Zadnji komentari

Trump nezaustavljiv

Pin It

After big win in Iowa, Trump plays the grievance card again

Ali kako sada stvari stoje, sav ovaj pravosudni „igrokaz“ ima potpuno suprotan učinak od očekivanog: Trumpa unutar Republikanske stranke sve više doživljavaju kao žrtvu visoke politike i s njim se solidariziraju. Sve ankete i prekjučerašnji izbori u Iowi to najbolje potvrđuju.

Milijarder indijskog porijekla Vivek Ramaswamy, nakon spoznaje o osvajanju 4. mjesta i 7,7% glasova objavio je povlačenje iz predsjedničke utrke, čestitao Trumpu na uvjerljivoj pobjedi, izrazio mu potporu te pozvao svoje simpatizere da glasuju za Trumpa

Sinoć su objavljeni konačni rezultati izbora za republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore u saveznoj državi Iowi (tzv. kokusi). Na njima je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump ostvario dominantnu i rekordnu pobjedu, osvojivši čak 51% glasova i pobijedivši u svim okruzima te države osim u jednom (što je njegov bolji rezultat nego na izborima 2016. godine). Ovaj jedan, od više od 100 okruga koliko ih Iowa ima, osvojila je Nikki Haley, bivša američka veleposlanica u UN-u, koja je nakon prebrojavanja glasova osvojila treće mjesto s 19,1 posto, iza drugoplasiranog guvernera Floride Rona DeSantisa koji je daleko zaostao iza Trumpa s 21,2 posto glasova.

Republikanci čvrsto uz Trumpa

Ovaj rezultat zapravo ukazuje koliko se Republikanska stranka čvrsto okupila oko bivšeg predsjednika, a što nisu uspjeli poremetiti niti brojni sudski procesi protiv njega pokrenuti prošle godine (od kojih su četiri kaznena, u kojima se suočava s čak 91 točkom optužnice). Istodobno Vrhovni sud SAD-a razmatra imaju li države mogućnost blokirati Trumpa na izborima zbog njegove uloge u izazivanju pobune na Capitol Hillu 6. siječnja 2021. i nastojanja da poništi izbore 2020.

Međutim, sve to skupa nije dovoljno da većina članova Republikanske stranke o njemu promijeni mišljenje. Štoviše, smatraju da je Trump kroz spomenute sudske procese izvrgnut političkom progonu. Oko tri četvrtine stanovnika Iowe koji su odgovorili na konkretan upit AP VoteCast (od agencije Associated Press)  izjavilo je da su optužbe protiv Trumpa politički pokušaji da se njega potkopa, a ne legitimni pokušaji da se istraže važna pitanja.

Trump je najveću snagu, očekivano, pokazao u urbanim, malim gradovima, kao i ruralnim zajednicama Iowe – kako navodi AP VoteCas, a također je dobre rezultate ostvario među pripadnicima evangelističke crkve, kao i onih bez visoke stručne spreme (od onih s fakultetskom diplomom pridobio je njih svega 37% ali i to je porast u odnosu na njih 21% koliko je bilo 2016.).

Jedna relativna slabost za Trumpa bila je u predgrađima (u SAD-u, u predgrađima živi obično obrazovaniji i situiraniji sloj građana), gdje ga je podržalo svega 4 od 10 osoba iako niti to nije loš rezultat s obzirom na broj kandidata koji je na izborima sudjelovao. Najslabiji rezultat Trump je ostvario kod mladih birača do 30 godina, u kom je parametru čak bio znatno lošiji od drugoplasiranog Rona DeSantisa.

Pobjednički govor i povlačenja protukandidata

Trump je odmah nakon pobjede održao govor u kojem je odaslao neočekivanu i zanimljivu poruku: “Želimo se udružiti, bilo da su republikanci ili demokrati, liberali ili konzervativci. Doći ćemo zajedno. To će se dogoditi uskoro.”

Očito je kako shvaća da je većinu od ranjije odanih republikanaca zadržao na svojoj strani, kao i pridobio značajan broj novih, pa sada mora proširiti lepezu svojih simpatizera na državnoj razini i prema potencijalnim glasačima iz suprotnog – prodemokratskog tabora, prije svega onima koji nisu zadovoljni rezultatima aktualnog predsjednika i demokratskog kandidata Joe Bidena.

Nakon objave rezultata izbora u Iowi, očekivano se povukao  republikanski kandidat Asa Hutchinson, bivši Trumpov simpatizer koji ga je napustio nakon spomenutih događaja od 6. siječnja 2021. u Capitolu. Bio je prvi republikanski kandidat koji je javno pozvao Trumpa da se povuče iz kandidature, govoreći kako ona, zbog pokrenutih brojnih sudskih procesa protiv njega šteti stranci. Međutim, sada je i konačno posve jasno (na što su ukazivale i sve dosadašnje ankete) kako u to nije uspio uvjeriti republikanske birače pa mu, nakon poražavajućeg 6. mjesta na izborima u Iowi (očekivao je 4.) i nije drugo preostalo osim povlačenja iz utrke za predsjedničku nominaciju.

Međutim, puno je zanimljivije stanje vezano s drugim republikanskim kandidatom, biznismenom indijskog porijekla Vivekom Ramaswamyjem. On je jučer, nakon spoznaje o osvajanju 4. mjesta i 7,7% glasova, objavio svoje povlačenje iz predsjedničke utrke. Pritom je čestitao Trumpu na uvjerljivoj pobjedi i izrazio mu potporu te pozvao svoje simpatizere da glasuju za Trumpa. Ovaj mu nije ostao dužan kazavši slijedeće: “On je fantastičan tip, vrlo pametan. Ima sjajne ideje i mlad je. Ima svijetlu budućnost. On će raditi s nama”

Što se tiče Nikki Haley i Rona DeSantisa oni ne pokazuju nikakve naznake povlačenja pa se republikanski kandidat za američke izbore vjerojatno neće znati još nekoliko mjeseci. Sada slijede republikanski predsjednički izbori u New Hampshireu, već 23. siječnja.

Iz sudnice na birališta

Ali Trump nije prikupljao sredstva niti je pozornost usmjeravao na izbore u New Hampshireu sljedećeg tjedna kao njegovi protukandidati. Umjesto toga, u utorak ujutro uputio se u sudnicu na Manhattanu, promatrajući izbor nove porote koja će odrediti koliko novca treba platiti spisateljici  E. Jean Carroll za klevetu.

Ovo je drugo Trumpovo suđenje protiv nje, a prvi slučaj završio je prošle godine u njenu korist, kada je porota Trumpa proglasila krivim za seksualno zlostavljanje 1990-ih. Potom je sud 2022. godine pokrenuo postupak protiv Trumpa za klevetu, a porota je naložila Trumpu da plati Carroll 5 milijuna dolara odštete.

Trump će, figurativno rečeno, iz njujorške sudnice odletjeti na izbore u New Hampshier. Ali kako sada stvari stoje, sav ovaj pravosudni „igrokaz“ ima potpuno suprotan učinak od očekivanog: Trumpa unutar Republikanske stranke sve više doživljavaju kao žrtvu visoke politike i s njim se solidariziraju. Sve ankete i prekjučerašnji izbori u Iowi to najbolje potvrđuju.

Zoran Meter/geopolitika.news