Zadnji komentari

'Zli ljudi' formiraju Vladu

Pin It

HDZ je ogreznuo u korupciji i kriminalu. Ne mogu se oni sad nekim čudom promijeniti. Plenković je uveo diktaturu i autokraciju. Zar će to DP preokrenuti. Nema šanse, osim ako ne dođe novi premijer, blizak DP i demokraciji. Nagađa se tko bi to mogao biti. Preferencijalni glasovi to pokazuju.

Ne kaže se uzalud da je politika kurva. Svakodnevno nas u to uvjeravaju mnogi političari, posebice u postizborno vrijeme. Tad se miču ideologije, brišu preferencije birača, trguje, kupuje, prodaje, po onoj tko da više i bolje. U najboljoj poziciji za te rabote je nakon ovih izbora Domovinski pokret, sa svojih 14 mandata.

PO svemu dosad viđenom je izgledno kako će se oni prikloniti HDZ-u, te s njima i još nekim manjincima doći do 76 ruku (potpisa). Ideološki oni su si blizu, iako je ideologija u ovim dogovaranjima, ostavljena sa strane. Važno i bitno je doći na vlast i ući u vladu. Pri tom se zaboravljaju izborna obećanja i parole. Zaboravljaju se i obostrana vrijeđanja, na osobnoj i političkoj osnovi i razini. “Zli ljudi” kako ih je nedavno Plenković okarakterizirao su najednom postali dobri i poželjni. Koruptivna i kriminalna stranka, s brojnim aferama, je postala poželjan partner. Birače nitko ništa ne pita. Njihov izbor i njihova volja su postali irelevantni. Rugaju se demokraciji u čije ime nastupaju. Rugaju se i domoljublju koje zastupaju. Vrijeđaju žive i mrtve branitelje.

Domovinski pokret si umišlja ili nas samo obmanjuje kako će oni “popraviti” HDZ, skrenuti ga udesno i napraviti poštenim. Kaj god! To su puste bajke. HDZ je mnoge “progutao, tako će DP. Sa strankom osuđenom i kažnjenom za korupciju i kriminal se ne koalira. Oni bi se trebali izopćiti i anatemizirati. Osim toga HDZ nije pobjednik ovih izbora. Dvije trećine birača je bilo za promjene. Većina od njih su za lijeve opcije. To kao da nikog ne zanima. Oporba to ne zna i nije u stanju iskoristiti. Ega njihovih  lidera su prejaka, da bi se organizirali, iznjedrili premijera i sklepali vladu. Uzalud zajednički cilj i parola: HDZ treba skinuti s vlasti. To sada mogu napraviti. Međutim, oni to ne znaju napraviti. Možda čak to niti ne žele. Opet će se “pacati” i “kiseliti” u oporbi, primati velike plaće, uživati benefite i bistriti politiku. odnosno baviti se politikanstvom. Trebali bi biti realni, racionalni i optimalni. Među sobom ili oko sebe pronaći premijera i oko njega formirati vladu, makar na kratki rok, u kojem bi napravili neke bitne promjene, nužne da Hrvatska krene u pravom smjeru, da se korupciji stane na kraj, da se institucijama vrati svrha, nadležnost, pravo i pravda, da se ide ka pravnoj jednakosti svakog pojedinca, da nas vode sposobni, a ne podobni.

Oporba o tome samo lamentira. Nema jasnih programa i smjernica. Ne vide se. Domovinski pokret nas stalno upozorava kako oni imaju jasne i progresivne planove i programe, čvrste stavove, ideologiju i zacrtan smjer, od kojeg neće odstupati, ni u kojem slučaju. Osim, kad je to nužno. A nužno je ući u vladu i biti na vlasti. Traže navodno četiri ministarstva, uvjetuju da u vladi i na vlasti ne bude SDSS, odnosno Milorad Pupovac, obećavaju promjene. Pitanje je s kim i kako? HDZ je ogreznuo u korupciji i kriminalu. Ne mogu se oni sad nekim čudom promijeniti. Plenković je uveo diktaturu i autokraciju. Zar će to DP preokrenuti. Nema šanse, osim ako ne dođe novi premijer, blizak DP i demokraciji. Nagađa se tko bi to mogao biti. Preferencijalni glasovi to pokazuju. Ima nekih naznaka i da se u EU , odnosno EK mijenjaju stvari i da se tamo računa na gospodina Plenkovića. Bilo kako bilo. Ne piše nam se dobro s Plenkovićem i bez njega. Svjedočili smo tome osam godina. Njegove litanije o uspjesima njegove vlade, odnosno HDZ nikoga ne mogu uvjeriti kako su oni najbolji i jedini da nas vode u budućnost i da nam osiguraju sigurnost, suverenitet i boljitak, niti s Domovinskim pokretom zajedno.

Pitanje je može li to učiniti oporba, s formiranom ne HDZ-ovom većinom, manjinskom ili većinskom vladom. Nitko to ne može garantirati, ali bi trebalo pokušati. Volja i izbor birača na to upućuju i tome se nadaju.

Ankica Benček