Zadnji komentari

Umirovljenici će ostati razočarani: Za travanj stižu manje mirovine, a brojke i podaci nisu najbolji

Pin It

Europska sirotinja: Usporedba mirovina u Hrvatskoj, Srbiji i BiH s uređenim  državama – Moje Vrijeme

Također, najmanje mirovine ima 265.930 građana s onim najnižima koje se računaju samo prema godinama radnog staža. Svaki četvrti umirovljenik nalazi se u ovom nezavidnom položaju, preživljavajući sa svega 365 eura u prosjeku.

Isplata mirovina za travanj kreće u srijedu, 8. svibnja, objavio je danas HZMO. Zahvaljujući usklađivanju mirovina i isplaćenim zaostacima za siječanj i veljaču, mirovine u travnju su prvi puta prešle iznos od 500 eura, što je i dalje premalo u odnosu na stopu inflacije i sve skuplje troškove života.

Iznosi mirovina će biti nešto manji

Umirovljenici će u srijedu dobiti mirovinu za travanj, ali ih ne treba iznenaditi što će iznos biti nešto manji nego u isplati prethodnog mjeseca. U ovoj isplati će iznosi mirovina biti nešto manji jer su u travnju bili isplaćeni i zaostaci za siječanj i veljaču.

Bez obzira što 513 eura prosječne mirovine zvuči dobro, to je i dalje mali iznos u usporedbi s porastom cijena i troškova života. Treba spomenuti i kako čak 60 posto umirovljenika ima ispodprosječnu mirovinu, dok stvarno stanje pokazuju iznosi po razredima. Tako najviše umirovljenika ima mirovinu od 400 do 470 eura, u prosjeku 432 eura, njih 134.152, prenosi Mirovina.hr.

Svaki četvrti umirovljenik preživljava s 365 eura

Također, najmanje mirovine ima 265.930 građana s onim najnižima koje se računaju samo prema godinama radnog staža. Svaki četvrti umirovljenik nalazi se u ovom nezavidnom položaju, preživljavajući sa svega 365 eura u prosjeku.

Strašna je i činjenica da mirovinu manju od 70 eura, odnosno 50 eura u prosjeku prima 2.072 građana. Ovo im sigurno nije dovoljno za život pa se snalaze kako znaju i umiju.

Nije sve tako crno

Ipak, dobra je stvar da je rastao udio mirovine u prosječnoj plaći, i to s 44,9 na 46,3 posto. Najveći je to udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći u posljednjih osam godina. Na žalost, ovo se neće održati dugoročno jer plaće stalno rastu, a mirovine to ne prate.

Lagano raste i broj korisnika takozvanih dvostupnih mirovina. Njih sad već gotovo 17.000 iz prvog stupa dobiva 719 eura osnovne mirovine, na koju im se još dodaje i mirovina iz drugog stupa.

7dnevno