Zadnji komentari

Veliki korak u borbi protiv nepravde: 'Bitka za Bleiburško polje je dobivena'

Pin It

"Bitka za Bleiburško polje je dobivena", zaključak je to koji bi se mogao izvući nakon nedavno održanog stručno-znanstvenog okruglog stola na kojem se razgovaralo o upravnopravnim sporovima koji se vode u Austriji zbog povijesnog grba na spomeniku i vlasništva nad zemljištem na Bleiburškom polju.

Na okruglom stolu Počasnog bleiburškog voda govorilo se i o pravnoj i o znanstvenoj strani ove problematike, a taj događaj okarakteriziran je i kao odgovor na optužbe austrijske vlasti da je komemoracija za hrvatske žrtve komunističke osvete najveći neofašistički skup nakon Drugoga svjetskog rata. Na okruglom stolu objašnjeno je kako je zemljište na Bleiburškom polju kupljeno novcem Počasnog bleiburškog voda zahvaljujući donacijama Vlade i hrvatskih iseljenika, što je u skladu s austrijskim zakonima, piše Dnevno.

Zemljište je kupljeno na ime Ilije Abramovića, koji je u njegov posjed došao kao povjerenik, odnosno skrbnik zemljišta u ime Bleiburškog voda, a Abramović je prije smrti posebnom oporukom zemljište ostavio u nasljeđe Vodu. Spregom između austrijskih struktura zemljište se pokušalo oteti Vodu, a usporedno s time zabranila se komemoracija na Bleiburškom polju, ali i hrvatski grb s prvim bijelim poljem. U Bleiburškom vodu pravodobno su poduzeli potrebne korake pa su angažirali odvjetnički ured u Klagenfurtu.

Do kolovoza ove godine za odvjetničke i sudske sporove Vod je izdvojio više od 20 tisuća eura, a provedeni su i upravno-sudski postupci koji su se odnosili na zabranu komemoracije i hrvatskog grba. Počasni bleiburški vod i ljetos je u priopćenjima objašnjavao kako su četiri puta od 2004. do 2008. na ime svojeg rizničara, a potom i predsjednika Abramovića kupili zemljište od 27.853 četvorna metra na Bleiburškom polju. To sa zemljištem iz 1965., koje je također uknjiženo na Abramovića, čini 29.869 četvornih metara.

Abramovićevoj supruzi sud je dodijelio skrbnicu

Nakon toga je Abramović kao povjerenik-skrbnik kod javnog bilježnika potpisao kodicil sa šest dodataka u kojima stoji da u slučaju njegove smrti kompletno zemljište na Bleiburškom polju pripada Bleiburškom vodu. Naime, budući da je to zemljište bilo klasificirano kao poljoprivredno, ono se nije moglo kupiti na ime Voda. Kako je Abramović preminuo početkom kolovoza 2020., iza njega je kao nasljednica ostala supruga Elfriede, koja je u međuvremenu proglašena pravno i radno nesposobnom.

Sud u Klagenfurtu njezinim skrbnicima imenovao je njezinu nećakinju Brigitte Kafer i odvjetnika Ferhada Payu, o čemu je dotični dopisom 17. veljače izvijestio Vod naglašavajući kako će, bez obzira na oporuku, poslati zahtjev za pravo udovice Abramović na zakonski dio u nasljedstvu.  U prosincu 2022. Općinski sud u Klagenfurtu donosi rješenje na temelju kojeg zemljište pripada Abramovićevoj supruzi, nakon čega su Bleiburškom vodu preostale dvije opcije

To su ili tužba udovice Elfriede ili pokušaj nagodbe s njezinim odvjetnikom, za što su se na koncu i odlučili. No odvjetnik Paya se javlja nakon dulje stanke i priopćava Vodu kako je zemljište već prodano mljekaru Franzu Skuku iz Bleiburga. Odvjetnik PBV-a obraća se potom sutkinji Okružnog suda u Klagenfurtu koja je dala zeleno svjetlo za prodaju.

Korak prema pobjedi

Potom doznaju kako ona nije imala saznanja o kodicilima jer je Paya tu činjenicu zatajio, čime je počinio kazneno djelo. Nakon toga Vodu nije preostalo ništa drugo nego tužba. Sredinom listopada ove godine Općinski sud u Klagenfurtu privremeno je poništio odobrenje kupoprodajnog ugovora između Abramovićeve nećakinje Brigitte Kafer i Franza Skuka potpisanog uz posredovanje Paye.

Od Bleiburga preko komaraca do Velikog vođe, zastupnici gorljivo zagovarali svoje amandmane

Rješenjem u gruntovnici u Unterloibach-Bleiburgu naređeno je brisanje zabilježbe kojom je Skuk rezervirao uknjižbu zemljišta na svoje ime, ali i upis zabilježbe kojom se zabranjuje bilo kakvo postupanje vezano uz to zemljište bez odobrenja Bleiburškog voda u kojem se smatra da je to korak prema dobivanju bitke za Bleiburško polje.

direktno.hr