Javor Novak: Država samovoljnih

Pin It

                                            

Deutschland

U poznatom slučaju njemačke ministrice zdravstva Ulle Schmidt (nota bene iz stranke Njemačkih socijaldemokrata) u kojem joj je u Španjolskoj ukraden službeni mercedes S-klase, razotkrilo se da je ista ta ministrica naručila i službeni prijevoz iz Njemačke (cca 2.600 km) da bi se vratila s godišnjeg i na kojem je upravo to vozilo i vozača dijelom koristila i za osobne svrhe.

Naravno, njemačko veleposlanstvo u Madridu moglo joj je pružiti uslugu tog prijevoza na mnogo jeftiniji način. Bilo je to krajem srpnja 2009.Zbognepredvidivog gubitka vozila, ministricu se ne može optuživati (tu je i obvezno kasko osiguranje), nego„tek“ za rastrošnost od nekoliko tisuća eura za gorivo i plaću službenome vozaču. Samo. Ali Deutschland ne poznaje ono tako poznato hrvatsko „samo“.

pojam odgovornosti

Ministrica Schmidt koristila je službenu limuzinu na godišnjem na što po zakonu ima pravo ali je pod pritiskom medija i njemačkih parlamentaraca morala podnijeti ostavku. Kako njemačka javnost ima snagu za razliku od hrvatske, ista je držala kako je taj zakonit potez nedopustiv. Pokušala se moralno opravdati time kako daje ostavku jer za političare vrijede druga, mnogo stroža mjerila nego za obične građane. A gdje je Hrvatska od te planete? I rekla je istinu (koje se sama nije držala). Zato je taj čin, iako naknadno osviještena, platila svojim političkim položajem.

Popis njemačkih političara koji su zbog financijske rastrošnosti pod pritiskom javnosti, morali dati ostavku, je dug. Usput, Njemačka ima i mnogo ruskih igrača za veliku lovu. No pustimo Ruse. U Hrvatskoj je takva razina odgovornosti pri trošenju novaca u političara, sasvim nemoguća kategorija. Osuđeni ili privedeni HDZ-ovci padaju kao kruške a Izbavitelj mijenja svoje igrače kao da je riječ tek o privatnom subotnjem haklu. Ni ne pada mu na pamet da je već odavno to vrijeme tu, vrijeme kada on sâm osobno mora snositi odgovornost i moralno odstupiti. Izbavitelj sastavlja Vladu, izabire ljude od svog potpunog osobnog povjerenja, daje im vršni mandat u „svojoj“ Vladi, u stvari Vladi RH, u državi a oni onda padaju pod pravosudne škare kao obični kriminalci. Što je logičnije nego reći kako Izbavitelj za sve te tolike treba snositi ukupnu političku odgovornost?   Tim prije što optužnice tih današnjih tzv. HDZ-ovaca daleko premašuju potrošeni iznos njemačke ministrice zdravstva. I sve to u jednoj osiromašenoj i depopuliranoj Hrvatskoj (ne u bogatoj Njemačkoj) u kojoj stotine tisuća građana s niskim mjesečnim prihodima ne mogu redovito podmirivati čak ni gole troškove života, pa su blokirani (o ostalome da i ne govorim).

INA

A onda se nakon afere Agrokor, koja je sada zamrla ali je „riješena“ tako što smo ostali bez mnogih strateških dobara koja su otišla strancima, sada imamo i pljačku stoljeća u INI. Uopće ne sumnjam da će se uskoro Izbavitelj pohvaliti i s ovom aferom kako je riješena, kako se mjesecima već hvali i s aferom Agrokor (a sudski sporovi još traju!).Pa nam ponosno kaže: prvih je 450 milijuna od milijardu i pedeset milijuna već vraćeno u proračun. Kako divno. Onda pljačke kakti ni ni bilo.

puste željice

Izbavitelj za svoj drugi korak (u punom bijesu) najavljuje smjenu cjelokupnog Upravnog odbora INE. Prvo, ako se glavnooptuženog tereti da je postupao bez znanja i odobrenja tog odbora onda zašto bi bilo koji ININ odbor trebao biti smijenjen? Zar ne bi prvo trebao odgovarati čelnik i cijeli odjel financijskog poslovanja INE? Ili i ni „ništa nisu znali“? Ako oni nisu, tko jest? ININ odjel zaštite na radu?

Drugo, što su neki mediji već prenijeli, nikakva smjena cijelog Upravnog odbora nije moguća. Mađari se odavno ponašaju kao jedini većinski vlasnici te oni ni poslovno niti ikako drugačije ne odgovaraju Izbavitelju. Čak ga niti ne doživljavaju. Je li zato toliko bijesan? Ili je to zbog izmakle dobiti? Mađari naravno ne odgovaraju ni Izbaviteljevoj „isturenoj jedinici“ ni Bačiću, ni Butkoviću, koji sada imaju uzaludno pokušavati kontrolirati štetu, čitaj ukupnu vladinu i Izbaviteljevu nedvojbenu blamažu. Oni su sada zaduženi za peglanje afere no čini se da pokušavaju ispeglati pleh od afere. Vrlo vjerojatno već i onu međunarodnu aferu, diljem lijepe naše EU: mi vama euro-fondove a vi pljačkate strateške državne tvrtke? Mobitelima kruži i fotografija s natpisom Riječ stručnjaka a Sanader s fotke kaže: Stvarno nemate mjeru. Jerbo, njegova je pljačka bila (dogovorena) mala beba.

sjajne kontradikcije

Vrhunska je tvrdnja, pri svoj ovoj pljački, što MOL poručuje da smjene nisu rješenje jer odgovorni imaju tolike otpremnine da bi ispalo kako im se masno plaća samo da odu. Izgleda INA, a ni sam teatralno bijesan Izbavitelj, nemaju baš nikakvih mehanizama da se odgovornima za pljačku sada trenutno dokinu svi ti potpisani ugovori o mega-otpremninama. Izgleda one im ne ginu ma što oni (kriminalno) poduzeli ili za što to oni (kriminalno) moguće tek trebaju odgovarati.

Vrhunski je i to što Izbavitelj euforično drži kako bi mu oporba trebala čestitati 

što je Ured za sprječavanje pranja novca (Ministarstvo financija) reagirao promptno i prije policije i pravosudnih tijela. Iz toga je očito do koje mjere Izbavitelj sebe ne vidi kao imalo odgovornog, što je vrlo tugaljivo. A zatim unaprijed slavodobitno glagolja o pomoći građanima oko divljanja cijena energenata (što se tek ima vidjeti kako i koliko se ima dogoditi) i pri tom uopće ne vidi da samo iznos za koji je opljačkana INA može najmanje dvomjesečno podmiriti dugove svih hrvatskih građana za energente. Onda misli kako se ovu pljačku može abolirati porastom hrvatskog BDP. Skreni s teme Izbavitelju ali ne će ti uspjeti skrivanje mega pljačke INE kadroviranjem u kojem su i prsti ovakvoga tzv. HDZ-a. Vrhunska je i njegova izjava kako je novac sačuvan. Sačuvan? Tek 450 milijuna od milijardu i pedeset milijuna, što nije nipola popljačkanog. To je sačuvan novac? Bože čuvaj Hrvatsku od njihova čuvanja.

Kad govori o ostavkama u Upravnom odboru Izbavitelj izvodi genijalni luping: kaže kako Vladi ne trebaju ničije ostavke jer ona je ta „koji ima svoje mehanizme kako da predlaže i kako da opoziva pojedine članove Uprave… mi smo ti koji će vući poteze“. Onda ima li Izbaviteljeva Vlada odgovornost za nastalu pljačku i imenovane članove ili nema? Ako ima gdje je njezina (izostala) moralna odgovornost? A zatim Izbavitelj glagolja o nekakvome Vladinom kredibilitetu i nekakvome odgovornom vlasniku INE. Onom koji je pljačkom evidentno izostao. I to kao nekakav ofrlji odgovoran vlasnik uz sasvim imaginaran kredibilitet. Da ti mozak stane. „Tko ga je tamo stavio na položaj direktora za plin? Nemam pojma.“ – ispaljuje Izbavitelj. A kaže ranije: „Mi imamo mehanizme kako da predlažemo ili opozivamo članove Uprave“. Čini se da Izbavitelj ne zna ni tko je njega u Vladu postavio ni tko bi ga trebao opozvati jer on eto „nema pojma“. Sjajno. Njegove odgovornosti nigdje. „Pa nema Vlada upliva (misli valjda utjecaja) na te razine, niti bi bilo logično da ima“… „Mi predlažemo članove Uprave“…„Slušajte me dobro, ponavljam, odluke o ovoj temi donosi Vlada!“ Oj pameti ludo blago, kaže pjesnik. „Mi smo tu da čistimo, da rješavamo, da brinemo o napretku Hrvatske.“(…) „Naša je Vlada (…) uvijek na korist građana, na korist gospodarstva“… Onda dobro, sve pet. Čujem da Hrvatska već ima (pored svih drugih) i međunarodni dan strvinara…

narod govori…

S Izbaviteljevom željicom o smjeni cijelog Upravnog odbora INE, uvjeren sam slažu se mnogi naši građani. S tom razlikom što su oni za to da se smjeni ne samo Upravni odbor već i Nadzorni te cijela vrhuška INE. Svi su oni odgovorni za svoje „neznanje“ ili stvarno neznanje. Javnost uopće ne zanima kako ih je i zašto maestralno predriblao prvo-opuženi. Svi si oni dijele enormne bonuse i milijunske otpremnine osim plaća, sada vidimo za što. Da ništa ne bi znali? Ništa vidjeli? Isto tako, je li ova afera sve? Ili s dna ledene sante već frcaju dodatne milijarde kuna? Kako se već piše: INU je u Jugoslaviji pljačkala Udba, vodeći ljudi Saveza komunista i njihovi sinčići, danas veliki poslovnjaci - a u ovo vrijeme? Tko (sve) zapravo stoji iza ove mega drskosti i giga pljačke? Tko je sve bio umočen da ništa ne vidi i pri tom odlično zarađuje od svega?

reakcija nakon 13 mjeseci

Mnogo svjetla na ovu aferu, za koju Izbavitelj sada tvrdi kako je vrlo brzo otkrivena, bacio je jedan mail Damira Vanđelića, još iz lanjskog srpnja. Njime je tadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića upozorio da iz INE curi velik novac. Zar takvu bombu od informacije Ćorić nije proslijedio  Izbavitelju? Loš vic. Pa postao je u hipu ministar neodrživa razvoja. Nakon toga on se spasio i otišao iz Vlade. I ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić se spasio i otišao iz Vlade. Povukli su se očito na vrijeme, zato i tako žurno, zato i bez obrazloženja, znajući kakva će afera buknuti. Svi su sve znali? Tako da je ta Izbaviteljeva „brza reakcija“ zapravo krak hobotnice dug trinaest mjeseci, u najmanjem. U najmanjem od maila Damira Vanđelića do danas. Ali to je tek trenutak kad je on uočio pljačku no, koliko je ona tada već dugo trajala? Postavlja se i pitanje tko su sve dionici bivše i sadašnje pljačke? Tko je sve imao zamračiti ovaj ININ novac na tajnim računima u inozemstvu, tamo ga oprati pa prebaciti na svoj običan račun? Visok popljačkani iznos upućuje na to da se trebalo opernatiti njih vrlo mnogo. Jer, kad se nahrani cijela piramida uključenih, od baze do samoga vrha, tko će prijaviti pljačku: gradski vodovod? Do ukupnog iznosa pljačke (ako je to uopće ukupan iznos) došlo se jednom omiljenom igrom u političara. Ona se zove: koliko taj traži?

Izbaviteljeve mahlojke, čuđenja i hinjeni bijes tek su priče za malu djecu. Neka Izbavitelj objasni sve oko maila nepotkupivog Damira Vanđelića. Ako smije. Oko Vanđelića, kojeg su nota bene pokušali žurno utopiti kao Pedra ali im je montiranje, baš tim njegovim mailom, vrlo brzo propalo. Pa neka nam zatim Izbaviteljko objasni to munjevito djelovanje Ureda za sprječavanje pranja novca Marićeva Ministarstva financija dugo čak 13 mjeseci. A Izbavitelj je impresioniran, kako nam je kazao, brzinom rada državnih institucija. Voli taj čovjek osobne paževe ali i druge puževe.

za političku štetu se ne odgovara?

U svakoj ozbiljnijoj demokratskoj zemlji predsjednik Vlade pao bi već drugi dan po uhićenju ovih tekliča koji su sada prvi osramoćeni. Pred svakim ozbiljnijim parlamentom predsjednik Vlade već bi bio trenutno pozvan pred takav odbor odgovarati na pitanja. I odgovarao bi pred odborom za nacionalnu sigurnost, naravno. I odgovarao bi na pitanje i novinarima: Kako to da ništa niste znali? Kad namjeravate dati ostavku?

plin, običan eter

Inače, mene zapravo jako čudi sva ta galama oko pljačke stoljeća u INI. Prvo to nije novost, INU se u svakom stoljeću, od svake vlasti pljačkalo, od kad znam za sebe. Drugo, pa nije pokradeno zlato, vrijednosnice, dijamanti ili brilijanti, artefakti, riječ je tek o plinu, običnome eteru. Dakle što je ukradeno? Ništa. Govori se o pljački stoljeća dakle, riječ je i o lopovima stoljeća. A kako će sud dokazati da je INA pokradena i da su oni lopovi kad nema corpusa delicti? Poznato je: nema corpusa - nema ni zločina. Ovom navodnom pljačkom skrivaju se i pljačke s naftom iz INE a tu je corpus i te kako masno vidljiv. Kakva dakle krađa plina a corpus nevidljiv, ajte molim vas. Recite nam nešto o višegodišnjoj pljački nafte.

hrpa jada?

Da se razumijemo, Hrvatska trenutno nema suverena, kamo li karizmatika, nema ni čovjeka koji bi sutra mogao biti izabran za predsjednika Vlade RH. Ovi iz nekadašnjeg i sadašnjeg kokošinjca (Zlatko Vitez) ne samo da isprazno blebeću i da su nesposobni (vidi Tomislav Tomašević) nego imaju i vlastitoga putra na glavi. Prema tome, kad kažem da je Izbavitelj već morao kuvertirati svoju ostavku, ne likujem. Ništa bolje nas s njegovim odlaskom ne će dočekati, ali Italija mijenja Vlade kao košulje već desetljećima i ne može se reći da nisu zrela ni demokracija niti jaka ekonomija. Pametnome dosta.

Javor Novak