Zadnji komentari

Novi nemiri: Pakistan napao Iran

Pin It

PAKISTAN NAPAO IRAN! Ima mrtvih!

Pakistan je izveo napade unutar Irana, ciljajući separatističke militante, priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, dva dana nakon što je Teheran priopćio da je napao baze militanata povezanih s Izraelom unutar pakistanskog teritorija.

Iranski mediji navode da je nekoliko projektila pogodilo mjesto u pokrajini Sistan i Balučistan koja graniči s Pakistanom te usmrtilo tri žene i četvero djece, od kojih nitko nije iranskog podrijetla.

– Nekoliko terorista smaknuto je tijekom ove operacije utemeljene na obavještajnim podacima, navodi pakistansko ministarstvo u priopćenju, opisujući je kao “niz visoko koordiniranih i specifično ciljanih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta”.

– Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Irana, dodaje ministarstvo vanjskih poslova, objašnjavajući da je “jedini cilj današnjeg čina bilo osiguravanje pakistanske sigurnosti i nacionalni interes, koji je najvažniji i ne može biti ugrožen.”

Pakistanski obavještajni izvor izjavio je za Reuters da su napade izveli vojni zrakoplovi, javlja HRT.

– Naše su snage izvele napade na balučistanske militante unutar Irana, rekao je dužnosnik obavještajne službe u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu.

– Ciljani militanti pripadaju BLF-u, dodao je, misleći na Frontu za oslobođenje Balučistana, koja traži neovisnost te pakistanske pokrajine.

Iran je u utorak rekao da je gađao baze militanata povezanih s Izraelom u Pakistanu. Pakistanske vlasti javljaju da su pogođeni civili i ubijeno dvoje djece, upozoravajući na posljedice za koje će Teheran biti odgovoran.

Islamabad je u srijedu opozvao svojeg veleposlanika iz Irana.

Pakistan i Iran u prošlosti su imali teške odnose, ali ovi su napadi najveći prekogranični upad posljednjih nekoliko godina.

Kina nudi posredovanje između Irana i Pakistana

Kina se ponudila kao posrednik između Irana i Pakistana uslijed bojazni od daljnje eskalacije između dviju država nakon obostranih zračnih napada “milo za drago”, javlja njemačka novinska agencija.

Razmjena vatre između većinski sunitskog Pakistana i šijitskog Irana podigla je napetosti između dviju strana, a regionalne sile poput Kine i Rusije su pozvale obje države na suzdržanost kako sukob ne bi dodatno eskalirao.

Peking se stoga ponudio kao posrednik u razgovorima.

– Iran i Pakistan su bliski susjedi Kine, prijateljske zemlje i zemlje s velikim utjecajem, i Kina se iskreno nada da obje strane mogu zadržati prisebnost i suzdržanost, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

– Ako postoji potreba na obje strane, voljni smo odigrati konstruktivnu ulogu kako bi smirili situaciju, dodala je.

narod.hr