Zadnji komentari

Izrael započeo probno potapanje mreže tunela u Gazi morskom vodom

Pin It

Prema izvješćima američkih medija, izraelske oružane snage testiraju poplavljivanje tunela koje koristi islamistička skupina Hamas ispod Pojasa Gaze.

Morska voda se upumpava u neke od tunela kako bi se utvrdilo je li metoda prikladna za veliko uništavanje podzemnog sustava, izvijestila je u utorak američka televizijska postaja CNN pozivajući se na američkog dužnosnika obaviještenog o tome.

Američki list The Wall Street Journal također je izvijestio o aktivnostima izraelskih snaga.

Procjenjuje se da je mreža tunela duga oko 500 kilometara. Međutim, izraelska vojska pretpostavlja da se mnogi od talaca otetih iz Izraela drže u tunelima.

Izrael je obavijestio SAD da će biti poplavljeni samo tuneli u kojima nema talaca.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak američki predsjednik Joe Biden upitan je o potapanju pojedinih dijelova tunela. On je odgovorio kako “se tvrdi da … nema talaca ni u jednom od ovih tunela. Ali ja to ne znam pouzdano”.

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost i izraelske oružane snage prvotno nisu komentirali izvješća na upit agencije dpa.

Nedavno je načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi hvalio ideju poplavljivanja opsežnog sustava tunela morskom vodom. Prema izraelskoj vojsci, Hamas je izgradio opsežan sustav tunela ispod Pojasa Gaze.

Također koriste neke tunele i bunkere koje je Izrael izgradio prije nekoliko desetljeća kada je vojska okupirala teritorij. To je potvrđeno u prošlomjesečnom intervjuu s bivšim izraelskim premijerom Ehudom Barakom na CNN-u. 

kamenjar.com