombe malog promjera GBU-39, koje su se dokazale za izraelskog ratovanja s Hamasom u Gazi, kao i korištenjem ukrajinske vojske s kopnenih platformi, te nove usavršene verzije borbenog aviona F-15.

Na sajmu u Dubaiju tvrtka Emirates potvrdila je kupnju Boeingovih širokotrupnih zrakoplova u vrijednosti od 52 milijarde dolara, nakon čega su uslijedile i nove narudžbe, uključujući i kupnju više Boeinga 737 MAX od Ethiopian Airlinesa. Kad je riječ o obrambenim poslovima, NATO je za trajanja Dubai Air Showa objavio da će kupiti šest Boeingovih aviona za nadzor zračnog prostora E-7 Wedgetail.

Time je američki proizvođač odnio pobjedu nad europskim konkurentima.

Avion za nadzor zračnog prostora E-7 Wedgetail ili Boeing 737 AEW&C razvijen je iz dizajna Boeinga 737 Next Generation.

S ciljem povećanja svojih prihoda na Bliskom istoku, Boeing je u statičnom dijelu aeromitinga prikazao tanker KC-46A, borbeni avion F-15EX, školsko-borbeni T-7A i nove verzije helikoptera CH-47 i AH-64.

Zračni tanker

Ako bi sklopio poslove prodaje tankera KC-64 na Bliskom istoku, Boeing bi nadoknadio zaostajanje za prodajnim rezultatima izravnog konkurenta, europskog Airbusa A330 Multi Role Tanker Transportom ili MRTT. Do sredine ove godine Airbus je uspio prodati 76 A330 MRTT, od kojih svaki ima cijenu oko 340 milijuna dolara, i to Australiji, Francuskoj, NATO-u, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Kanadi. Boeing se nada da će svojim zračnim tankerom za nadopunu borbenih aviona gorivom tijekom leta uspjeti za sebe osigurati dio kolača u natjecanju s Airbusom.

Boeing također potiče države Bliskog istoka na nove narudžbe svoga borbenog aviona F-15, koji već koriste Saudijska Arabija, Izrael i Katar. U tu svrhu jedan katarski borbeni avion verzije F-15QA Advanced Eagle demonstrirao je svoje letne sposobnosti. Potpredsjednik odjela globalno poslovnog razvoja u tvrtki Boeing Defense, Space & Security, Vince Logsdon tom prigodom je izjavio: “Dopremili smo ovaj avion ovamo kako bi naši međunarodni partneri mogli vidjeti da ovo nije F-15 njihova djeda i da je uistinu riječ o borbenom avionu potpuno nove generacije.”

Između ostalih, Izrael, koji intenzivno koristi borbene avione F-15 u ratu u Gazi, pokazao je interes za kupnju aviona F-15EX, ekvivalenta katarskog F-15QA.

Po svim pokazateljima budućnost tržišta oružja i vojne opreme je blistava. Pa stoga Logsdon navodi da su nakon izbijanja rata u Europi europske zemlje zainteresirane za kupnju novih borbenih aviona, kao i za modernizaciju onih koje već imaju u svojemu naoružanju.

“NATO je postavio cilj da države članice izdvajaju za obrambene potrebe dva posto nacionalnog BDP-a. Ne samo da su dostigle tih dva posto nego su neke od njih i taj postotak udvostručile, a neke idu i korak dalje”, razdragano je priopćio Logsdon.

Bez reakcije

Uz avione, hit-proizvod su, u Gazi dokazane, takozvane Small Diameter Bomb (SDB) GBU-39/B. Riječ je o vođenim bombama težine 110 kilograma kojih borbeni avion može nositi veći broj, a s obzirom na njihovu preciznost, višestruko povećava svoju vatrenu moć jer može precizno istovremeno gađati veći broj ciljeva na tlu. Četiri SDB bombe zamjenjuju jednu bombu od 910 kilograma koja je razornija, ali može gađati samo jedan cilj. Razvijena je i verzija takvih bombi koje se mogu ispaljivati s različitih kopnenih lansera pod nazivom The Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB). Zrakoplovne bombe SDB masovno koristi Izrael u zračnoj kampanji nad Gazom, a kopnenu verziju koriste ukrajinske oružane snage. Izrael je na temelju ugovora iz 2012. godine od SAD-a kupio ukupno 3450 GBU-39/B, a na temelju ugovora iz 2015. godine još 4100 GBU-39/B bombi u ukupnoj vrijednosti od gotovo dvije milijarde dolara.

Usprkos nastavku vojnih operacija velikih razmjera u Ukrajini, Rusija je ove godine na Dubai Air Showu nastupila s impozantnim asortimanom zrakoplovnog naoružanja. Sudjelovanje ruskih tvrtki koje su pod zapadnim sankcijama nije navelo SAD da intervenira kod organizatora sajma ili vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na pitanje Breaking Defensea zbog čega SAD nije reagirao, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je: “Priznajemo pravo drugih država da donose vlastite suverene odluke o svojim diplomatskim i obrambenim angažmanima. Upućujemo vas na ministarstvo obrane Ujedinjenih Arapskih Emirata da s njima razgovarate o njihovim potezima.”

Razumljivo, kada je riječ o biznisu koji pak ovisi o ratovima, koje netko ipak mora kreirati i pritom zarađivati, onda nikakve sankcije nisu u igri, samo novac. Naoružanje koje ubrzano zastarijeva, streljivo i vojna oprema, kao i ratovi u kojima se koriste, izvor su najveće zarade suvremenog svijeta.

Kada bi se napravila ozbiljna analiza, utvrdilo bi se, zacijelo, da ne postoji ni jedna djelatnost koja ima veću dodanu vrijednost od proizvodnje i trgovine naoružanjem i ratovanja.

Stoga tragedija palestinskog stanovništva u Gazi nije mogla biti nikakav razlog otkazivanja . Štoviše, proizvodi vojne industrije koje Izrael koristi u ratu u Gazi time dobivaju dodatnu reklamu. Dok Palestinci ginu, njihova arapska braća hladno trguju. A moguće migrante, dakako, uputit će prema Europi, čija vojna industrija ovisi o njihovim narudžbama. Jednostavnije rečeno, umjesto Airbusova zračnog tankera, kupit će američki.

Mario Stefanov/geopolitika.news