Javor Novak: Vjerovali ili ne

Pin It

Ikić Baniček: „Partizani su, za razliku od fašista, umjesto ubijanja ljudi i genocida izabrali bratstvo i jedinstvo.“ 

Ovu strašnu laž naslovom prenosi e-Večernji list od 22. lipnja, a „vijest“ potpisuje Hina kao izjavu Kristine Ikić Baniček, gradonačelnice Grada Siska.

mnogi izvori govore o krivotvorenom nadnevku, u Hrvatskoj se i dalje slavi Dan antifašističke borbe, 22. lipnja kao spomen na navodno Prvi partizanski odred, prvu antifašističku postrojbu prije pune 82 godine. Tako je ponovno bilo i ove godine, mada svjedoci vremena niječu ikakvo osnivanje postrojbi u Spomen-parku Brezovica kod Siska. 

Nije poznato je li gradonačelnica frustrirana svojim imenom Kristina ili ne, ali već je dugo poznata po svojim ekstremističko lijevim izjavama, a sada, ako ovu vijest ne demantira, i po otvorenim lažima. I sve to kao prijateljica, ovdje osobna izaslanica predsjednika Republike, Zorana Milanovića. „Partizani su“ - po njezinoj iskrivljenoj povijesti - „za brata, bez obzira koje je vjere i nacije, bili spremni umrijeti.“ 

Nije li sramota za Hinu i Večernji list objavljivati ovakve notorne laži? Protuljudske, protuustavne i protivne europskim konvencijama koje je RH prihvatila. Bi li novine u svojoj bijednoj trci za profitom objavile bilo kakvu „vijest“, svaku „vijest“ pa i ovakvu najodurniju, koja ni najmanje ne poštuje ljudski život? Stotine tisuća života! Hoće li tko službeno protestirati Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu? Jer upravo je njegova nadležnost reagirati na pojedinačne i međunarodne povrede građanskih i političkih prava sadržanih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. 

Ovakva Kristina Ikić Baniček vraća nas u revolucionarno vrijeme smaknuća bez presude, u poslijeratne prijeke sudove koji su ujutro donosili presudu, a popodne strijeljali. U vrijeme onih žrtava koje su vezane žicom bez suđenja, bile žive bacane u Hudu Jamu i potajno zazidavane s 11 zidova. I djeca i djevojke i žene i starci, bez razlike, čak i trudne žene! Žrtve koje su ubijane u potiljak i bacane u Jazovku, mariborski rov, u jame Kočevja, sve do onih žrtava zločinca Tita koji je ljude bacao na kamen Golog otoka i ubijao do kraja svog života, čak i po inozemstvima. Stranice crne kronike pune su ove Kristine, ove koja nas vraća u to vrijeme. Bila je i predmet istrage. Za nju se ništa od 1943-te do 2023-će nije promijenilo. Ona je na crti Stazića koji drži kako posao 1945. nije do kraja završen, na crti onih koji veličaju krvoloka Tita, na crti onih koji orgijaju po Kumrovcu. Još ima živih, a tako žednih naše krvi. 

„Partizani su umjesto genocida izabrali bratstvo i jedinstvo“?? To može javno izreći i  ostati živ samo spaljen, mrzilački i lažljiv, potpuno nehuman mozak. I to bez ikakve ograde prenosi Hrvatska izvještajna novinska agencija?! Javni servis! Te dnevni list poput Večernjega, bez ijedne ograde?!! To može reći samo Ikić Baniček kao gradonačelnica Siska zaostala u lipnju 2018. Godini koja se ponavlja. Kao i 1948. Naime na njezinim službenim stranicama to je nadnevak „aktualnog“ Polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnice. Pet godina nije stigla... mora davati onakve ogavne izjave. 

Dok tzv. suvremeni i tzv. antifašizam ne prizna korijen svojih zločina, mega zločina koje su počinili njihovi pretci, antifašizam bi u Hrvatskoj morao biti proglašen ukupno kazneno odgovornim i zabranjenim. Ovakvo negiranje povijesti ispisane od toliko renomiranih hrvatskih institucija i povjesničara o Bleiburgu, o 1.900 skrivenih jama koje su ljudskim tijelima napunili partizani boreći se za „bratstvo i jedinstvo“, ogavno je verbalno krvološtvo. Potpuna negacija ljudskosti. Činjenica da ovakve odurne i nehumane stvari javno govori nekakva državna dužnosnica, gradonačelnica jednog grada, u svakoj bi demokratskoj zemlji trenutno dovelo do njezine smjene. 

I ne bi bila udaljena od mikrofona i javnosti samo Ikić Baniček, već i Šimpraga i Katičić i potkapacitirani Habulin. Na ovakvo širenje neistina upozorio je i dug niz komentatora ispod članka VL-ta. Jedan od njih kazao je sve: „Potpuna neistina. Čak je i EU zaključila da su nakon završetka rata baš partizani napravili najmasovnije zločine nad civilima, ranjenicima i zarobljenicima. Bilo je u svim državama osvete nad Nijemcima ili onima koji su surađivali s njima ali baš nigdje nije bilo tako masovnih niti brutalnih zločina kao u Jugoslaviji. Zauvijek će ostati zapamćeni kao jedni od najgorih i najbrutalnijih u 20 stoljeću.“ 

Javor Novak