Javor Novak: Davor Velnić: „Hram oblaka“, Matica hrvatska, Zagreb 2023.

Velnić ovaj opširan knjižni izričaj započinje kratkim trodijelnim prologom, vjeran sebi, ne šeće sa stihovima već sa sentencama, domišljenim stajalištima. Kao svako pravo štivo, ono što brzo osupnjuje je sadržaj kojim nas pogađa u samo središte našeg osobnog propitkivanja. Time to nije štivo koje konzumiramo kao datost zgotovljenog i konačnog već ga dobivamo kao odskočnu hranidbenu podlogu.

Opširnije...

Javor Novak: Milanović protiv Ustavnoga suda, Plenković na štetu Hrvatske

Notorna je činjenica da je postojeći sastav ustavnih sudaca neuvjerljiv, nekompetentan i podkapacitiran iz jednostavnog razloga: njegovo kadroviranje propisano je i provedeno po kriterijima koji su ispod stručnih. Među ustavnim sucima su i isluženi politički kadrovi i oni koji nemaju baš nikakvog sudačkog iskustva ili staža.

Opširnije...

Javor Novak: Pupovčeva i Plenkovićeva Hrvatska

Pa što ako se pola milijuna hrvatskih građana iselilo? Imamo i useljavanje. A kako ta pojava u cjelini izgleda?

Prvo, obrazovanje školovanih kadrova od majstora do liječnika hrvatsku je državu, sve nas, stajalo milijune i milijune kuna i eura. Kad stručni ljudi odlaze taj smo ogroman novac poklonili Irskoj, Njemačkoj… i darovali im nepromišljeno gotove stručne kadrove.

Opširnije...

Javor Novak: Profit, a ne život

Nestanak i smrt djevojčice u Srbiji u Hrvatskoj je medijski praćen na degutantno profiterski način. Ne iz dana u dan već iz sata u sat, objavljeno je do sada valjda već pedeset članaka (nijednog nisam čitao). Sve je to naravno s namjerom podgrijavanja teme bez obzira što je riječ o smrti male djevojčice. Ono kao mediji su silno zabrinuti, što je s djevojčicom?

Opširnije...

Javor Novak: Pakrac 1991.

Previjao sam prvog ranjenog! Bitka za Pakrac 1. ožujka 1991. kojom je počeo  Domovinski rat!

Krvavi uvod u Hrvatski oslobodilački rat započeo je planom velikosrbskih ideologa kojim je Pakrac trebao postati središtem SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju. No citirajući Ustav, 28. veljače 1991. Ustavni sud RH nije pronašao osnove za postojanje takve SAO nakupine te je poništio pobunjeničku odluku.

Opširnije...

Javor Novak: Ne, nije se dogodio presedan

HDZ ništa ne prepušta slučaju: Turudić je izabran da se ne ponovi 'slučaj  Škoro' - tportal

Nema sada novinarskog društva, nema Maje Sever da nam glagoljaju kako su Milanovićevi ispadi gadan i svakodnevni govor mržnje. Šute samozvani nestori novinarstva i kalfe dušobrižništva nad javnim govorom, sada nemaju riječi. Nisu zabrinuti za urušavanje opće razine komunikacije?

Opširnije...

Javor Novak: Politički nasilnici

I SDP i HDZ već su nam više puta pokazali sve što znaju i mogu: degradirati Hrvatsku. Trebaju nam novi ljudi. Došlo je napokon vrijeme da se vukovarski gospodarski uspjeh raširi po Hrvatskoj. A to (provjereno) ne mogu učiniti ni sasvim potrošeni HDZ, ni lutajući Most, a još manje SDP i njegovi amalgami.

Opširnije...

Javor Novak: Nespremna i nesposobna

Pitanje migranata trajno je goruće pitanje Europske unije koja na tom pitanju radi u korist vlastite štete ali i štete članicama sluganski raspoloženim, kao primjerice vladajućoj srbsko-hrvatskoj koaliciji. Notorna je stvar, ma koliko to ta koalicija odbijala prihvatiti, da je već odavno na granice trebala izaći Hrvatska vojska.

Opširnije...

Javor Novak: Nadom do razočaranja

Putin održao govor na summitu BRICS-a, Prigožina nije ni spomenuo -  Večernji.hr

Koliko dijagnoza, koliko nabubrenog lica, koliko drhtanja noge, koliko dvojnika, koliko nema ga u javnosti već tjedan dana, koliko sumnjivih kretnji rukom, koliko prosute nade da se Putinu bliži kraj. A isti onda špancira industrijskim pogonom, isti onda pred kamerama drži već 19-ti po redu govor naciji. Kažu da mu je prosjek govora 70 minuta, a rekord dug gotovo dva sata ali upravo ga je oborio.

Opširnije...

Javor Novak: Naruči mi da te slavim

Kad pomislite da ne može gore, slučajni vas gradonačelnik Tomašević demantira. Ako mu novinari spomenu sramotu s nepokošenom travom ili svinjama u Zagrebu koje provaljuju do spremnikâ neodveženog smeća, on ispali da divlje svinje nisu viđene od rujna. Znači već u veljači one nisu ni postojale. Što se dogodilo? Dakle ništa.  

Opširnije...