Zadnji komentari

Nova uredba EU o klimi uzrokovat će velike troškove domaćinstvima

Pin It

fuck eu | RO-MD.INFO

Europski parlament usvojio je u dogovoru s Europskim vijećem, uredbu o smanjenju emisija i potrošnji energije u zgradama. Riječ je o mjeri koja bi mogla prouzročiti velike dodatne troškove vlasnicima.

Prema podatcima Europskog vijeća, potrošnja energije u zgradama čini 40 posto ukupne potrošnje energije. Osim toga, zgrade uzrokuju i 36 posto emisija štetnih plinova, objavio je Remix.

Poljska konzervativna stranka Pravda i pravo (PiS) usprotivila se toj mjeri, tvrdeći kako će to dovesti do stambenog i energetskog siromaštva. Zastupnici PiS-a optužili su sadašnju vladajuću lijevo-liberalnu koaliciju u Poljskoj da podupire tu mjeru u Europskom parlamentu. Time se poskupljuje stanovanje u Poljskoj, tvrde.

“Nekretnine će biti nedostupne običnim Poljacima. Nove i stare nekretnine otkupit će investicijski fondovi iz inozemstva, a Poljaci će biti siromašniji”, izjavio je poljski zastupnik u Europskom parlamentu Patryk Jaki.

Uredba nalaže brzu obnovu zgrada i izgradnju energetski neutralnih

Bivša predsjednica poljske vlade a sada zastupnica u Europskom parlamentu Beata Szydło izjavila je kako nova uredba podrazumijeva “siromaštvo i gubitak vlastitih domova” za milijune Poljaka i Europljana.

Uredba je dio mjera kojima se nastoji smanjiti emisije štetnih plinova, čime bi do 2050. građevinski sektor bio ugljično neutralan. To će dovesti do obnove zgrada i izgradnje novih, energetski neutralnih. Države članice EU obvezne su smanjiti potrošnju energije za 16 posto do 2030. i 20 do 22 posto do 2035. godine.

Sukladno ovoj uredbi, države članice morat će do 2030. obnoviti 16 posto zgrada s visokim emisijama, a do 2033. čak 26 posto. Osim toga, moraju postaviti solarne panele na sve javne zgrade kao i na nove stambene zgrade.

Osim toga, članice moraju do 2040. dovršiti dekarbonizaciju sustava grijanja, što podrazumijeva uklanjanje fosilnih goriva iz svih oblika sustava grijanja ili hlađenja.

Od slijedeće godine bit će zabranjeno subvencioniranje svih sustava grijanja na fosilna goriva.

narod.hr