Zadnji komentari

Ukrajina se mora otvoriti oko bolnih istina s bojnog polja

Pin It

Slobodna Dalmacija - Rusija pokrenula novu veliku ofenzivu: 'Promijenili su  i taktiku, ali ovo će im biti najgori rat koji su ikad vodili!'

Viši američki diplomat odgovoran za suzbijanje dezinformacija kaže da bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao biti otvoreniji za otkrivanje informacija o stanju rata u Ukrajini. Savjet dolazi dok se borbe intenziviraju usred ruskih uspjeha u ključnim područjima i slabljenja međunarodne usredotočenosti na sukob.

James Rubin vodi “Global Engagement Center” u sklopu State Departmenta, koji se bavi propagandnim i dezinformacijskim djelovanjem neprijateljskih država.

U razgovoru za Politico, Rubin je rekao da se “ponekad ukrajinska vlada može opirati onoj vrsti slobode informacija koja je normalna za nas.

Ukrajina još nema protok informacija kao u demokracijama

“Normalno je da nekih dana ratni izvjestitelji izvještavaju o stvarima koje nisu nužno u interesu Volodimira Zelenskog”, nastavio je. “Ali u demokraciji za koju se nadamo i  sve više vidimo da Ukrajina postaje… oni mogu shvatiti da je imati ratne izvjestitelje koji pokrivaju rat, čak i ako povremeno ima loših vijesti, daleko bolje od kontroliranog okruženja koje je Rusija postavila”.

Dok ukrajinski i zapadni novinari vrše pritisak za veći pristup prvim crtama, vlasti u Kijevu ograničile su izvještavanje iz osjetljivih zona u sukobu i uskratile su snažnu ulogu državnog emitiranja. Rubin je, međutim, sugerirao da bi bolji pristup pomogao Ukrajini oko više pomoći od svojih saveznika. Dodao je da iako se zemlja “kreće u pravom smjeru”, još nije “potpuna demokracija” — s nekim negativnim posljedicama za protok informacija.

Umjetna inteligencija u informacijskom ratovanju

Rubin je također razgovarao o zajedničkim naporima SAD-a i njegovih saveznika u borbi protiv upotrebe umjetne inteligencije od strane protivnika u pokušajima širenja lažnih vijesti. Sigurnosni istraživači vjeruju da je operacija dezinformiranja sa sjedištem u Rusiji, na primjer, mogla pomoći u poticanju zavjera o zdravlju princeze od Walesa u Ujedinjenom Kraljevstvu. prije nego što je otkrila svoju dijagnozu raka.

Upitan o ulozi umjetne inteligencije u suprotnom smjeru, tj. u borbi protiv dezinformacija, Rubin je odgovorio: “Vjerujem da smo suočeni s informacijskim ratom, kako od postojeće tehnologije tako i zbog mogućnosti dezinformacija koje generira umjetna inteligencija. Jedini način na koji mislim da se možemo nositi s tim je da se zemlje koje vjeruju u slobodu informacija, ali također žele spriječiti Rusiju i Kinu da pokvare informacijsko okruženje… udruže u koaliciju.

“Stvorili smo okvir, diplomatski okvir za to, koji je obvezao Britance, Kanađane i Sjedinjene Države da rade zajedno kako bi se pokušali boriti protiv postojećeg izazova i smislili način u AI okruženju kako bi bili sigurni da postoji označavanje takvog sadržaja, da postoji vodeni žig, tako da će ljudi znati kada je to generirala umjetna inteligencija”, tvrdi Rubin.

geopolitika.news