Zadnji komentari

Cajke su preplavile Zagreb

Pin It

ZAGREB I UMAG U PROBLEMU S 'CAJKAMA': Kakva je ponuda klubova u metropoli?  - Zagreb.info

Ušli smo u 2024. godinu. Turbo folk i cajke su preplavile Zagreb. U Areni rasprodani koncerti. U kafićima danonoćno trešti ta muzika Na ulici odzvanja jeka tih događanja. Mladi su zaluđeni tim trendom. Tko je za to, ako je uopće pojedinačno itko, kriv?  Krivi smo svi mi, naš odgoj, naša tolerancija na sveopći kič, dekadencija, pomanjkanje opće i posebne kulture, vraćanje na duboki Balkan

urušavanje, propadanje, bunt i prkos prema  zapadnoj kulturi, civilizaciji i europskim vrijednostima. Nikada tako nije bilo. Sramota, velika sramota. Ne samo sramota, nego jad i bijeda. Većina mladih, čak i akademski obrazovnih, luduju za cajkama. Nisu one ništa krive. Zakon ponude i potražnje vinuo ih je u sam vrh naše estrade. Potražnja za njima je velika. 

Multidisciplinarni tim stručnjaka bi se time trebao baviti, nakon što se pomno provedu istraživanja o tom fenomenu. Moraš biti jako nezadovoljan sobom i društvom u kojem živiš, da se okreneš cajkama i tom kulturnom ništavilu. Ne znaš što je gore, tekstovi njihovih pjesama, muzika, koreografija ili sam habitus tih osoba. Aleksandra Prijović sa svojim koncertima u rekordnom vremenu rasprodala pet Arena,  Dino Merlin u punoj Areni, nekoliko večeri zaredom, Kafansko veće u Areni,...to je zagrebačka glazbena scena. Na redu je LepaBrena i ostali. Karte se već prodaju ili su rasprodane. Kad smo kod lepeBrene, moram spomenuti kako me razočarala Iva Šulentić s gostovanjem LepeBrene  iliti Fahrete Jahić Živojinović, u emisiji Kod nas doma. Dobila je previše prostora i priliku da reklamira neke  svoje čarape. Simptomatično je pjevanje LepeBrene na koncertu njene snahe Prijović i pjesma koju je otpjevala s Rozgom i Prijovićkom “Hajde sa se volimo”. Narugala nam se Brena malo usred Zagreba. Isto tako nam se rugaju sve one cajke čije se pjesme vrte u kafićima i bircuzima, ne samo na periferiji, već u centru Zagreba (Bogovićeva).

Neka istraživanja pokazuju da se u nas turbo folk sluša više nego u Srbiji (?).

Istina, u nas nema pjevačice koja bi parirala Aleksandri Prijović. Sve naše glazbene dive su u godinama, neke čak i u poznim. One nikako ne mogu u nadmetanje s tom 28 godišnjom pevaljkom, baš kao ni njihov repertoar. Zbog svega toga te pevaljke su postale  glazbene dive. To pokazuju svojim ponašanjem, odsjedanjem na najskupljim destinacijama, golemom pratnjom, nastupima i izjavama. Publika ih je stvorila. Istina publika u Areni nije bila samo zagrebačka. Došli su tu mnogi iz drugih krajeva Hrvatske i iz BiH. Koliko je velik interes za tom vrstom glazbe i za tom pjevačicom pokazuju rasprodani koncerti u Osijeku. Uskoro će ona svojim nastupima i pjevanjem preplaviti cijelu Hrvatsku. Neke naše pjevačice, poput Rozge i  neki pjevači biti će joj gosti na koncertima. Kakve li časti ? 

Mi smo je stvorili. Na nama je sad da se  s tim nosimo.

Ankica Benček