Zadnji komentari

Europa se kasno probudila

Pin It

Rusi su idioti, ginu u hrpama. Ali imaju svega više, ne prestaju  jurišati...' - tportal

Jedna od grešaka Zelenskoga, kao što je bio Bahmut, je Avdiivka. Vojska je branila to područje, iscrpio je najbolje, najkvalitetnije i najelitnije jedinice na tom području, umjesto da ih sačuva za neke druge akcije. Samo se nadovezuje greška na grešku. To nije dobro i to ne daje neke velike nade, posebno sada jer su Rusi u ofenzivi. 

Teško je povjerovati kako je su prošle pune dvije godine od početka rata i invazije Rusije na Ukrajinu – a pomaka nema. Osim što rapidno raste broj poginulih i ranjenih na obje strane. – Ovaj sukob, kako će ići dalje, bit će sve osjetljiviji i sve bliži globalnom sukobu, rekao je u HRT-ovom “Studiju 4” Ante Letica, stručnjak za sigurnost.

Rat u Ukrajini se pretvorio u krvavo iscrpljivanje kojem se ne nazire kraj. Putin nemilosrdno žrtvuje rusku mladost za svoje imperijalističke ciljeve, a zapad sve više kalkulira s vojnom pomoći Zelenskom i Ukrajini koja bez toga nema šanse izdržati.

– Ono što je bilo razvidno odmah na početku rata jest da će rat biti dugačak, iscrpljujuć, da će biti puno žrtava, puno razaranja i da će biti puno ratnih zločina i da o tome treba voditi računa. Poginulo je nekoliko stotina tisuća ljudi, razorena je jedna zemlja, i to sve bez mogućnosti postizanja mira. To je ono što zabrinjava. Ovaj sukob, kako bude išao dalje, bit će sve osjetljiviji i bit će sve bliži globalnom sukobu, rekao je danas u Studiju 4 Ante Letica, stručnjak za sigurnost.

Niti jedna strana u ove dvije godine nije izašla s konkretnim brojkama poginulih.

Letica ističe kako Zelenski nadovezuje greške jednu na drugu.

– Jedna od grešaka Zelenskoga, kao što je bio Bahmut, je Avdiivka. Vojska je branila to područje, iscrpio je najbolje, najkvalitetnije i najelitnije jedinice na tom području, umjesto da ih sačuva za neke druge akcije. Samo se nadovezuje greška na grešku. To nije dobro i to ne daje neke velike nade, posebno sada jer su Rusi u ofenzivi. Nadam se da neće postići ciljeve koje planiraju, ali Rusi su u ofenzivi, a Ukrajinci su u defenzivnom položaju, ističe.

Ključan je ipak izostanak vojne opreme koja stiže sa zapada. Kako ratovati bez topničkih granata, tenkova, ali i bez ljudi? S druge strane, Rusima stiže izravna vojna pomoć i to obilata, iz Irana i Sjeverne Koreje.

– Iz Sjeverne Koreje Rusima je došlo više granata i opreme nego Ukrajini iz cijele Europe. Nema streljiva, nema oružja i već se prazne ta europska strateška skladišta. Ukrajinci puno toga troše. Normalno da su trošili kad su suočeni s takvom snagom, ali Ukrajina ima nekoliko problema – nema streljiva, nema opreme, ali ono što je najvažnije da nema ljudi, a oni koji su u elitnim jedinicama su izmoreni ratom, pojašnjava Letica.

Kaže kako je cijela Europa zanemarivala svoje obrambene sposobnosti i kapacitete računajući da nakon pada Berlinskog zida, raspada Svjetskog Saveza, prestanka Hladnog rata, ne prijeti više nikakva opasnost od globalnih velikih sukoba.

– Europa se kasno probudila. Nema odgovore na brojna pitanja koje se tu postavljaju, ističe.

Kakva je sudbina Kijeva i Zelenskog ako Donald Trump postane predsjednik SAD-a?

– Što se tiče Amerike i eventualnog dolaska Donalda Trumpa na čelo, imam vjeru da neće pustiti Ukrajinu. Međutim, pitanje je što i kako će oni tražiti da se taj rat završi. To je bitno pitanje. Ukrajina stvarno mora izdržati ovu godinu. Ovo je prijelomna godina za Ukrajinu. Oni su već izdržali pun, spasili su svoju državu od kapitulacije, jer je prvi cilj Putina bio kapitulacija Ukrajine i osvajanja Kijeva, rekao je Letica.

kamenjar.com