Zadnji komentari

Tomaševićev koalicijski partner: Informacije o odronu na Jakuševcu skrivane su od javnosti

Pin It

Prošlo je pola godine od oba odrona na Jakuševcu, no javnost još ne zna što je uzrok nesreće u kojoj je teško stradao zaposlenik Čistoće. Dok gradonačelnik tvrdi da istraga još traje, njegov koalicijski partner danas je predstavio dokument inspekcije koji tvrdi drukčije.

“Gradonačelnik namjerno mjesecima skriva ključne informacije o upravljanju odlagalištem Jakuševec, kao i razlozima odrona”, tvrdi SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek. Svoju tvrdnju potkrepljuje službenim rješenjem Državnog inspektorata u kojem stoji da su se na urušenoj plohi prethodno odvijali nedopušteni građevinski radovi. Kaže da je dokumente dobio anonimno te da je provjerio njihovu autentičnost, prenosi HRT.

“A u njima stoji da su tijekom prošle godine baš na plohi 6/2, na kojoj su se dogodila oba odrona, izvođeni radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja, i to protivno građevinskoj dozvoli i glavnom projektu koji postoji vezano uz odlagalište Jakuševec. I u Saboru se o tome trebalo raspravljati, no ta je prilika propuštena jer je predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić odjednom otkazala tu sjednicu. Sada je jasno zašto se ta sjednica nikad nije održala. Zato što bi Državni inspektorat ovaj dokument tada vjerojatno i objavio”, kaže Petek.

Prebacivanje odgovornosti

Holding je, kaže Petek, morao u roku 90 dana uskladiti postojeći sustav privremenog otplinjavanja s građevinskom dozvolom i glavnim projektom. Danas istječe taj rok, no ne zna se jesu li to učinili. Ako nisu, onda u roku dodatnih 90 dana moraju ukloniti postojeći sustav. Inače slijedi paprena novčana kazna.

“Ova nova generacija političara u koju su mnogi građani polagali nadu da bi poslije Bandića mogli donijeti toliko potrebnu promjenu, iznevjerila je njihovo povjerenje. Razočarali su po pitanju preuzimanja odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti u komunikaciji oko situacije u kojoj su se našli. Razočarali su i jer nisu riješili problem, nisu zatvorili odlagalište te uredili cjelovit i održiv sustav gospodarenja otpadom. Sklepano rješenje oko gradnje CGO-a u Resniku, koje su poslije odrona predstavili, zasigurno to nije”, kaže Petek.

Iz gradske uprave opet odgovornost prebacuju na bivšu gradsku vlast.

“Nalazi inspekcija su pri kraju i vrlo skoro ćemo početi sa sanacijom. To je ono što vam mogu službeno reći. Mi kao uprava zaista dajemo sve od sebe da stvari napokon izvedemo na čistac i da saznamo kakvo je točno stanje te da potom započnemo sa sanacijom. Napomenut ću da je brdo Jakuševec naslijeđena situacija”, poručuje zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Naslijeđeno ili ne, Petek će na idućoj sjednici Skupštine inzistirati na javnoj objavi cjelokupne dokumentacije svih inspekcija koje su poslije odrona bile na odlagalištu.

narod.hr