Zadnji komentari

Vladimir Dananić: Kako je Andrej Pupovac shvatio da zemlja nije ravna ploča

Pin It

Sprdačine - Dnevna doza sprdancije

U svom slavnom literarnom uradku „1984.“, George Orwell je upravo proročki pogodio bit ovoga našega doba. Novogovor, cenzura, posvemašnji nadzor nad podanicima, okrutnost vlasti i posvemašnja glupost prestrašenih podanika te vlasti, sve su to očite značajke ovoga svijeta u zadnjih stotinjak godina.

Ali najbolje opisana značajka je fingirana oporba tom totalitarnom sustavu. To je oporba koju uzgaja i vodi sam totalitarni režim, da bi tako mogao razplamsati mržnju prema samoj pomisli o neprihvaćanju takvog sotonističkog sustava. U takvom okružju, koje je postavio samo totalitarni sustav, Vođa si može priuštiti što god hoće, pa tako može tvrditi da je smanjenje dopuštenog obroka čokolade s 30 grama na 20 grama tjedno zapravo povećanje obroka čokolade. Smanjenje je povećanje, sloboda je robstvo, istina je laž, itd., to su omiljeni slogani za obezpravljeni puk.

Orwell je bio ljevičar, ali nije bio praznoglavi ignorant, kakvima obiluje današnja politička ljevica, koju možemo gledati kako upravo razara SAD i druge, nekada barem malo demokratske i razumne države. Nije nimalo slučajno što je Orwell bio došao do određenih zaključaka o mogućoj, a sada ostvarenoj budućnosti, upravo živeći u tom ljevičarskom okruženju. Vidio je s kime ima posla, i kako bi to moglo završiti. Ne, ne želim ga previše hvaliti. Jasno je da je i on sam imao težkih zabluda, ali je barem pokazivao znakove duhovnoga i mentalnoga života, za razliku od „prosječnog“ ljevičara njegova, a pogotovu našega doba.

U ovo naše doba imamo posla s nekakvom „pandemijom“ nekakvog virusa koji je, uvjeravaju nas, strašan i valja ga izbjeći pod  svaku cijenu. Virus je toliko strašan da njime zaražena osoba u svojoj dobi od 98 godina najvjerojatnije ne će preživjeti ako se njime zarazi. Virus je toliko strašan da sve dojučerašnje strašne bolesti, poput kojekakvih „rakova“ i bakterijskih zaraza, postaju tek obični komorbiditeti. Prave sitnice u odnosu na koronu. Tko se usudi posumnjati u te tvrdnje, taj sigurno misli da je Zemlja ravna ploča. Bogu hvala, imamo mi „znanstvenike“ koji znaju da Zemlja nije ravna ploča, a to znanje nije dostupno baš svakome. Nije to lako shvatiti, brajko moj. To je samo za inicirane u „duboke nauke“. 

Andrej Pupovac je na vrijeme bio iniciran u „duboke nauke“, i on zna da Zemlja nije baš ravna ploča (eventualno je malo savijena).

To su mu rekli „svećenici novog normalnog“, počevši još od druga Bevca pa do Đikića&comp., koji su već odavna svojim bezkrajnim znanjem i razumijevanjem savladali sve „rakove“ ovoga svijeta. Vođen i naukovan od probranih umova, Andrej Pupovac je shvatio ne samo da Zemlja nije ravna ploča (eventualno je malo savijena), nego je shvatio i to da je travanjskih 60-tak zaraženih dnevno puno više i strašnije od rujanskih 300-njak zaraženih dnevno, a gubitak od 21 milijarde travanjskih kuna je prava sitnica, koju će lako nadoknaditi iz „briselskog paketa“. Nu, ne znam točno iz kojih razloga, „bezsmrtni znanstvenici“ (to su oni koji ZNAJU da Zemlja nije ravna ploča) nas sada uvjeravaju da si ne možemo priuštiti gubitak od još 21 milijarde kuna, te da zbog toga moramo „plesati s koronom“. Ma kako to? Pa riječ je samo o još 20-tak milijardi kuna? Prava sitnica. 

I tako će naši prvašići, kojih iz godine u godinu ima sve manje,  tj. sve više, jer manje je više--nije li?--svoje obrazovanjce u školi započeti s plesom i radošću. Sada imaju tek 7 godina vlastita života, a ako budu dobro plesali, kako im to poručuju „bezsmrtnici“, ubrzo će imati i 97 godina. I ja osobno, da sam se bolje čuvao i pazio na sebe, već bih odavno bio navršio 97 godina.

Ali, nisam imao privilegiju biti iniciran u „duboke nauke“ (doktorat iz fizike i nije bogznašto), pa se još uvijek bakćem sa svojih 60-tak godina starosti. Đačići prvašići (da je ovo prava hrvatska država, govorili bismo o đačićima pravašićima) imat će „zadovoljstvo“ gledati i slušati zakrabuljene drugove i drugarice učitelje, pa možda koji od drugova učitelja uzme u ruku dugmetaru i raztegne ju uz stihove „od Jadrana do Kitaja, slobode nam sunce sja,...“. Andrej Pupovac, i njegova dvorska svita, past će u  nesvijest od miline, kada čuju te njima mile taktove.

Uostalom, tako je i sam Andrej svojedobno od prve bio shvatio da Zemlja nije ravna ploča (eventualno je malo savijena), zato što se raztegnuta dugmetara malo savine, a to nije u skladu s tvrdnjom o „ravnosti“. Ja nisam bio te sreće, jer sam bio gledao u pokvarene zube čiki s dugmetarom, pa nisam bio vidio da se je dugmetara savinula.

Ali, za jedno sam zahvalan tim čikama s dugmetarama. Da nije bilo njih, je ne bih od najranije mladosti znao da su postojali nekakvi ustaše, pravi Hrvati, koji su osnovali Nezavisnu Državu Hrvatsku, i koji su smatrali da hrvatski narod treba i može biti slobodan i svoj na svome. Spomenute čike su uvijek govorili suprotno, tj. da Hrvati ne smiju biti slodobni i da ne smiju imati svoju vlastitu državu, a ja im nikada nisam bio povjerovao, zato što su imali pokvarene zube i zato što su smrdjeli. Upravo kao što i danas smrde. 

Slična je situacija i s odrastlim prvašićima, iliti brucošima. Tim mladim ljudima nitko još ne zna reći kako će, i gdje, započeti njihova akademska godina. Govori se o pola-pola--tj. pola studenata će biti u predavaonicama, s brnjicama i na dva metra udaljenosti jedan od drugoga, a pola studenata će to sve gledati „online“. I tako će se smjenjivati iz tjedna u tjedan. Razumije se, jedini rezultat takvoga pristupa bit će kaos. To će biti još veći nered ako „bezsmrtnici“ uztraju na svojim tvrdnjama da se korona-beštija širi zrakom, pa onda ni brnjice nemaju nikakvog učinka (na stranu to što nikada nisu ni imale, osim učinka ponižavanja ljudi). Moj prijedlog? Započnite nastavu na fakultetima kao i uvijek do sada. Da, može se, i dobro je izkoristiti i pomagala u nastavi koja nam nudi moderna tehnologija, ali nemojte biti iberdeguzlini i prestanite zlostavljati mlade ljude s glupostima, tj. sa Sorosevsko -Gatesovskim izmišljotinama.

Nu, ne želim prešutjeti ni činjenicu da mi je ova „pandemija“ priuštila i neka zadovoljstva. Naprimjer, zbog „pandemije“ propali su planovi riječkoga gicana Vojka, da nas zlostavlja  s partizansko-četničkom „kulturom“. Čekam i na to da nam neki od „progresivnih“ počne objašnjavati da je borba protiv korone isto što i antifašistička borba. Nu, izgleda da takvo što ne ću dočekati jednostavno zato što bi imalo smisla govoriti da je ova „pandemija“ fašistička izmišljotina (Soros i Gates su arcifašisti), a poznato je da se „antifašisti“ ni u snu ne žele boriti protiv zbiljskoga fašizma. Ne mogu se boriti protiv samih sebe.

 

Za dom, spremni!

Vladimir Dananić